Kristjan Čeh: Glavni cilj v sezoni je ubranitev naslova svetovnega prvaka in nov osebni rekord

Kristjan Čeh, aktualni svetovni prvak v metu diska in športnik leta 2022, se je izjemno zadovoljen vrnil z letošnjih priprav. Pred pričetkom letošnje sezone je pripravil novinarsko konferenco.

Prlekija-on.net, petek, 24. februar 2023 ob 15:40
Kristjan Čeh je pripravil novinarsko konferenco

Kristjan Čeh je pripravil novinarsko konferenco

Slovenski atlet Kristjan Čeh se je v ponedeljek vrnil s priprav na Tenerifih. Danes je stopil pred sedmo silo in spregovoril o ciljih pred pričetkom letošnje sezone. Ta se bo zanj pričela že to nedeljo v Domžalah, ko bo na sporedu Zimsko prvenstvo Slovenije. Glavni cilj v sezoni je ubranitev naslova svetovnega prvaka v metu diska ter nov osebni rekord. Kristjan Čeh je predstavil tudi ambasadorsko sodelovanje in svojo podporo enemu izmed največjih družbeno odgovornih projektov za mlade športnike v Sloveniji - Mastercard® Športni akademiji. Sledil je podpis pogodbe s predsednikom Atletske zveze Slovenije, Primožem Fegušem.

Kristjan Čeh, aktualni svetovni prvak v metu diska in športnik leta 2022, se je izjemno zadovoljen vrnil z letošnjih priprav. "Letošnje priprave na Tenerifih so potekale dosti bolje kot lansko leto. Tako jaz kot trener sva veliko bolj zadovoljna. Tako se obeta kar dobra sezona, sodeč po pripravah." Čeh dodaja, da njegova ekipa ostaja nespremenjena.

Glavni cilj v sezoni je ubranitev naslova svetovnega prvaka v metu diska ter nov osebni rekord. "Glavni cilj za letošnjo sezono je ubraniti naslov na svetovnem prvenstvu v Budimpešti, vsekakor velika želja in tako rečeno veliki cilj. Potem je tukaj največji meeting na svetu, diamantna liga, kjer si tudi želim ponoviti lanskoletne dosežke, ko sem bolj kot ne zmagal na vsaki tekmi. In seveda si želim osebnega rekorda. Seveda ne gre tako, kot je šlo do zdaj, gre za malo manjše razlike. Želim si napredka tudi v tej sezoni in predvsem neke stabilnosti."

Kristjan Čeh razlaga, kakšni so cilji za uvodno tekmo sezone, ki bo na sporedu to nedeljo v Domžalah. "Začetek sezone je pomemben. Sem res dobro pripravljen. V nedeljo bo sicer mrzlo, pravijo, da bo sneg in posledično res težki pogoji. Cilj je vreči vsaj toliko kot lansko leto, če ne malce več."

Na vprašanje, ali si letos želi preseči svojo najdaljšo daljavo iz pretekle sezone, je Kristjan odgovoril: "Vsako leto je moj cilj, da napredujem. Želim napredovati v svoji disciplini. Prava sezona se prične maja. Sem močnejši kot pretekla leta, a vse to je še potrebno spraviti v tehniko. Z močjo se namreč tehnika malce spremeni. Mislim, da sem na dobri poti, da vržem dlje kot v lanskem letu. Letos je bilo tudi prvo leto, da v času priprav nismo nič spremenili kar se tiče tehnike. Držali smo se istega plana. Popravljali smo samo majhne detajle. Na Tenerifih sicer nismo merili čisto vseh metov, so pa bili meti daljši kot v preteklem letu. Bili so tudi pogoji dobri, bilo je toplo, lažje se je metalo zunaj kot tukaj v Sloveniji. Tudi s poškodbami nimam težav. Upam, da ostane tako tudi skozi vso sezono. Generalno sem res zadovoljen."

Podpora mladim športnikom

Kristjan je postal tudi ambasador enega izmed največjih družbeno odgovornih projektov za mlade športnike v Sloveniji - Mastercard Športne akademije. Mladi športniki bodo v njej dobili podporo, ki je sam kot mlajši ni imel. "V naši družini sem bil jaz prvi, ki se je začel ukvarjati s športom. Starša se nista preveč spoznala na šport in nista vedela, kaj vse je potrebno, da uspeš. Kljub vsemu sta me skozi vsa leta podpirala, za kar sem jima res hvaležen. Večino stvari sem si moral organizirati sam, pa tudi financ ni bilo doma na pretek. Moj ati je moral prodati bika, da sem lahko šel na prve priprave. Dobro se spomnim mladosti in vem, v kakšni situaciji sem bil. Hkrati se tudi zavedam, kaj vse je potrebno, da uspeš v vrhunskem športu. Z veseljem podpiram projekt, ki mladim nudi vso podporo, tako kar se tiče znanja na eni strani ter financ na drugi strani."

Direktor športne agencije Proelium, Jan Ternjak, se veseli že četrte sezone, ki se bo začela prvega maja. "Zahvaljujem se Kristjanu Čehu za zaupanje in podporo. Vse nas veseli, da je Mastercard Športna akademija tako dobro sprejeta. Skupaj s podjetjem Mastercard smo letos naredili še korak, ali bolje rečeno, kar dva koraka naprej. Mastercard je namreč poskrbel, da bo za večino športnikov, ki jih bomo sprejeli v našo akademijo, ta brezplačna. Tako bo dosegljiva res vsem, ki si želijo napredovati. Vsi bi radi uspeli v športu, malokdo pa je pripravljen v to vložiti dodaten trud in energijo. Konec februarja začenjamo z vpisi v novo sezono. Mislim, da bo letos čakalna vrsta še večja kot v preteklih letih. Ob koncu prijav bomo s komisijo izbrali okoli 30 športnikov, ki se nam bodo pridružili v novi sezoni. Za nas je najbolj pomemben napredek, torej pot, po kateri športniki pridejo iz točke A do točke B. Prav tako je akademija prostor, kjer gre za druženje istomislečih športnikov. Tekom sezone skupaj z našimi partnerji najbolj pridne tudi nagradimo, tudi s finančnimi sponzorstvi."

Aleš Petejan, direktor marketinga Mastercard Slovenija, verjame, da bo tovrstna podpora še dodatno pomagala, da bo v Sloveniji še več evropskih, svetovnih in olimpijskih prvakov: "V ponos nam je, da lahko s tem projektom mladim športnim talentom omogočimo celostno podporo na področjih, kjer jo zares potrebujejo. Prepričani smo, da so talent, vztrajnost in znanje ključne sestavine vrhunskih rezultatov. Mastercard Športna akademija v ospredje postavlja izobraževanje na kar šestih temeljnih stebrih, ki zajemajo predavanja in nasvete s področij fitnesa, športne prehrane, športne psihologije, fizioterapije, kineziologije, družbenih omrežij in povezovanja s profesionalnimi športniki. Ker pa je v današnjem času za uspeh mladih športnikov potrebna tudi podjetnost, s katero si učinkoviteje utirajo karierno pot in prepoznavnost, jim nudimo tudi poslovno izobraževanje. V prevodu to pomeni, da jih postavimo pred dejanski izziv, kjer imajo priložnost dokazati svojo kreativnost in poslovno iznajdljivost. Tiste, ki izstopajo, nagradimo s številnimi nagradami, sponzorstvi in štipendijami. Verjamemo, da bomo s takšnim delom in podporo naših partnerjev v prihodnje videli še več evropskih, svetovnih in olimpijskih prvakov."

Predsednik Atletske zveze Slovenije, Primož Feguš: "Atletska zveza Slovenije je izjemno vesela in ponosna, da ima takšnega atleta v svojih vrstah. Tudi jaz kot predsednik sem ponosen, da lahko vodim zvezo v času uspehov Kristjana Čeha. Mislim, da je Kristjanovo novo sodelovanje z vašo športno agencijo odlična poteza. Atletska zveza namreč postavi temelje in izhodišča za atlete, da se lahko razvijajo, ne moremo pa zagotoviti čisto vseh finančnih sredstev za preživetje in najvišje rezultate. Tukaj res spodbujamo naše športnike, da najdejo tudi te poti v športnem svetu. V mojem imenu se zahvaljujem Športni agenciji Proelium in podjetju Mastercard, da sta prevzeli to odgovorno delo in da vsi skupaj pomagate tako mladim športnikom kot Kristjanu na najvišjem nivoju, kjer nam še manjka olimpijsko zlato ali morda kak nov rekord."

Foto: Proelium Sports AgencyVeč v Šport

Meteorplast ŠIC bar U15

Meteorplast ŠIC bar U15 državni podprvak

ponedeljek, 8. april 2024 ob 09:29
Maša Slavinec na evropskem članskem judo pokalu, foto: Tino Marić

Največji športni uspeh judoistke Maše Slavinec

nedelja, 7. april 2024 ob 09:37