Branko, ki je ostal brez vsega, je že dobil frajtonarico, potrebuje pa kontejner

Požar je v celoti uničil hišo, katero bodo morali dokončno podreti, veseljak Branko pa bi bil vesel, če bi mu nabavili kontejner, preživel bo že nekako, pravi...

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. februar 2023 ob 09:49
Branko je ostal brez hiše

Branko je ostal brez hiše

Ko so alarmne sirene v četrtek, 9. februarja, dan po kulturnem prazniku, nekaj po 10. uri dopoldan, na ljutomerskem območju oznanjale, da je nekje v bližini na delu rdeči petelin, mnogi še niso vedeli, da bo nekaj ur pozneje brez vsega kar je imel, razen oblačil na sebi, ostal priljubljeni domačin iz Radomerja, 71-letni Branko Vrbančič. Živel je sam v montažni hiši, nedaleč od glavne ceste Ljutomer - Ormož, v bližini gasilskega doma in znanega gostišča Stari hrast v Radomerju, sedaj pa je brezdomec, saj od hiše ni ostalo prav nič, tako da bo odslej očitno moral prebivati "na domačiji", kjer živi njegova sestra Mira. Glede stanovanja bo že nekako, nam s solznimi očmi pove Branko, najhuje pa mu je, da je ostal brez svoje stalne spremljevalke, harmonike frajtonarice, s katero je desetletja, tako ali drugače zabaval ljudi, ne le v Prlekiji, zlasti v domači gostilni Stari hrast, temveč po vsej Sloveniji in še vsaj desetih evropskih državah... Imel je srečo, da ima v vasi veliko prijateljev, ki so kmalu poskrbeli za harmoniko, kjer je glavno besedo imel Božidar Štiberc, znani muzikant.

Invalidnemu Branku se niti sanjalo ni, da bo slab mesec po rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 12. januarja, ogenj dobesedno vse postavil na glavo in spremenil življenje. Žal nesreče nikoli ne počivajo in tako je Uprava RS za zaščito in reševanje poročala, da je v četrtek, ob 10.21 uri v kraju Radomerje, v občini Ljutomer, zagorela stanovanjska hiša. Požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer, PGD Radomerje in PGD Gresovščak, ki so se z ognjenimi zublji borili skoraj pet ur. Reševalci NMP Ljutomer pa so na kraju dogodka oskrbeli poškodovano osebo. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je zagorelo v stanovanjski hiši, ki je pogorela v celoti. "V požaru je bila lažje telesno poškodovana ženska. Nastalo je za 35.000 evrov škode. Vzrok požara policisti še ugotavljajo," je naslednje jutro potrdila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Dan po požaru, v petek je pogorišče in Branka, v družbi poveljnika Občinskega štaba CZ, sodelavcem Brankom Novakom, obiskala tudi ljutomerska županja, mag. Olga Karba, ki nam je povedala: "Žal je Branku dom zgorel v celoti. Hvala vsem, ki so priskočili na pomoč, v prvi vrsti gasilcem PGD Ljutomer, PGD Radomerje in PGD Gresovščak, vsem, ki ste in še boste pomagali. Vem, da imate veliko srce. Tudi občina bo pomagala, čeprav sta Branko in njegova sestra Mira, ki mu je ponudila topel dom zelo skromna. Verjamem, da bi bil najbolj srečen, če bi dobil frajtonarico. Mogoče uspemo, s skupnimi močmi!"

Nova frajtonarca za Branka

Branku, ki mu je požar vzel tudi njegovo znamenito frajtonarco, danes podarili novo


Hišo bodo morali podreti

Tudi Branko je hvaležen vsem, ki so že doslej veliko pomagali, verjame pa tudi, da bo uspel nabaviti kaj za obleči, saj mu dobesedno niso ostale niti spodnjice. Upokojeni avtomehanik, ki v času požara ni bil doma, saj je šel na malico v bližnji Stari hrast, kjer se v času osamljenosti najpogosteje zadržuje, in ob priložnostih zabava njihove goste, nam je razložil, kako je nepričakovano skozi okno gostišča opazoval, ko so gasilci hiteli gasiti požar na njegovi hiši. "Bilo je nekje po deseti uri, ko je soseda poklicala v gostilno in povedala natakarici, da je pri nas doma nekaj narobe. Tudi sestra me je poklicala in dejala, da hiša gori. Malo zatem so že mimo hiteli gasilci, ki žal niso mogli veliko narediti. Kljub hitremu posredovanju gasilcev od hiše ni ostalo nič in jo bomo morali do konca podreti in zravnati. Prijatelji so mi le obljubili, da bomo nekako skušali postaviti kakšen kontejner, kamor bi spravil razno orodje in še nekatere reči, ki sem jih imel v kleti in so ostale. A tudi za kontejner bi potrebovali nekaj tisočakov, ki jih nimam," nam je med jokom razlagal Branko, ki ga poznajo mnogi v Prlekiji, Prekmurju, Slovenskih goricah in tudi širše, kot veseljaka, humorista in predvsem harmonikarja, saj je s svojo frajtonarico skoraj četrt stoletja spremljal Križevske folkloriste, prav tako je desetletja spremljal udeležence Beltinskega mednarodnega folklornega festivala, velikokrat zaigra tudi po gostinskih lokalih in tako zabava goste, s Künštnimi Prleki pa je veliko potoval po Sloveniji in tudi Evropi...

Prav zaradi vsega tega je Branko še posebej pogrešal svojo harmoniko, ki je tudi zgorela, a si je sedaj malo oddahnil. "Nikoli v življenju nikogar nisem prosil za pomoč, kvečjemu sem sam vedno drugim pomagal koliko sem lahko, sedaj pa se je pač to zgodilo, da sem se znašel čisto na dnu, in bi bil hvaležen za pomoč vsaj pri nakupu kontejnerja, ker za novo hišo gotovo ne bi uspel zbrati če bi imel še eno življenje. V času, koliko bom še živel, bom pač na domačiji, kjer živi sestra, harmonika pa mi je dobrodošla, da si bom lahko spet krajšal čas tudi z nastopi in zabavo ljudi. Tudi za kontejner bi mi bil dobrodošel kakšen tisočak evrov," nam je razlagal sogovornik Branko, ki je že sedaj zelo hvaležen vsem, ki so mu doslej pomagali, kjer je naštel sosede, prijatelje, družino Pihlar (Gostišče Stari hrast), ki pomagajo s prehrano, gasilce, predvsem iz domačega PGD Radomerje, ki smo jih srečali tudi pri sanaciji pogorišča... Enako je hvaležen vsake pomoči v bodoče, še zlasti za nakup harmonike, do katerega je že prišlo.

"Dejansko bi bilo lepo, če bi mu pomagali kupiti njegov glavni inštrument za zabavanje ljudi, saj je to njegovo življenje. Vsi si želimo, da bi nam še kdaj zaigral, enako da bi imel želeni kontejner," nam je še preden je dobil novo harmoniko, povedala vdova dolgoletnega vodje Künštnih Prlekov Milana Beleca, ki je umrl pred sedmimi leti, Francka Belec.

Hiša ni bila zavarovana

V takšnih primerih se mnogi najprej sprašujejo, ali je Branko imel svojo hišo zavarovano. Žal ne, kajti kot nam je povedal, za to ni bilo denarja v njegovi skromni pokojnini. In zato sedaj niti ne razmišlja preveč o morebitni postavitvi nove hiše. Je pa nam sogovornik razložil kaj naj bi bil vzrok za požar. "Ker je v minulih dneh bilo mrzlo, sam pa sem spal na domačiji, smo morali malo zakuriti tudi v hiši, da ne bi zmrznile cevi. Kurili smo na trda goriva in sestra je v sredo zvečer zakurila. Naslednji dan, okoli 10. ure je opazila, da se nekaj kadi, zato je šla v hišo, da bi vse skupaj prezračila. Ko je odprla vrata proti balkonu, se je vse skupaj znašlo v enem plamenu..." nam je še povedal Branko Vrbančič.

Harmoniko je že dobil, kupimo mu še kontejner!

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Branku Vrbančiču iz Radomerja, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Branka, sklicna številka 7258. Odslej lahko pomagate tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.

Požar v Radomerju

V Radomerju zagorela hiša




Več v Kultura in izobraževanje