Vinski kralj z ekipo osvaja Slovenijo

Vino kot življenje je poetična zgodba fanta, sedaj že moškega, ki je skozi lastne eksperimentalno emotivne pristope ugotovil, kako lepo, enostavno in drugačno je življenje, ko se prepustiš, da te samo po sebi zapelje in vztrajaš pri tem, da se mora vse zgoditi natančno takrat, ko je to usojeno.

Prlekija-on.net, sobota, 4. marec 2023 ob 11:10
Vino kot življenje

Vino kot življenje

Vino kot življenje v objemu gradu Dvor v Preddvoru je zaživelo v popolnoma novi preobleki. Ker je stalnica tega samo sprememba, lahko v vsaki predstavitvi, kjerkoli v Sloveniji ali tujini je in bo predstavljena, večer nosil posebno, drugačno in izjemno noto iskrenosti in naravne improvizacije.

Vino kot življenje je poetična zgodba fanta, sedaj že moškega, ki je skozi lastne eksperimentalno emotivne pristope ugotovil, kako lepo, enostavno in drugačno je življenje, ko se prepustiš, da te samo po sebi zapelje in vztrajaš pri tem, da se mora vse zgoditi natančno takrat, ko je to usojeno.

S čudovito interpretatorko poezije, Mojco Prigl, ki prebira pesmi Uroša Preloga in ostalih slovenskih avtorjev lirske subtilne besede, in ob glasovni podlagi prekaljene glasbenice, frontmenke glasbene zasedbe Infected, Taje Islamovič in izredne vokalistke Lize Klajnšek, je degustacijsko poetični večer dobil konotacijo umetniške sledi, ki prepoznavno pozitivno vpliva na vse deležnike; tako snovalce večera, kot obiskovalce.

Vino kot življenje

Ves večer je vizualno dokumentiran s strani mariborskega režiserja in vizualnega umetnika Rudija Dada Urana, kateri je pred kratkim predstavil premiero filma Futura: Revizija, ki je logično posledično nastala v prav posebni tehniki in vsebinski obliki na predhodno verzijo filmske poslastice Futura: Na odprtem. Groteskno in realistično vizualno uspešnico, ki ponazarja vidik osnovnih človekovih golih preživitvenih nagonov, ki zmeraj reflektirajo stavek »Najmočnejši preživi« v današnje, sodobno okolje, je Uran zamenjal za ambient pravljičnega okolja gradu Dvor in zajel realne, vesele in sproščeno iskrene obraze posameznikov (ustvarjalcev in gostov), ki so se prepustili okolju grajskega pridiha ter vsaj za trenutek ustavili čas v steklenički večnosti, ujete sedaj na filmsko platno.

Vzporednice med zgodbo Tilna Sedlaka, vinarja, snovalca S vina in vinskega kralja Jeruzalemsko-Ormoških goric ter Tanjo Šubelj, grofico, ki se bori s skoraj celotno slepoto, njen spekter vida je omejen na zelo nizek procent, so vidne veliko bolj, kot bi onadva sama zaznala. Borba z življenjskimi preizkušnjami, ki so ju utrdile in zastavile smernice v cilje, pred katerimi ne pobegneta in ne zbežita, temveč se predata viharju in s svojo naravno držo ter pozitivno energijo vodita do pravljic, ki pustijo sledi. Njuno srečanje je usodno povezalo mnoge ljudi, izjemne karakterje in kreatorje izjemnih dogodkov, ki so drugačni, a vendar tako vsakdanji. Tilen s svojo zgodbo in trdnim prepričanjem v izjemno vrednost našega vinskega kraljestva in izjemno bogate vrhunske lestvice ponudbe vin na Slovenskem, ki zasluži vso pozornost in pohvalo ter ima svojo izjemno zgodbo. Grofica, ki začuti izjemno energijo in je svoje življenje s partnerjem, grofom, Florjanom Sušnikom, posvetila reševanju in prezentiranju grajske ambientalne zgodbe s prikazom življenja slovenskega plemstva in meščanstva, v že zdavnaj zapuščenih spečih lepotcih, ki zaslužijo prav posebno obravnavo. In nežno roko, ki začuti vrednost. Na Štajerskem sta prepoznavna po edinstveni zgodbi iz gradu Štatenberg, ki sta jo neumorno gradila kar nekaj let.

Vino kot življenje

Večeri, ki vračajo posameznika iz individuuma, odtujenega, digitalizirano opolnomočenega v svet realnosti. Svet, kjer se pokažejo ponovno iskrena čustva v varni, butično vzbujeni atmosferi, kjer se pogledi srečujejo, oči žarijo in čustva sama od sebe vrejo na plano.

Večeri, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega in skrbijo za to, da postanemo za dve urici samo to, kar v osnovi smo-preprosti, a srečni in zadovoljni ljudje.

Ekipa Vina kot življenja je s to predstavitvijo pričela predstavitve po Sloveniji in morda tudi v sosednjih državah. Veseli so vsakega povabila, saj znajo ponuditi to, kar resnično sprosti človekovo čutno naravo in ponudijo nekaj popolnoma nevsakdanjega. Kombinacija, ki vas prepriča in začara. Veseli so vsakega vabila in se nanj z veseljem odzovejo.




Več v Kultura in izobraževanje