Mladi raziskovalci OŠ Ormož pomagajo gibalno oviranim osebam, zgradili bodo klančino iz lego kock

Klančin iz lego kock v Sloveniji še nihče ne izdeluje, zato je njihova ideja inovativna, ker pa bo v samo klančino vpisan tudi logotip Jeruzalem Slovenija, bodo mladi raziskovalci poskrbeli še za dodatno promocijo naše turistične destinacije.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 6. marec 2023 ob 15:23
Klančina iz lego kock

Klančina iz lego kock

Na OŠ Ormož trije mladi raziskovalci (Jure Kosi, Jan Štibler in Uroš Bauman) pod mentorstvom učiteljic Mateje Brumen Štibler in Darje Horvat raziskujejo, ali je mesto Ormož prijazno gibalno oviranim osebam. Raziskovanje so pričeli z raziskovalnim sprehodom skozi mesto, na katerem so opazovali in iskali ovire, na katere lahko gibalno ovirane osebe na invalidskem vozičku naletijo. Opazili so neznižane robnike, stopnice ter vhode v objekte, ki bi jih bilo treba nadomestiti s primernimi klančinami.

Pripravili so tudi spletni anketni vprašalnik, v katerem so ugotovili, da so občani naklonjeni temu, da se v Ormožu uredijo dostopi do javnih institucij in drugih prostorov tudi za osebe z gibalno oviranostjo. Lokalna podjetja, ki so sodelovala v drugem anketnem vprašalniku pa bi z veseljem tudi sama kupila klančino iz lego kock in tako pripomogla k dostopnosti svojih storitev in poslovnih prostorov gibalno oviranim osebam.

Pričeli so razmišljati, na kakšen način bi lahko tudi sami pripomogli k temu, da bi mesto Ormož postalo mesto po meri invalidov.

Med brskanjem po spletu so naleteli na članek o klančini iz lego kock, kakršne izdeluje nemška invalidka Rita Edel. Ker sami zelo radi ustvarjajo z lego kockami, so se odločili, da sestavijo klančino, ki bo osebam na invalidskem vozičku omogočila dostop na do sedaj nedostopnem mestu. Najprimernejši prostor za postavitev klančine se jim je zdel vhod v Zavod za turizem, kulturo in šport Ormož. Idejo o klančini so najprej zasnovali s pomočjo programa SketchUp-3D, njihovo vodilo pa je bilo iz lego kock zgraditi klančino, po kateri se bodo osebe na invalidskih vozičkih brez težav zapeljale v Zavod za turizem Ormož. Dela so se lotili z navdihom in željo po uspehu. Potrebovali so dovoljenje župana Občine Ormož, g. Danijela Vrbnjaka, ki jim je z veseljem prisluhnil. Nad njihovo idejo je bil navdušen in jim ponudil tudi finančno pomoč za nabavo lego kock. Idejno zasnovo so skozi intervjuje predstavili še Javnemu zavodu za turizem, kulturo in šport Ormož, Varstveno delovnemu centru Ormož, Društvu invalidov Ormož ter Obrtni zbornici Ormož. Povsod so prejeli navdušenje in podporo. Spletni anketni vprašalnik, namenjen lokalnim podjetnikom, pa je potrdil, da bi bilo klančino iz lego kock mogoče tudi tržiti.

Trije mladi raziskovalci sedaj pridno gradijo klančino in se trudijo, da bi do konca meseca marca svojo klančino predali v uporabo Javnemu Zavodu za turizem, kulturo in šport Ormož, kar bo gibalno oviranim osebam omogočilo dostop do željenih lokacij in informacij.

Klančin iz lego kock v Sloveniji še nihče ne izdeluje, zato je njihova ideja inovativna, ker pa bo v samo klančino vpisan tudi logotip Jeruzalem Slovenija, bodo mladi raziskovalci poskrbeli še za dodatno promocijo naše turistične destinacije.

Mateja Brumen Štibler, prof.




Več v Kultura in izobraževanje