40 let Moškega pevskega zbora Gančani

Na prireditvi so posebno pozornost namenili spominom, na »pretekle, srečne« dni in kraj, tisti domači kraj, kjer se je v bistvu vse skupaj začelo.

Prlekija-on.net, torek, 7. marec 2023 ob 07:57
MPZ Gančani

MPZ Gančani

V soboto, 4. 3. 2023, je v bilo dvorani športno-rekreacijskega centra Gančani slovesno, saj smo praznovali 40 let moškega pevskega zbora Gančani. Skozi program nas je popeljala odlična voditeljica Anja Mujdrica.

Moški pevski zbor Gančani je bil ustanovljen pred 40 leti, ko je takratni beltinski župnik g. Janko Škraban predlagal domačinu Francu Maučecu, da bi se v vasi ustanovil pevski zbor, predvsem za potrebe petja ob zadnjih slovesih. Franc Maučec je tako v sodelovanju z Andrejem Marošo zbral kar 15 članov in ustanovili so zbor. Prvič so zapeli na pogrebu, februarja leta 1983, in ker so bile takrat razmere na področju šolstva spremenjen, saj z odhodom učiteljskega kadra v vasi ni bilo pevcev, so fantje opravili svoj prvi nastop tudi na prireditvi ob dnevu žena, 8. marca 1983. In tej bogati tradiciji smo v Gančanih ostali zvesti vse do danes.

Člani moškega pevskega zbora so vse od začetka svojega delovanja z veseljem prepevali tudi sakralne pesmi v cerkvah, na božično-novoletnih koncertih, proščenjih in ob zadnjih slovesih. Ob tem jih je vselej spremljal moto: Bogu v čast in ljudem v veselje. Poleg ljudskih in posvetnih pesmi zbor neguje tudi prirejeno pesem. V vseh teh letih so člani redno sodelovali na domačih prireditvah v občini in tujini. Svoje pevske sposobnosti pa so izkazovali na številnih območnih revijah. Ob 20-letnici so izdali tudi lastno kaseto z naslovom Gančki sodarji.

Vedno so radi prepevali skupaj z drugimi zbori. Tako so peli z ljudskimi pevkami iz Gančan, v zadnjem času pa zelo radi prepevajo pesmi skupaj s Tamburaško skupino Beltinci, ki deluje pod okriljem Kulturno-umetniškega društva Beltinci. In prav ti so prireditev tudi polepšali s svojimi instrumentalnimi skladbami in pesmimi. Na cimbale je zaigrala Katjuša Peterka.

Na prireditvi smo posebno pozornost namenili spominom, na »pretekle, srečne« dni in kraj, tisti domači kraj, kjer se je v bistvu vse skupaj začelo. Moški pevski zbor Gančani je vselej posvečal veliko pozornost ohranjanju pesmi naših prednikov. Iz spoštovanja prednikov in njihove kulture namreč lahko potem gradimo prihodnost, s poznavanjem preteklosti pa tudi lažje razumemo sedanjost. Prav pod vodstvom trenutnega umetniškega vodje gospoda Tomija Bušinovskega, ki vodi zbor že od leta 2009, pevcem uspeva dosegati ta cilj. S svojim delovanjem so člani moškega pevskega zbora Gančani pustili trajni pečat na področju ljudskega in tudi umetnega petja

Ob koncu so sledile zahvale in čestitke. Pevcem je čestital Matej Žalig, predsednik KUD-a Dolinec Gančani, Nataša Brulc Šiftar, vodja Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območna izpostava Murska Sobota, je pevcem podelila jubilejne značke. Matija Tibaut je prejel častno značko za več kot 35 let petja. Marko Virag, župan Občine Beltinci, se je pevcem zahvalil za opravljanje kulturnega poslanstva. Janez Žižek, predsednik KS Gančani, se je v svojem nagovoru zahvalil vsem pevcem in zborovodji za ves trud in čas ter ohranjanje kulturne dediščine v vasi in širšem okolju. Ob tej priložnosti je pevcem v imenu Sveta KS Gančani izročil jubilejno priznanje.
Ob praznovanju visokega jubileja je bila dvorana športno-rekreacijskega centra Gančani napolnjena do zadnjega kotička. To je lahko odličen pokazatelj, da je pesem tista, ki ljudi že od nekdaj povezuje na poseben način. Naj moški pevki zbor Gančani še dolgo živi!

Matej Žalig, predsednik KUD-a Dolinec Gančani



Več v Kultura in izobraževanje