V Ljutomeru odprli razstavo Uporniki z razlogom

Postavitev in odprtje razstave je organiziralo in izvedlo Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje - pododbor Ljutomer v sodelovanju s Splošno knjižnico Ljutomer - enota Muzej. Namen razstave je, da bi radi širši javnosti približali dogajanja v času osamosvajanja Republike Slovenije.

Prlekija-on.net, torek, 7. marec 2023 ob 14:36
Odprtje razstave Uporniki z razlogom

Odprtje razstave Uporniki z razlogom

V torek, 7. marca, ob 9. uri je bilo v prostorih Muzeja Splošne knjižnice Ljutomer, slavnostno odprtje razstave "Uporniki z razlogom". Postavitev in odprtje razstave je organiziralo in izvedlo Policijsko veteransko društvo Sever za Pomurje - pododbor Ljutomer v sodelovanju s Splošno knjižnico Ljutomer - enota Muzej.

Razstava Muzeja slovenske policije "Uporniki z razlogom" bo na ogled vsem zainteresiranim od torka 7. 3. 2023 do 21. 3. 2023 v prostorih Muzeja na Glavnem trgu št. 1 v Ljutomeru. Ogled razstave je brezplačen. Vljudno vabljeni.

Razstava je nastala ob 30. obletnici Maneverske sturkture narodne zaščite. Gostitelj razstave je Splošna knjižnica Ljutomer enota Muzej. Namen razstave je, da bi radi širši javnosti približali dogajanja v času osamosvajanja Republike Slovenije.

Republika Slovenija je po letu 1976 začela razvijati varnostno sestavo, imenovano Narodna zaščita, ki je bila edinstvena v takratni Jugoslaviji. S predpisi so podrobno uredili njeno organiziranost, pooblastila, naloge, opremljanje, usposabljanje in drugo. Pomemben del odgovornosti za njeno delovanje sta prevzeli na sebe takratna Milica in Teritorialna obramba. Postopoma je Narodna zaščita postala nepogrešljiv varnostni dejavnik na javnih prireditvah in shodih, njene naloge pa so zajemale vse varnostne razmere, tudi vojno.

Med prizadevanji slovenskega vodstva za osamosvojitev Republike Slovenije so se vse bolj zaostrovali odnosi med Ljubljano in Beogradom. Od januarja do sredine maja 1990 je JLA odvzela teritorialni obrambi del oborožitev in jo prenesla v svoja skladišča in nastalo je vprašanje, kako vzpostaviti teritorialno obrambo, ki bi bila povsem v slovenski pristojnosti saj je spadala pod oborožene sile takratne Jugoslavije.

15. maja 1990 je komandant Republiškega štaba Teritorialne obrambe Republike Slovenije (TO RS) Ivan Hočevar izdal ukaz o premestitvi vsega orožja TO RS iz lastnih skladišč v skladišča pod nadzorom Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Ukaz je bil izdan dva dni pred prisego Demosove vlade, ki si je prizadevala za osamosvojitev Slovenije.

Zaradi teh dogodkov in nezaupanja v namene JLA in nadzora vojaške obveščevalne službe nad TO so nekateri sodelavci sekretariatov za ljudsko obrambo in notranje zadeve začeli ustanavljati tajno, sprva neformalno obrambno mrežo. To mrežo je vlada na predlog sekretarjev za Notranje zadeve in Ljudsko obrambo legalizirala kot Maneversko sturkturo narodne zaščite (MSNZ). Najbolj aktivno je delovala v vmesnem obdobju od 17. maja pa do 3. oktobra 1990. Ukinjena je bila z ukazom sekretarja za Notranje zadeve Igorja Bavčarja, saj so 28. septembra bili sprejeti Ustavni amandmaji s katerimi je Republika Slovenija prevzela vse pristojnosti nad Teritorialno obrambo (TO).

Podrobnosti dogodkov iz tistega časa pa so razvidni iz obstoječe razstave.



Več v Kultura in izobraževanje