Učenci 8. razreda OŠ Gornja Radgona so se udeležili državnega debatnega turnirja

Vsi debaterji so se pomerili z drugimi ekipami v zagovoru in negaciji debatnih trditev. Kot novinci so učenci OŠ Gornja Radgona pokazali veliko vztrajnosti, prilagodljivosti in sposobnosti timskega sodelovanja.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. marec 2023 ob 08:11
Državni debatni turnir za osnovnošolce

Državni debatni turnir za osnovnošolce

V soboto, 25. marca, se je šest učencev 8. razreda OŠ Gornja Radgona v dveh ekipah (K QUEENS in VENIŠERI) udeležilo celodnevnega državnega debatnega turnirja na 1. OŠ v Celju. Debatni turnir je v sodelovanju s 1. OŠ Celje in v sklopu projekta Zelena kohezija, organiziral Zavod za kulturo dialoga Za in proti (ali krajše ZIP), ki je nevladna, neprofitna organizacija, katere primarna dejavnost je koordinacija debatnega programa v Sloveniji na osnovnošolski, srednješolski in univerzitetni ravni, izobraževanje o debati in kritičnem mišljenju, spodbujanje dialoga o aktualnih družbenih vprašanjih in razvijanje aktivnega državljanstva pri mladih.

Na najpomembnejšem letošnjem debatnem turnirju je sodelovalo 15 slovenskih osnovnih šol s skupno 36 ekipami po 3 učenci.

Spremljevalki, učiteljici Silva Plohl in Romana Slavič Žnuderl, sta na debatnem turnirju sodelovali pri sojenju debat v treh debatnih krogih.

Debatna trditev v prvih dveh krogih je bila: "Slovenija bi morala dati prednost posodobitvi železnic in ne cestam."
V tretjem krogu so debate potekale na temo: "Vsaka šola bi morala imeti svoje zelenjavne vrtove in sadovnjake".
Za to 'impromtu' debatno trditev so se učenci samostojno pripravljali eno uro.

Vsi debaterji so se pomerili z drugimi ekipami v zagovoru in negaciji debatnih trditev. Kot novinci so učenci OŠ Gornja Radgona pokazali veliko vztrajnosti, prilagodljivosti in sposobnosti timskega sodelovanja.

Osmošolka Vanesa je takole strnila svoje vtise o debatnem turnirju: »Menim, da sta se obe prisotni ekipi iz naše šole veliko naučili in da je za prav vse to bila zelo zanimiva izkušnja. Osebno mi je bil turnir zelo všeč, saj je bil res dobro organiziran, verjamem, da bi se s tem strinjali tudi vsi ostali. Upam, da se bomo lahko udeležili še kakšnega prihajajočega turnirja in ponovno doživeli kaj podobnega

V finalu je potekala debata najboljših ekip in podeljena so bila priznanja najbolj uspešnim debaterjem. Vse sodelujoče sta tudi nagovorila slovenska ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in celjski župan Matija Kovač.



Več v Kultura in izobraževanje