Erasmus+ dijake GFML popeljal v Severno Makedonijo

Na Gimnaziji Svetega Klimenta Ohridskega so z dijaki Gimnazije Mladenovac iz Srbije sodelovali v delavnicah, v katerih so z umetnostjo in s športom krepili svoje duševno zdravje.

Prlekija-on.net, sreda, 5. april 2023 ob 17:36
Dijaki GFML v Severni Makedoniji

Dijaki GFML v Severni Makedoniji

Dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) so v sklopu projekta Erasmus+ obiskali vrstnike v Ohridu. Na Gimnaziji Svetega Klimenta Ohridskega so z dijaki Gimnazije Mladenovac iz Srbije sodelovali v delavnicah, v katerih so z umetnostjo in s športom krepili svoje duševno zdravje.

Erasmus+, ki bogati življenja in širi obzorja, je dijakom GFML tokrat omogočil druženje in spoznavanje vrstnikov iz Severne Makedonije ter Srbije. Prve stike so sodelujoči spletli lani oktobra na gostovanju v Ljutomeru. Prijateljstva so obnovili v tednu od 27. do 31. marca, ko so se srečali v mestu Ohrid v Severni Makedoniji, kjer so za njihovo druženje poskrbeli zaposleni Gimnazije Svetega Klimenta Ohridskega.

Mladi iz treh držav so pet dni spoznavali makedonsko zgodovino, kulturo, jezik in kulinariko, raziskovali Ohrid in prestolnico Skopje, aktivno sodelovali v športni, jezikovni, likovni in kemijski delavnici ter se družili v prostem času. Vrhunec druženja je predstavljal makedonski večer, ki so ga gostitelji pripravili na ladji. Makedonska hrana, glasba in beseda so spremljale mlade na plovbi po Ohridskem jezeru, ki je pod zaščito Unesca. Ob bogato pripravljenem programu so imeli ljutomerski dijaki priložnost spoznati tudi bogato tradicijo podeljevanja zlatega venca poezije, ki ga vsako leto v Strugi prejme, po mnenju komisije, najboljši pesnik. Leta 2009 je bil to Tomaž Šalamun.

Neformalno izobraževanje je sodelujočim prineslo števila nova znanja, kompetence in izkušnje, ob vsem tem so se utrdila prijateljstva. Na zaključni slovesnosti so se dijaki predstavili s poezijo v vseh treh jezikih ter z likovnimi izdelki, prav vsak udeleženec pa je dobil v dar svečko, ki so jo izdelali v kemijski delavnici. Z obljubo o ponovnem snidenju so se dijaki in učitelji v petek opoldne poslovili ter se po 16-urni vožnji vrnili v Slovenijo. Potovanje jim je olajšalo tudi podjetje Radenska, ki je podarilo brezalkoholno pijačo.

Rebeka Drev in Kim Kolar iz 2. u sta o izmenjavi zapisali: »Izkušnja z Erasmusom je bila nepozabna in nas bo zaznamovala za celo življenje. Veliko smo se naučili o mestu Ohrid in sami državi, najpomembnejše pa je, da smo spoznali nove prijatelje. Imeli smo se zelo lepo in se veliko družili, skupaj smo izvajali zanimive aktivnosti in se pri njih zabavali. Imeli smo se zelo lepo in te izkušnje ne bomo pozabiliVeč v Kultura in izobraževanje