15. Velikonočni spust odprl sezono čolnarjenja po reki Muri

Na velikonočni ponedeljek smo se tako podali na odkrivanje in doživljanje reke Mure v družbi izkušenih in usposobljenih vodnikov čolnov, ki so nam pričarali nepozabno doživetje evropske Amazonke.

Prlekija-on.net, torek, 11. april 2023 ob 08:40
15. Velikonočni spust po reki Muri

15. Velikonočni spust po reki Muri

Reka Mura s svojim bogatim vodnim in obvodnim živalskim ter rastlinskim svetom nudi številna doživetja, ki jih lahko doživite v družbi čolnarjev. Na velikonočni ponedeljek smo se tako podali na odkrivanje in doživljanje reke Mure v družbi izkušenih in usposobljenih vodnikov čolnov, ki so nam pričarali nepozabno doživetje evropske Amazonke.

Društvo čolnarjev Dokležovje in Murski čolnarji so organizirali in izvedli že 15. Velikonočni spust in s tem poskrbeli za otvoritev čolnarske sezone raftinga in raftanja na Muri. Podali smo se na 16 km ''mlinarsko pot'' na relaciji Petanjci - Ižakovci. Zboru na parkirišču pri Otoku ljubezni je sledil avtobusni prevoz do točke našega štarta pri mostu v Petanjcih, kjer je zbrane najprej nagovoril predsednik Društva čolnarjev Dokležovje, Marko Žižek in vse zbrane seznanil s vsemi potrebnimi informacijami o samem spustu.

Spusta se je udeležilo preko 60 udeležencev

Nekaj čez 60 udeležencev se je po reki spustilo s petimi čolni, ki jih uporabljajo za turistične plovbe. Trasa spusta je potekala od petanjskega mostu do Otoka ljubezni v Ižakovcih. Udeleženci smo med potjo občudovali brežine reke, ki svojo novo podobo dobivajo tudi v okviru aktivnosti projekta Natura Mura, navdihovala nas je prebujajoča se narava, Babičev plavajoči mlin pri Veržeju, mostovi čez reko, med njimi tudi najdaljši slovenski most čez reko Muro. Vmesni postanek smo opravili v Krogu, kjer smo se zapeljali tudi z brodom čez reko Muro. Na samem zaključku poti, na Otoku ljubezni so izvedli tudi ''krst'' za vse tiste, ki so se prvič udeležili spusta. Sledilo je druženje, in po stari navadi smo si v naravi na ognju pripravili pajani kruh.

Čutiti je, da organizatorji živijo z reko Muro že vse svoje življenje, reko spoštujejo, občudujejo in poznajo njene očarljive skrivnosti, kakor tudi pasti. "Ponujamo sonaravni obrečni turizem, ki temelji tudi na izobraževanju, interpretaciji in doživljanju narave skozi zgodbo, zgodbo o Muri in ob njej živečih ljudeh z avtentično, pristno dušo, ki je ne najdeš nikjer drugje. Ponujamo rečni wellness," ob zaključku čudovitega dneva zaokroži zgodbo moj vodnik in sogovornik, Marko Žižek.

Sezona čolnarjenja se prične spomladi, vrhunec pa doseže v zgodnjem poletju in traja vse do prvih novembrskih mrzlih dni. Ponujajo tri različne programe spusta, pripravijo pa tudi prilagojen program, kjer vključijo tudi ostale aktivnosti in ponudbo regije. Čolnarjenje na Muri je primerno tudi za otroke in tiste, ki tovrstnih izkušenj še nimajo. Izkušeni vodniki čolnov vam bodo zagotovili varno in nepozabno doživetje bisera panonskega sveta.

Več informacij: www.murski-colnar.si

Besedilo in fotografije: Karmen Razlag




Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46