V Prlekiji se ohranja tradicija velikonočnega pokanja

V Prlekiji je ob Veliki noči že več kot stoletna tradicija, da se strelja - poka z možnarji, nabijači in karbidom. Tudi letos ni bilo nič drugače.

Ivan Trunk, torek, 11. april 2023 ob 17:00
Velikonočno pokanje v Prlekiji 2023

Velikonočno pokanje v Prlekiji 2023

V Prlekiji je ob Veliki noči že več kot stoletna tradicija, da se strelja - poka z možnarji, nabijači in karbidom. Kljub slabemu vremenu ob letošnjih velikonočnih praznikih se predvsem fantje in možje niso predali slabemu vremenu in so veselo pokali. S karbidom pokajo v Trnovcih - Trnovska mafija, v Savcih - Savski Vrh, v Gabrniku - Podunca, v Ključarovcih pri Ormožu - gasilci in Klub prekrasnih, na Žvabu - Črna vdova in v Dornavi - Karbid team Dornava. Na Kukavi - Društvo Kukava 99, tam pa pokajo z unikatno narejenimi nabijači, kjer uporabljajo smodnik ali pünfer, kot mi rečemo.

Zelo aktivni so pri velikonočnem pokanju v Juršincih in njeni okolici predvsem na velikonočno nedeljo ko vsi pridejo v Juršince, kjer poka kot na kaki fronti, so pa tudi zelo aktivni pri izdelavi strelnih naprav za pokanje s karbidom. Letos so "Gradiški vitezi" iz Gradiščaka v občini Juršinci izdelali strelno napravo za karbid z 18. cevmi, ki se prožijo s pomočjo elektronike.




Več v Družabno