Ob 60-letnici Gimnazije Franca Miklošiča posadili potomko najstarejše trte na svetu

Ljutomer z okolico ima bogato tradicijo vinogradništva in vinske kulture. Tudi bivši in sedanji dijaki ter zaposleni GFML rastejo iz te tradicije.

Prlekija-on.net, petek, 14. april 2023 ob 14:19
Sajenje potomke najstarejše trte na svetu pri GFML

Sajenje potomke najstarejše trte na svetu pri GFML

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je ponosna prejemnica potomke najstarejše trte na svetu, ki že več kot štiristo let raste ob reki Dravi na mariborskem Lentu. Mestna občina Maribor vsako leto izbere določeno število prejemnikov, ki predhodno zaprosijo za cepič trte. Ljutomer z okolico ima bogato tradicijo vinogradništva in vinske kulture. Tudi bivši in sedanji dijaki ter zaposleni GFML rastejo iz te tradicije.

Sajenje potomke je potekalo v sredo, 12. aprila, na zelenici ob zgradbi šole. Posadila sta jo ravnatelj Zvonko Kustec in predsednica dijaške skupnosti Doroteja Bojnec, ob asistenci oskrbnika najstarejše trte Staneta Kocutarja, znanega radijskega novinarja. Za skrbnika trte je bil imenovan Franc Čuš.

Bogastvo vinogradniške tradicije v naših krajih se kaže tudi v bogati društveni tradiciji in dejstvu, da so ljutomersko gimnazijo obiskovale kar štiri slovenske vinske kraljice in veliko število društvenih vinskih kraljic. Društvo Kelih, ki ga vodi Tjaša Kos, prav tako vinska kraljica Slovenije in bivša dijakinja GFML, je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije. Na prireditvi je bila poleg Tjaše Kos tudi bivša vinska kraljica Slovenije Tadeja Bratuša.

Prisotne je nagovorila aktualna vinska kraljica Društva vinogradnikov in ljubiteljev vin Ljutomer ter prav tako naša bivša dijakinja Sandra Kaučič, ki je bila letos okronana za Martino XXI. Trti v bogato življenje so zapeli pevci združenih oktetov Arion in Ljutomerskega okteta. Poleg zaposlenih in dijakov so sajenju prisostvovali tudi predstavniki organizacij oz. lastniki potomk najstarejše trte, ki rastejo v naši okolici: v atriju Mestne hiše, na hipodromu, pred zidanico na Železnih Dverih, pred Miklošičevo domačijo.



Več v Kultura in izobraževanje