Predstavili so se odlični mladi glasbeniki iz glasbenih šol Gornja Radgona, Lendava, Murska Sobota in Ljutomer

V Ljutomeru je potekala 44. revija javnih glasbenih šol Pomurja.

Prlekija-on.net, nedelja, 23. april 2023 ob 17:56
44. revija javnih glasbenih šol Pomurja

44. revija javnih glasbenih šol Pomurja

V domu kulture Ljutomer, je v četrtek, 20. aprila, ob 18. uri, potekala 44. revija javnih glasbenih šol Pomurja. Predstavili so se odlični mladi glasbeniki iz GŠ Gornja Radgona, GŠ Lendava, GŠ Murska Sobota in GŠ Ljutomer.

Tradicionalna revija javnih glasbenih šol Pomurja, ki je letos 44.-ta po vrsti dokazuje, da glasbene šole v tem delu Slovenije sodelujemo zelo dobro. V tem šolskem letu je bila gostiteljica revije GŠ Slavka Osterca Ljutomer. 

Veseli smo, da se je dogodka udeležila tudi županja Občine Ljutomer gospa mag. Olga Karba, in predstojnica Zavoda za šolstvo RS, območne enote MS gospa Darja Farič Klemenčič. Obe gostji sta na reviji spregovorili o pomenu glasbe in izobraževanja mladih v Pomurski regiji.

Javne GŠ v Pomurju se že dolgo zavedamo pomena glasbe, ki je odločilna za vsako družbo. zato je naše poslanstvo pri pedagoškem delu v prvi vrsti učence navdušiti za igranje instrumenta, plesa ali petja ter v njih razviti občutek za lepoto umetnosti.

V letih prakse, vse bolj potrjuje prepričanje, da naš sistem glasbenega šolstva, omogoča učitelju individualno delo s posameznikom, torej prilagajanje učenčevim sposobnostim, ki nadgrajuje njegovo nadarjenost, ga oblikuje in mu pomaga razvijati lastno glasbeno izražanje. Uspešnost učencev je kar najbolj odvisna tudi od njihovih privzgojenih delovnih navad, razvoja predmetnih znanj in sposobnosti koncentracije, vztrajnosti in discipline. Naša želja je, da učenci ob glasbi občutijo zadovoljstvo, užitek, veselje ob druženju in sprostitev. Naj obiskovanje glasbene šole povečuje njihovo srečo, zdravje in veselje.

V Sloveniji smo lahko zelo ponosni na sistem glasbenih šol, ki močno pripomorejo k razvoju kraja in družbe na splošno.

Uspešnost glasbenega izobraževanja v Pomurju narekuje tudi nedavno 52. državno tekmovanje mladih glasbenikov "Temsig", ki je v mesecu februarju in marcu potekalo na glasbenih šolah v okolici Ljubljane in Zasavju.

Učenci in njihovi mentorji iz javnih pomurskih glasbenih šol, so segali po najvišjih rezultatih, zato zagotovo lahko trdimo, da imamo v naši regiji odlične učence in tudi pedagoge, ki odgovorno opravljajo svoj poklic in se z delom posvečajo mladim glasbenikom.

Gospa županja mag. Olga Karba, je ob koncu prireditve podelila ravnateljicam in ravnateljem sodelujočih šol priznanje za udeležbo na 44. reviji javnih GŠ Pomurja.

Želimo, da glasba še naprej kulturno in umetniško bogati naš mladi rod in ostane zvesta prijateljica, spremljevalka in popotnica skozi naše življenje.

Zapisal: Stanislav Lašič
Foto: Vanessa Tivadar Photography



Več v Kultura in izobraževanje