Po 30. letih so obudili tradicijo postavljanja mlaja

Ob gasilskem domu PGD Orehovci so po dolgih 30-tih letih, ponovno postavili mlaj. Ob pripravah in postavitvi je sodelovalo veliko krajanov, predvsem gasilcev PGD Orehovci.

Prlekija-on.net, nedelja, 23. april 2023 ob 20:23
Postavljanje mlaja v Orehovcih

Postavljanje mlaja v Orehovcih

Kot je že znano iz preteklih let je prostovoljno gasilsko društvo iz Orehovcev eno izmed najbolj aktivnih društev v občini Gornja Radgona. Med svoje aktivnosti si prav gotovo štejejo tradicionalni »Boljšji sejem«, ki se odvija vsako prvo nedeljo v mesecu. Tokrat pa so obudili po dolgih pretečenih 30. letih postavljanje majskega drevesa, ali kakor se v teh krajih reče »majpan«. Postavitev, ki je potekala v nedeljo na god sv. Jurija, na zemljišču tik ob gasilskem domu v Orehovcih, je privabilo veliko radovednih pogledov, starejši pa so ob tem obujali spomine, ko se je še majsko drevo postavljalo ročno.

O postavitvi in dogajanju ob postavljenem mlaju, nam je kaj več povedal predsednik Krajevne skupnosti Črešnjevci - Zbigovci in namestnik predsednika PGD Orehovci Marjan Ščančar. »V preteklosti je bilo postavljanje mlaja ob gasilskem domu vsako leto. Zadnjih 30 let pa ga nismo postavljali. Tokrat smo se krajani Orehovec, Orehovskega Vrha, Ptujske Ceste in gasilci PGD Orehovci odločili, da postavimo mlaj in tako nadaljujemo tradicijo postavljanja mlaja. Smreko nam je podaril naš gasilec veteran Franc Irgolič, za kar se mu organizatorji zahvaljujemo. Postavitev mlaja bomo počastili s srečanjem vaščanov Orehovec, Orehovskega Vrha in Ptujske Ceste, ki bo v soboto 6. maja. Takrat bomo tudi ugotavljali višino mlaja, do takrat pa naj ostane skrivnost. Upam, da bo to prijetno srečanje omenjenih vaščanov

Pri tem dogodku sta prisostvovala tudi županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš in podžupan Miran Dokl. Ob tem sta izrekla pohvalo organizatorjem, predvsem gasilcem iz Orehovcev za dobro idejo, z željo da se tradicija postavitve »majpana« ohranja še vrsto let.

Zahvala pa gre tudi Prevozi Zorko, Roman Zorko s.p. iz Janževega Vrha, za pomoč pri dvigovanju mlaja.

Tekst in foto: Ludvik Kramberger, Marjan Slavič




Več v Družabno