Dobrodelna akcija dosegla čudovit epilog, Barbara je dobila prepotrebno vozilo

Dobrodelna akcija, ki se je pričela v mesecu decembru 2022,je s predajo, ki sta jo opravila Tilen Sedlak, pobudnik akcije in Maja Pečarič, 26.vinska kraljica Slovenije, dosegla čudovit epilog.

Prlekija-on.net, petek, 28. april 2023 ob 20:19
Barbara je dobila vozilo

Barbara je dobila vozilo

V letu decembru 2022 so pričeli z dobrodelno akcijo za Barbaro, dekle s cerebralno paralizo. Barbara je posebno dekle, ki komunicira z okoljem predvsem s svojimi očmi, varovanka Zavoda Dornava, kjer se odlično počuti in je zanjo zelo dobro poskrbljeno.

Barbara je v svoje življenje pritegnila veliko ljudi, tako jo je ovekovečil v filmu Tista njena iskrica znan mariborski režiser Rudi Dado Uran, kjer se je vidno pokazalo, kateri ljudje so v njenem življenju velika prioriteta. Ob svoji družini, ki jo ima neizmerno rada, je to vsekakor osebje Zavoda Dornava, ki zanjo skrbi vsakodnevno. Posebna vez pa se je stkala med njo in Tilnom Sedlakom, medicinskim tehnikom in vinarjem, ki je bil zaposlen v Zavodu Dornava. Njegova poklicna pot ga je sicer odpeljala v sosednjo Avstrijo, a vez, ki sta jo ustvarila z Barbaro, je ostala.
Tilen je ob obiskih Barbare opazil, da družina Barbare nima primernega vozila, s katerim bi lahko Barbaro večkrat prepeljali domov, v Zavrč. Družina je varno zavetje za vsakega in preživeti čas s svojimi najdražjimi je dragocena vrednota.

Izpeljali so dobrodelno akcijo Za Barbaro, zbrali so 15.200 evrov

Na Tilnovo pobudo se je tako pričela dobrodelna akcija Za Barbaro, kjer se je najprej meseca decembra odvil dobrodelni degustacijsko-koncertni dogodek Od vina do srca v sodelovanju s Klubom ptujskih študentov, kjer so se pričela zbirati dobrodelna sredstva za nakup primerno prilagojenega avtomobila. V prihodnjih mesecih je potekala aktivna akcija na socialnih omrežjih in z objavami v medijih, ki je dodatno pripomogla k nabirki sredstev, s katerimi bi lahko takšno vozilo tudi nabavili.

2. aprila 2023 se je v Zavrču pri Bar Veselič odvil še en dobrodelni dogodek, kjer se je zbralo slovensko vinsko kraljestvo z 26. vinsko kraljico Slovenije, Majo Pečarič, na čelu, kjer so z dobrodelno, ponovno degustacijsko-kulturno zgodbo, zbrali še zadnja manjkajoča sredstva za nakup avtomobila. Dobrodelni dogodek je podprla tudi občina Zavrč.

V dobrodelni akciji je bilo zbranih 15.200€, ki so bila namensko porabljena za nakup avtomobila znamke Citroen Berlingo, posebej urejenega in prilagojenega za prevoz oseb s posebnimi potrebami.

Po šestih mesecih, od kar se je rodila ideja in izkazala nuja za nakup tega avtomobila, je bilo veliko popotovanje, kjer je Za Barbaro stopilo skupaj in se odločilo pomagati veliko ljudi. Danes so veseli in srečni, da je avtomobil predan Barbari in njeni družini v uporabo.

Vinsko kraljestvo Slovenije s kraljicami in kraljema dokazalo, da so zelo dobrodelni

"Ta dobrodelna akcija je pokazala veliko karakterjev in vrednot okolja in ljudi. Hvaležni smo vsem, ki so kakorkoli pomagali pri tej akciji in omogočili Barbari in njeni družini lažji prevoz. Ob tem moramo poudariti, da je ob vseh donatorjih ves čas akcije sodelovalo Turistično društvo Zavrč, na pomoč je priskočil tudi Rdeči križ, OE Ptuj. Brez čudovitih in zelo tolerantnih ljudi, ki so ves čas te akcije potrebo razumeli, nikoli ne bi mogli izpeljati vsega v takšnem okviru. Ob tem je potrebno poudariti, da je Vinsko kraljestvo Slovenije s kraljicami in kraljema dokazalo, da so zelo dobrodelni in da je njihova povezanost ne le v prezentaciji naših odličnih vin in vinorodnih okolišev, temveč tudi v mreženju in medsebojni pomoči, ki se velikokrat izkaže tudi z dobrodelnimi dejanji. Glasbeni tandem Liza & Taja ter Mojca Prigl so ves čas dobrodelne akcije dodajali svoje kamenčke v končni mozaik, ki je končno naredil čudovito podobo," so ob tem povedali organzatorji.

Tilen Sedlak, medicinski tehnik, vinar, kreator S vina, vinski kralj in še mnogo več, je tisti človek, ki mu je mar. Potrebno je poudariti, da je v vseh teh mesecih z veliko entuziazma in dobre volje pripeljal akcijo do konca. Do danes, ko se avtomobil predaja v uporabo Barbari in družini.

V življenju imamo neizmerno in brez dna polno vrečo možnosti in priložnosti. A mi večkrat tarnamo, želimo več in preveč. Šele ko se dotaknemo zdravja, postavimo prioritete.

So ljudje, ki enostavno nimajo teh danosti, svet jih je sprejel v svoje nedrje brez vprašanj. Z usmiljenjem gledamo in rečemo, da je svet krut. Je. Krut in brezkompromisen. A je tak zato, ker ga naredimo sami in ker smo odvisni od nekih vrednot, ki so tako instantne.

Ob takšnih akcijah se postavi mnogo moralnih vprašanj, srečujemo se z vrednotami, do kod še seže naša toleranca. A poglejmo iz svetle plati.

Svet je poln sončnih posameznikov, kot je Tilen in zvezdic kot je Barbara. S svojo prisotnostjo nas krepijo, povezujejo, delajo boljše in naš, morda včasih malo pokvarjen kompas, ki kaže na zgrešeno, ponovno uravnovesijo in vrnejo na pravo pot.

Dobrodelna akcija nakupa primerno prilagojenega avtomobila za Barbaro je zaključena. Želimo, da skupaj z družino in prijatelji naredijo čim več varnih kilometrov in preživijo lepe trenutke v Sloveniji in kjerkoli jih bodo poti vodile.




Več v Kultura in izobraževanje