Moški pevski zbor Kulturno športnega društva Dobrava praznuje 30 let

»Po poti 30 spominov do 30-letne zgodbe«

Prlekija-on.net, četrtek, 4. maj 2023 ob 09:02
MPZ Kulturno športnega društva Dobrava

MPZ Kulturno športnega društva Dobrava

Glasba, pesmi in petje so tisto, kar usmerja človeka v globine njegove duše in se dotaknejo tistega, kar je v človeku dobro in vedno znova prinašajo srečo in zadovoljstvo.

S to mislijo smo se 22. aprila 2023 predali pevskemu večeru Moškega pevskega zbora Kulturno športnega društva Dobrava, ki praznuje letos jubilejno 30-obletnico delovanja. Za njimi je pestra, srčna, z izkušnjami bogata pot, ki je vsako leto znova prežeta z veliko predanostjo. 1993. leta so člani zbora prvič zapeli skupaj in tako postavili temelje za ustanovitev društva v letu 1996. Temelji na katerih gradijo so trdni, čvrsti, saj z različnimi dogodki pogosto privabljajo v svojo družbo. Vedno znova skrbijo, da je lepo njim, ki dajejo in vsem nam, poslušalcem, ki prejemamo to pozitivno energijo.

Ob izboru 15. melodij zborovskega petja smo doživeli ponovno en nepozaben večer. Za ubrano zborovsko petje dinamično raznolikih skladb je poskrbelo 16. pevcev (tenorji: Robert Gerlica, Vinko Pavlinič, Mirko Zlatnik, Silvo Grlica, Albin Majcen in Otmar Šoštarič, ter basi: Sebastjan Habjanič, Branko Šoštarič, Stanko Vuk, Albin Žnidarič, Janez Bezjak, Viktor Gerlica, Vladimir Meško, Drago Plečko, Marjan Žnidarič in Boštjan Novak) z zborovodkinjo Lariso Juvančič.

V zboru se je v tridesetih letih razlegalo 49 glasov. Nekateri pevci so se medtem pridružili drugim zborom, eni so petje opustili, drugi so se žal za zmeraj poslovili.

Pevci pravijo, da pojejo v zboru zato, ker deluje zbor kot velika družina, ker delujejo kot eden, ker jih ob prihodu na vaje pozdravi mlada zborovodkinja, ker sosed soseda ne drega pod rebra, ko tonsko zgreši in tudi zato, ker je prisotna družabnost, ki je obenem hrana za dušo. Iz navedenega je prepoznati, da petje v zboru ni zgolj neka obveznost, ampak je tudi lep privilegij. Zbor jih ni povezal le kot sovaščane, ampak tudi kot prijatelje.

Zanje je največja nagrada aplavz in prelep občutek, da so prispevali k skupnosti, jo obogatili, hkrati pa jih spomini na predhodne nastope še močneje povezujejo.

Vsa leta delovanja so pevci za izvedbo svojih nastopov vsakič znova složno pristopili k njihovi uresničitvi, pri čemer je bilo treba žrtvovati tudi veliko prostega časa, za katerega vemo, da ga ob vsakdanjih opravilih in skrbeh včasih tudi zmanjka; a kjer je volja, je pot in naši slavljenci to vedno znova dokazujejo. Omenimo, da so v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti območne izpostave Ormož zapeli na 28 revijah odraslih pevskih zborov, na vajah in drugih nastopih so se srečali več kot 1400 krat; zborovskemu petju pa so namenili več kot 50.000 ur.

Za svoj trud in predano delo so bili tudi tokrat nagrajeni s priznanji Javnega sklada. Silvo GRLICA je prejel srebrno Gallusovo značko, Ivan BEZJAK, Vinko PAVLINIČ in Stanko VUK so se razveselili zlate Gallusove značke, častno Gallusovo značko pa je prejel Otmar ŠOŠTARIČ. Podelila jih je predstavnica sveta Območne izpostave Ormož Blanka Kosi Raušl.

Dogodka se je udeležil tudi podžupan Občine Ormož Zlatan Fafulič, ki je jubilantom ob pozdravnem nagovoru in čestitkah podelil še jubilejno priznanje Občine Ormož.

Pevci so se še posebej zahvalili za podporo svojim najbližjim, članom skupine Septima in Domnu Obilčniku za kitarsko spremljavo. Veliko zahvalo so namenili tudi današnji zborovodkinji Larisi Juvančič in nekdanjima zborovodjema Franciju Magdiču, ki je dal zboru začetno zagnanost in ga uspešno vodil do leta 2001, ter Jožetu Barin Turici, ki je zbor vodil od leta 2001 do 2013. Društvo in pevci so se zahvalili tudi vsem drugim, ki so kakorkoli pomagali na njihovi tridesetletni poti ali ob današnjem večeru. Predvsem Občini Ormož, Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti, OI Ormož, Pokrajinskemu muzeju Ptuj - Ormož, Glasbeni šoli Ormož, lokalnim medijem ter Zavodu za turizem, kulturo in šport Občine Ormož.

Dragi člani zbora, hvala da se trudite za skupno dobro in hvaležna sem, da prihajam iz iste vasi in sem del vašega praznovanja, del vašega društvenega življenja, kjer se trudimo ohranjati svoje različne darove. Na naslednjih 30. let!

Manica Hartman




Več v Kultura in izobraževanje