Premiera kratkih filmov delavnice filmske pedagogike PRVI FILM

Mentorica, režiserka in scenaristka Hanna Szentpeteri prijaha v MCP.

Prlekija-on.net, petek, 12. maj 2023 ob 11:33
Delavnice filmske pedagogike

Delavnice filmske pedagogike

V Kulturnem centru GT22 v Mariboru je v petek, 5. maja potekal zaključni dogodek delavnice filmske pedagogike mentorice Hanne Szentpeteri pod okriljem Študijskega centra centralne službe Javnega sklada za kulturne dejavnosti. V projektu PRVI FILM je sodeloval tudi Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, so. p. in njegovi aktivni udeleženki Tamara, kot aktivna udeleženka celotnega seminarja in Larisa Brumen, kot mlada igralka.

Ustvarjanje s seminarjem je potekalo sicer od decembra do maja ter je bilo namenjeno mentorjem otroških in mladinskih filmskih skupin in učiteljem filmske vzgoje ter predmeta umetnosti, kot tudi mladinskim delavcem, ki se ukvarjajo s filmsko problematiko. Delavnica je obdelala celoten proces ustvarjanja filma, od prve ideje, izdelave scenarija, osnov filmske režije ter montaže. Hkrati je bila podana filmska zgodovina in teorija, govor je bil tudi o našem rojaku, avtorju prvega filmskega zapisa, dr. Karlu Grossmannu iz rojstnih Drakovec sicer velikem vzorniku Mladinskega centra Prlekije, kjer so že od ustanovitve organizacije v letu 1994 za svojo vizijo delovanja in ustvarjanja vzeli prav njegov rek: » Človek je duševno prost, če upa govoriti in delati po svojem poštenem prepričanju !«

Samo zelo privlačno izobraževanje je potekalo v petih sklopih. V prvem srečanju so udeleženci spoznali kratko zgodovino svetovnega in slovenskega filma ter raziskali , kaj film sploh je. S pomočjo slikovnega in predvsem video materiala so preleteli razvoj filma. V drugem delu so se spoznali s tri delno scenaristično strukturo in začeli pripravljati svoje scenarije. Spoznali so program KIT SCENARIST, namenjen pisanju scenarijev. Sledilo je praktično delo, kjer je vsak napisal svoj scenarij za kratki film. Zanimivo se je udeležencem bilo spoznati z osnovami filmske režije, kadriranjem, snemanjem, delo z igralci, filmske sektorje in vlogo režiserja na setu. Tretje srečanje je bilo posvečeno filmski režiji. Tu so se zaključili scenariji za svoj prvi kratki film, izdelali so zgodboris in pričeli snemati. V četrtem srečanju je bil govor o aplikaciji za montažo video materiala Openshot in o aplikaciji za pametne telefone VivaVideo. Osvojili so osnove filmske montaže ter že v naprej posnete posnetke zmontirali v kratke filme. Naučili so se tudi teorije montaže in si pogledali par primerov dobrih filmskih rezov.

V prvem delu petega sklopa so zaključili montažo in naredili napise nato je pa sledila svečana premiera, kjer so filmski tečajniki svojim bližnjim pokazali svoje prve filme. Premierni projekciji je sledil » Q and A « z ustvarjalci.

Tekom celotnega izobraževanja so se iskali primeri, kako posamezne faze ustvarjanja filma prilagoditi za delo z otroki in mladostniki ter kako s pomočjo praktičnih vaj spodbuditi njihovo tovrstno pozitivno umetniško ustvarjalnost. Udeležencem so bili tudi predstavljeni seznami filmov za otroke in mladino z močno vzgojno-izobraževalno noto ter kako z otroki in mladostniki opraviti analizo filma in voditi pogovor o ogledanem filmu.

Mentorica, ki je ob premieri tudi obljubila skorajšnji svoj »ustvarjalen in delovni« obisk Pomurja ter tukajšnjega Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku 23, Hanna Szentpeteri je poklicna scenaristka in režiserka in je z odliko diplomirala filmski študij na Univerzi Kingston, magisterij iz filmske režije pa je končala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Kot scenaristka in režiserka je podpisala kratka filma Maruška in Iva, 24 ter dokumentarni film Bend vs Brand. Hanna ima sedem let izkušenj s predavanjem scenaristike, dokumentaristike, režije in videa. Vodi filmske delavnice za otroke, mlade in odrasle po vseh Sloveniji. Ima dolgoletne izkušnje z mentorstvom in vodenjem filmskega tabora za mladino. Trenutno pripravlja svoj prvi celovečerni film Mali petek in svojo prvo serijo za mlade Potapljanje Lune Tjulen.

Na premieri v štajerski prestolnici so se tako predstavili trije kratki filmi: NOGOMETNE SANJE, UPORNIK in STISKA. Slednjemu sta avtorici Tamara Brumen in Marjeta Vertovšek, prvič pa je v filmu zaigrala Larisa Brumen. Film je bil posnet na območju kompleksa MCP-ja na Spodnjem Kamenščaku, v Mariboru in v Ljutomeru. Kot je zatrdila Tamara Brumen bo kmalu v MCP-ju ponovitev novonastalih filmov iz omenjene premiere kot tudi srečanje s scenaristko in režiserko ter izredno uspešno mentorico Hanno Szentpeteri, ki je na vse udeležence naredila izreden pozitivni vtis in jim poglobila željo po nadaljnjem uspešnem filmskem ustvarjanju ter, še najbolj pomembno, prenašanju vseh tovrstnih izkušenj in znanj na mlado populacijo širom Slovenije.

Foto,tekst: Rudi Stegmüller
Več v Kultura in izobraževanje