V torek ponovno dež in rdeči alarm. Ščavnica lahko poplavi tudi v večjem obsegu.

Najmočnejše padavine se pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 l dežja na kvadratni meter.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 15. maj 2023 ob 13:51
Ščavnica pri Gajševskem jezeru

Ščavnica pri Gajševskem jezeru

Minuli vikend je vzhod države zajelo obilno deževje, ki je poplavljalo objekte, cestišča, reke so se ponekod razlivale ob strugah, sprožili so se tudi številni plazovi. V ponedeljek je dež ponehal, a po napovedi Agencije RS za okolje (Arso), bo v torek ponovno deževalo, v ponedeljek je za torek bilo razglašeno tudi oranžno opozorilo, ki so ga v torek za severovzhod spremenili v rdeče opozorilo.

V ponedeljek popoldne bo spremenljivo oblačno, nastale bodo krajevne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 20 °C. Ponoči se bo pooblačilo, dež bo do jutra zajel vso Slovenijo. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem se bo krepila burja. Jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem okoli 15 °C. V torek bo oblačno in deževno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 15, na Primorskem do 19 °C.

V noči na torek in v torek dopoldne bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ponekod s sunki nad 100 km/h. Najmočnejše padavine se pričakujejo predvsem v jugovzhodni in severovzhodni Sloveniji v torek popoldne in zvečer. Tam bo v manj kot 24 urah padlo od 30 do 60, krajevno pa lahko tudi okoli 80 l dežja na kvadratni meter.

V sredo bo oblačno, občasno bo še deževalo. Še bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. V četrtek bo povečini suho vreme.

Narasla reka Ščavnica

Reke na vzhodu bodo hitro naraščale in se razlivale ob strugah


Oranžni alarm
Za torek je razglašen rdeči alarm, vir: Arso

Reke nekoliko upadle, a bodo ponovno močneje narasle

Reka Ščavnica je v Pristavi iz nedelje na ponedeljek ponoči dosegla višino 309 cm in pretok 53,5 m3/s. V ponedeljek višina in pretok upadata, trenutno višina znaša 271 cm, pretok pa 39,4 m3/s. A Arso ponovno opozarja, da bodo v torek reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah in zaradi velike predhodne vodnatosti ter namočenosti tal močno narasle.

Reka Ščavnica
Temperatura, pretok in višina reke Ščavnice v Pristavi v zadnjem tednu, vir: si-vreme.com

Najbolj bodo narasle reke, ki se danes že razlivajo, in sicer reke s povirji v Slovenskih goricah, na Pohorju in v porečju Krke. Poplavljene površine se bodo povečevale predvsem popoldan in v noči na sredo. Razlivanja rek so verjetna tudi drugod na vzhodu Slovenije. Ob krajevno močnejših padavinah se lahko razlijejo hudourniški vodotoki, na več mestih lahko pride do zastajanja in poplavljanja padavinske vode.

V sredo se bodo poplavljene površine predvidoma še povečevale. Reke Krka, Pesnica in Ščavnica lahko poplavijo tudi v večjem obsegu.

V torek bodo reke v vzhodni polovici Slovenije ob ponovnih obilnih padavinah...

Objavil/a ARSO vode dne Ponedeljek, 15. maj 2023

Še Ščavnica trenutno pri Gajševskem jezeru Več https://p24.si/reka-scavnica-maj-2023

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 14. maj 2023

V nedeljo številne intervencije na vzhodu

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča o številnih intervencijah predvsem v nedeljo in tudi ponedeljek. V občini Apače so gasilci PGD Podgorje iz Apaške doline prečrpali meteorno vodo iz stanovanjske hiše v naselju Vratji Vrh. Pri plazu v naselju Ivanjševski vrh posredujejo gasilci PGD Ivanjševci. V občini Radenci so gasilci PGD Hrastje-Mota v naselju Hrastje-Mota odstranili drevo, ki je padlo čez cestišče in prečrpali meteorno vodo iz dvorišča stanovanjske hiše. V občini Sveti Jurij ob Ščavnici so gasilci PGD Bolehnečici, Dragotinci, Selišči-Kupetinci, Sovjak, Stara Gora in Grabonoš izčrpali meteorno vodo na dveh lokacijah, dvorišče in klet v naselju Grabonoš in prečrpali meteorno vodo iz dvorišča v naselju Terbegovci. V občini Križevci so gasilci PGD Vučja vas izčrpali vodo iz kletnih prostorov stanovanjske hiše, gasilci PGD Bučečovci pa iz kletnih prostorov stanovanjske hiše v Bučečovcih. V ponedeljek črpajo vodo iz zaklonišča v Murski Soboti, posreduje PGD Murska Sobota.

Na območju občine Gorišnica se je ob 20.40 v naselju Zamušani, sprožil zemeljski plaz in ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci PGD Zamušani so plaz, v površini 150 kvadratnih metrov, pokrili s folijo in s tem preprečili nadaljnje polzenje. V naselju Formin je meteorna voda zalivala stanovanjski objekt. Gasilci PGA Formin so s petdesetimi protipoplavnimi vrečami in volijo zajezili dotok in iz prostorov izčrpali deset kubičnih metrov meteorne vode. Na območju občine Ptuj se je ob 21.39 v Krčevini pri Vurberku, v gozdu sprožil zemeljski plaz. Gasilci PGD Grajena so naredili ogled terena in obvestili pristojne službe o dogodku. Gasilci PGD Ptuj so iz zalitega podvoza izvlekli osebno vozilo ter iz prireditvenega prostora izčrpali meteorno vodo. Gasilci PGD Grajena so iz kleti stanovanjskega objekta izčrpali vodo.

Na območju občine Cirkulane je v naselju Gradišče na dveh cestah prišlo do udora cestišča v skupni dolžini 80 metrov. Gasilci PGD Cirkulane so zavarovali kraj dogodka, delavci CP Ptuj pa so postavili ustrezno prometno signalizacijo. Na območju občine Videm je v naselju Strmec pri Leskovcu je prišlo do udora cestišča. Gasilci PGD Leskovec so zavarovali plaz in skupaj z delavci Režijskega obrata postavili ustrezno prometno signalizacijo. Cesta Leskovec - Podlehnik je v naselju Strmec pri Leskovcu zaprta.

Intervencije gasilcev
Intervencije gasilcev na vzhodu v nedeljo, vir: Uprava RS za zaščito in reševanje

Na območju občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah se je v naselju Drbetinci sprožil zemeljski plaz, ki je zasipal cestišče. Gasilci PGD Vitomarci in Biš, so plaz v izmeri 150 kvadratnih metrov s pomočjo gradbene mehanizacije sanirali in pokrili s folijo. S cestišča so odstranili tristo kubičnih metrov nanosa in ga počistili v dolžini sto metrov.

Na območju občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah so gasilci PGD Sveta Trojica in Gočova delno odstranili nanos zemlje na cesti in ostalo razmočeno zemljino prekrili s folijo. Obveščene so bile vse pristojne službe. Gasilci PGD Sveta Trojica v Slovenskih goricah so okoli objekta izkopali tudi jarek in s tem preprečili, da bi voda zalila objekt.

Na območju občine Lenart so na kraju dogodka gasilci PGD Lenart in Voličina nudili pomoč pri sanaciji plazu, ki ogroža hišo. Obveščene so bile vse pristojne osebe. Na območju občine Sveta Ana so gasilci PGD Sveta Ana odstranili drevo, ki se je zaradi zelo razmočenega terena nevarno nagnilo in viselo preko ceste.

Na območju občine Pesnica je v dveh dogodkih voda zaradi obilice padavin ogrožala dva objekta, v enem dogodku pa je meteorna voda zalila kletne prostore objekta. Posredovali so gasilci prostovoljnih gasilskih društev Jarenina, Pesnica in Jakobski dol.

Na območju občine Šentilj v Slovenskih goricah so zabeležili tri dogodke. Zaradi razmočenega terena je prišlo do dveh zemeljskih plazov, ki sta ogrožala stanovanjski hiši in lokalno cesto. Gasilci PGD Šentilj v Slovenskih goricah so v obeh primerih razmočeno zemljino prekrili in meteorno vodo speljali stran od objekta, da so preprečili nadaljnje plazenje. En od objektov je zaradi plazu zelo ogrožen zato so bili 4 stanovalci, s pomočjo CZ Šentilj, začasno premeščeni na drugo lokacijo. Gasilci PGD Ceršak so začasno delno sanirali plaz, ki je ogrožal lokalno cesto. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ščavnica še vedno narašča. V Pristavi je trenutno višine že preko 260 cm, pretok je 36 m3/s Tako je trenutno med Ljutomerom in Cezanjevci Več https://p24.si/reka-scavnica-maj-2023

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 14. maj 2023
Plaz v Rušah, foto: PGD Ruše

Obilno deževje povzroča težave tudi na cestah




Več v Narava