Florjanove maše pri Sv. Tomažu, na Polenšaku in v Juršincih

Letos so Florjanovo nedeljo proslavljali 7. maja zato so bile pri nas svete maše za gasilce po celi Sloveniji in mi smo jih nekaj obiskali.

Ivan Trunk, torek, 16. maj 2023 ob 08:22
Florjanova maša

Florjanova maša

God svetega Florjana katoliška cerkev praznuje 4. maja in je eden od najbolj priljubljenih svetnikov ter ga častijo gasilci, ker je tudi njihov zavetnik. Sveti Florijan je bil rimski vojak, ki je sprejel krščansko vero in so ga potem zaradi tega mučili in mu na koncu na vrat privezali težak kamen ter ga vrgli v reko Enns. To naj bi bilo 4. maja 304.

Letos so Florjanovo nedeljo proslavljali 7. maja zato so bile pri nas svete maše za gasilce po celi Sloveniji in mi smo jih nekaj obiskali.

Pri Svetem Tomažu je bila maša za gasilce v cerkvi Svetega Tomaža za celotno Gasilsko zvezo Sveti Tomaž, katero sestavljajo štiri PGD: Koračice, Trnovci, Savci in Pršetinci. Maša je bila v farni cerkvi Sv. Tomaža in jo je daroval župnik Tomislav Roškarič.

Na Polenšaku je bila maša za gasilce v Marijini cerkvi za gasilce Gasilske zveze Dornava, katero sestavljajo štiri PGD: Dornava, Polenšak, Žamenci in Mezgovci ob Pesnici. Pred mašo in po maši so gasilce med pohodom od gasilskega doma do cerkve in nazaj spremljali godbeniki od Pihalne godbe občine Dornava. Mašo je daroval župnik Dušan Todorovič, pri maši pa so peli člani pevskega zbora Magnificat. Za popestritev sta poskrbela dva člana Društva ročnih možnarjev Rogatec - Polenšak s pokom iz ročnih možnarjev.

V Juršincih je bila maša za gasilce v cerkvi Svetega Lovrenca za člane PGD Gabrnik in PGD Grabšinski breg, ki sestavljata Gasilsko zvezo Juršinci. Mašo je daroval župnik Dušan Todorovič.

Pri vseh GZ je bila pogostitev po maši za vse člane PGD in druge goste.



Več v Kultura in izobraževanje