Etnološka naloga iz Cezanjevcev med šestimi najboljšimi v državi

Z raziskovalno nalogo Pintovec kot del pletarske tradicije sta se uvrstili med 6 najboljših nalog na področju etnologije in prejeli srebrno državno priznanje.

Prlekija-on.net, torek, 16. maj 2023 ob 14:33
Zala Rauter in Nika Šparakl sta prejeli srebrno državno priznanje

Zala Rauter in Nika Šparakl sta prejeli srebrno državno priznanje

Mladi raziskovalki iz OŠ Janka Ribiča Cezanjevci, osmošolki Zala Rauter in Nika Šparakl, sta se z raziskovalno nalogo Pintovec kot del pletarske tradicije uvrstili med 6 najboljših nalog na področju etnologije in prejeli srebrno državno priznanje.

Učenki sta se pod mentorstvom Nataše Pušenjak in Karmen Rauter lotili velikega izziva, saj sta ugotavljali stanje doslej zelo slabo raziskane obrti na tem področju. Raziskovali sta rabo pintovca, vrbove veje, ki je pogost material za pletenje v Prlekiji.

Pri delu sta se srečali s štirimi pletarskimi mojstri na področju Prlekije in Prekmurja: Kolomanom Gombocem, Francem Novakom, Jožefom Duhom in Gregorjem Rozmanom. Rokodelci so se spretnosti pletenja naučili od prednikov in kasneje znanje izpopolnjevali.

Mladim raziskovalkam zlato in srebro ter uvrstitev na izbor za državno tekmovanje

Zlato in srebro za raziskovalne naloge OŠ Janka Ribiča Cezanjevci


Spoznavali sta način življenja pletarja in ugotovili, da je v okolju prisotnih še veliko aktivnih pletarjev. Večina jih plete za lastne potrebe. Ugotovili sta, da so pletarski izdelki še vedno iskani in da so okolju bolj prijazni kot plastični izdelki.

Zelo zaskrbljujoče je, da se na našem lokalnem področju premalo stori za ohranjanje te nesnovne kulturne dediščine in za prepoznavanje vrednosti teh izdelkov.

V občinskem letu Prleških vrednot in zelene pismenosti sta tako učenki opozorili na problematično stanje te prleške pletarske tradicije.

Raziskovalni uspeh je dopolnila tudi devetošolka Pia Čarna Vogrinec, ki je v svoji raziskovalni nalogi predstavila prleško ustvarjalko Jasno Branko Staman. Za delo je prejela zlato regijsko priznanje in bronasto državno priznanje.
Več v Kultura in izobraževanje