Zlato priznanje za VR aplikacijo, ki je nastala na SPTŠ Murska Sobota

Raziskovalna naloga je temeljila na aplikaciji, katere namen je, da računalnik sestavite v virtualni resničnosti.

Prlekija-on.net, sreda, 17. maj 2023 ob 19:05
Val Smodiš, Adrian Cvetko in Dominik Letnar

Val Smodiš, Adrian Cvetko in Dominik Letnar

Raziskovalna naloga »Aplikacija za sestavljanje računalnika v virtualni resničnosti« je na 57. Srečanju mladih raziskovalcev Slovenije v kategoriji aplikativni inovacijski predlogi in projekti osvojila zlato priznanje in 1. mesto. Srečanje mladih raziskovalcev Slovenije organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije.

Raziskovalna naloga je temeljila na aplikaciji, katere namen je, da računalnik sestavite v virtualni resničnosti. Na začetku je to bil le projekt pri strokovnem predmetu, skozi razvoj pa je aplikacija prerasla v uporaben izdelek. S pomočjo aplikacije so želeli uporabnikom približati postopek sestavljanja računalnika ter slediti tehnologijam prihodnosti. Aplikacija je učne in zabavne narave, njena uporaba pa je primerna tako za popolne začetnike kot tudi za izkušene uporabnike.

V tem trenutku jo sestavlja 9 različnih sob z različimi računalniškimi komponentami in okolji. Soba, poimenovana »Vodič«, je namenjena spoznavanju aplikacije in vodi nove uporabnike skozi proces sestavljanja računalnika. V aplikacijo so dodane tudi sobe s časovno omejitvijo, ki spodbujajo gemifikacijo ter uporabnika postavijo pred izzive. Posamezna soba je dvostopenjska, kar pomeni, da šele po uspešno zaključeni prvi stopnji lahko uporabnik nadaljuje na drugo stopnjo.

Aplikacija je še vedno v razvoju, dodajajo tudi različne ideje

Prednosti, ki jih prinaša aplikacija, je veliko, med drugim uporabnikom ni treba fizično rokovati z računalniškimi komponentami, s čimer se lahko izognejo napakam pri sestavljanju računalnika. Problem začetnih uporabnikov lahko predstavlja tudi neposredni stik z elektriko, poškodovanje komponent ipd. in prav te težave so s pomočjo aplikacije odpravljene.

Aplikacijo razvijata dijaka Srednje poklicne in tehniške šole Murska Sobota, ki obiskujeta izobraževalni program Tehnik računalništva, in sicer Adrian Cvetko in Val Smodiš. V tem projektu pa nista sama, saj nad njima bdi tudi mentor, učitelj Dominik Letnar, ki skrbno spremlja razvoj projekta, usmerja dijaka in testira aplikacijo.

»Na področju izobraževalnega procesa gre za zanimivo in uporabno rešitev, ki že v zgodnji fazi prinaša dodano vrednost. Vsekakor je naša želja ta, da bi se zelo hitro uporabljala tudi pri praktičnem pouku na naši šoli,« pravijo.

Aplikacija je še vedno v razvoju, dodajajo tudi različne ideje, ki so jih prejeli s strani njihovih dijakov, saj želijo, da bi bila aplikacija čim bolj prilagojena in dovršena. Že v tem trenutku pa so s strani dijakov prejeli številna pozitivna mnenja, kar jih je še dodatno motiviralo in jim dalo še več zagona.

Spodaj je predstavitveni video, več o aplikaciji pa lahko najdete na spletni strani.
Več v Kultura in izobraževanje