Prireditev Okusi Prlekije poskrbela za razvajanje s prleškimi dobrotami in glasbo

Etno-kulinarični dogodek je poskrbel za glasbo, pijačo in jedačo, ki je značilna za naše območje. Ljubitelje hrane je razvajala bogata kulinarična ponudba lokalnih ponudnikov tradicionalne prleške hrane, vinoljubom je bila postrežena pristna prleška kapljica, manjkala pa ni niti domača glasbena spremljava.

Prlekija-on.net, sobota, 27. maj 2023 ob 09:07
Okusi Prlekije v Ljutomeru

Okusi Prlekije v Ljutomeru

V petek, 26. maja, se je na Glavnem trgu v Ljutomeru odvijala prireditev Okusi Prlekije. Prireditev je pripravila Prleška razvojna agencija giz skupaj z Občino Ljutomer, namen prireditve pa je povezati gastronomsko ponudbo na območju Prlekije in ustvariti nov tradicionalni pomladni dogodek, ki bo povezal ponudnike iz osmih občin na območju LAS Prlekija (Ljutomer, Veržej, Križevci, Razkrižje, Sv. Jurij ob Ščavnici, Radenci, Gornja Radgona in Apače) in jim omogočil vzpostavitev partnerskega odnosa. Prireditev se bo v prihodnje selila tudi po ostalih občinah.

Etno-kulinarični dogodek je poskrbel za glasbo, pijačo in jedačo, ki je značilna za naše območje. Ljubitelje hrane je razvajala bogata kulinarična ponudba lokalnih ponudnikov tradicionalne prleške hrane, vinoljubom je bila postrežena pristna prleška kapljica, manjkala pa ni niti domača glasbena spremljava.

Dogodek je odprl kitarist Dominik Černjavič, gostje so lahko spremljali nastop folklornikov s Cvena, tamburaše ter prisluhnili skupini Bosi. Dogodek je s svojimi uspešnicami zaključil prleški glasbenik Samo Budna, ki ga je spremljal Sandi Horvat.

Številne goste, ki so obiskali trg, so nagovorili Daša Horn in Goran Šoster iz Prleške razvojne agencije ter županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, sodelujoče na stojnicah pa je predstavil povezovalec prireditve, Andrej Mernik. Prireditev so obiskali tudi nekateri župani ostalih občin.

Na dogodkih boso predstavljali tradicionalne jedi in jedi iz lokalnih sestavin

Povabljeni sodelujoči na stojnicah so bili glavni predstavniki gastronomije iz vseh osmih občin, vsak od njih pa je pripravljal tradicionalne jedi in jedi iz lokalnih sestavin s pridihom moderne ulične prehrane. S svojo ponudbo so se tako predstavili: Lončarstvo Žuman, Gostišče Stari Hrast, Hotel Jeruzalem, Društvo vinogradnikov in prijateljev vina Ljutomer, Kmetija Čarička, Terme Banovci, Čebelarstvo Tigeli, Bioterme Mala Nedelja, Gostišče Taverna, RG bistro, Radgonske gorice, Vinska fontana Kapela, Radenska d.o.o., Oljarna Kocbek, Društvo vinogradnikov Mala Nedelja in Eko Grünt Trstenjak.

Na naslednjih prireditvah Okusi Prlekije bodo sodelovali tudi drugi ponudniki, začeli so s tistimi, ki so se povabilu odzvali in so med prvimi, ki sp uvedli lokalno valuto Klopotec, ki se bo uporabljala na teh prireditvah za kulinarična doživetja. S temi dogodki želijo izboljšati avtentično gastronomsko ponudbo in prepoznavnost jedi na našem območju, ponudnikom iz vseh osmih občin pa omogoča povezovanje in vzpostavitev partnerskega odnosa.

Jedi in pijače, ki spadajo med tradicionalne in so zastopane na območju Prlekije so: čemažev namaz, Radgonska penina, mineralna voda Radenska, prleška gibanica, kisla žüpa, prleška tünka, razkriški mlinci, traminec, ocvirkovica, postržjača, jedi z bučnim oljem, šipon, ajdov krapec, sirovi štruklji, gibinske ribe, jedi z medom, ajdovi žganci in druge, ki jih boste lahko poskusili že na naslednjih dogodkih Okusi Prlekije.



Več v Družabno