V Veržeju bodo na 31. srečanju slovenskih krvodajalcev obeležili 70 let krvodajalstva v Sloveniji

V Veržeju se bodo ob 70-letnici organiziranega krvodajalstva na Slovenskem na 31. srečanju krvodajalcev Slovenije zahvalili vsem krvodajalcem za njihovo humano dejanje. Na srečanju pričakujejo okoli 500 krvodajalcev iz cele Slovenije, svojo prisotnost so napovedali tudi krvodajalci iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške.

Prlekija-on.net, četrtek, 1. junij 2023 ob 16:00
Tudi 30. srečanje leta 2019 je potekalo v Veržeju

Tudi 30. srečanje leta 2019 je potekalo v Veržeju

V Sloveniji letos obeležujemo 70 let prostovoljnega krvodajalstva, Dan slovenskih krvodajalcev praznujemo 4. junija, častitljiv jubilej pa bodo letos obeležili v soboto, 3. junija, na velikem, že 31. srečanju krvodajalcev Slovenije v Veržeju. Kri je najdragocenejše darilo - DARILO ŽIVLJENJU.

Ob dnevu slovenskih krvodajalcev ter ob skorajšnjem praznovanju svetovnega dneva krvodajalcev (14. junij) je prav, da se iskreno in iz srca zahvalimo vsem tistim posameznikom, ki dajejo kri po svoji volji, brez kakršnekoli nagrade razen osebnega občutka zadovoljstva, da nekomu rešujejo življenje ali vračajo zdravje. Zahvala gre še posebej tistim, ki dajejo kri dvakrat, trikrat ali celo večkrat letno.

Začetki transfuziologije in krvodajalstva v Sloveniji segajo v obdobje po koncu druge svetovne vojne, ko je bil v Ljubljani pri Centralni vojni bolnici ustanovljen transfuzijski oddelek. Tam so 4. junija 1945 odvzeli in konzervirali prvih 19 steklenic krvi, zato je 4. junij razglašen za dan slovenskih krvodajalcev. Z razvojem zdravstva so zahteve po večjih količinah krvi imele za posledico ustanavljanje transfuzijskih postaj pri bolnišnicah. Pomemben mejnik je leto 1953, ko organizacijo krvodajalstva prevzame Rdeči križ Slovenije ter vzpostavi prostovoljno, brezplačno in anonimno krvodajalstvo. Prva s strani Rdečega križa organizirana brezplačna in prostovoljna ter anonimna terenska krvodajalska akcija je bila izvedena na ponedeljek, 9. marca 1953, v sektorski ambulanti Toplice v Zagorju ob Savi. Hkrati je to bila prva terenska krvodajalska akcija Zavoda za transfuzijo krvi iz Ljubljane, kjer so rešitev za pomanjkanje krvodajalcev in krvi našli v terenskih krvodajalskih akcijah. S prvo terensko krvodajalsko akcijo v Zagorju ob Savi je za celotno Slovenijo začelo veljati načelo prostovoljnega, anonimnega in brezplačnega darovanja krvi.

Pobudnik prve krvodajalske akcije v Zagorju ob Savi je bil zdravnik specialist interne medicine in aktivist Rdečega križa, dr. Danilo Gomišček. Krvodajalsko akcijo so podprli Občina Zagorje ob Savi, glavni odbor Rdečega križa Slovenije, Rdeči križ Zagorje, sindikati za organizacijo krvodajalske akcije, Zavod za transfuzijo krvi iz Ljubljane, Zveza komunistov Jugoslavije in rudniška uprava. Na prvi dan, 9. marca 1953, je kri v Zagorju ob Savi darovalo 9 rudarjev iz Zagorja. Krvodajalci šest ur pred darovanjem krvi niso smeli zaužiti ničesar drugega kot čaj s kruhom.

Danes se lahko pohvalijo z nekaj manj kot 60.000 rednimi krvodajalci. V Sloveniji daruje kri enkrat letno 60 % krvodajalcev, 28 % krvodajalcev daruje kri dvakrat, 10 % trikrat in 2 % štirikrat. Potrebe po komponentah krvi različnih krvnih skupin so nepredvidljive in večinoma sovpadajo s porazdelitvijo krvnih skupin med prebivalstvom. V Sloveniji sta najpogostejši krvni skupini A in 0 (A približno 40 %, 0 38 %), krvne skupine B je 15 %, krvno skupino AB pa ima približno 7 % ljudi). RhD pozitivnih je okoli 82 % ljudi, RhD negativnih pa le okoli 18 %.

V Sloveniji daruje kri skoraj 5 % prebivalcev

Naša država sodi med tiste, ki pokrivajo vse potrebe po krvi same. V Sloveniji daruje kri skoraj 5 % prebivalcev, vsak delovni dan potrebujemo med 350 - 400 krvodajalcev, da zadostimo dnevnim potrebam zdravstva po krvi. Letno Rdeči križ Slovenije za potrebe zdravstva organizira skoraj 1200 krvodajalskih akcij, od tega je več kot 390 t. i. terenskih krvodajalskih akcij. Prva terenska akcija v koledarskem letu vedno poteka 3. januarja, zadnja praviloma 31. decembra. 70 enot krvi za 70 let

V Veržeju se bodo ob 70-letnici organiziranega krvodajalstva na Slovenskem na 31. srečanju krvodajalcev Slovenije zahvalili vsem krvodajalcem za njihovo humano dejanje. Na srečanju pričakujejo okoli 500 krvodajalcev iz cele Slovenije, svojo prisotnost so napovedali tudi krvodajalci iz Avstrije, Madžarske in Hrvaške. Zaposleni na Rdečem križu Slovenije so se, skupaj z nekaterimi zvestimi prostovoljci, odločili, da bodo v prostorih Osnovne šole Veržej s sodelovanjem Centra za transfuzijsko medicino Maribor, za 70 let darovali 70 enot krvi.

Zelo jih veseli, da se je povabilu - ne le na sam dogodek, odzval tudi minister za zdravje RS, Danijel Bešič Loredan, ki bo v Veržeju ravno tako daroval kri, poleg njega pa tudi državni sekretar dr. Tadej Ostrc in Damir Domjan, vodja Sektorja za zdravila, medicinske pripomočke in lekarniško dejavnost. Gospod Zdravko Širec iz Kočna ob Ložnici, predan prostovoljec RKS in krvodajalec, pa bo v soboto kri daroval že 170-ič.

Razlogi za darovanje krvi so nesebičnost, predvsem pa želja za pomoč sočloveku in v Sloveniji zato bodo v Rdečem križu Slovenije skupaj s transfuzijsko službo, mediji, družbeno odgovornimi podjetji, šolami, športnimi ter številnimi drugimi društvi in organizacijami ter partnerji, še naprej negovali in širili plemenito tradicijo prostovoljnega, brezplačnega in anonimnega krvodajalstva. Ob tej priložnosti izpostavljajo tudi slovensko krvodajalsko iniciativo »Daruj energijo za življenje«, v kateri že trinajsto leto moči združujejo Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družbeno odgovorno podjetje Petrol, d. d., ki se mu ob tej priložnosti prav posebej zahvaljujejo.

Hvala vsem krvodajalkam in krvodajalcem za odzivnost, darovanje in pomoč. Hvala, ker omogočate, da marsikatera življenjska zgodba teče dalje, zato le pokličite in se ponovno naročite na darovanje krvi.
Več v Kultura in izobraževanje