Prvi vikend v juniju pri Sv. Juriju ob Ščavnici v znamenju vrhunca obeležitve 100-letnice rojstva dr. Vekoslava Grmiča

V spomin na častnega občana so pripravili znanstveni simpozij in slavnostno akademijo.

Branko Košti, nedelja, 4. junij 2023 ob 11:06
Obeležitev 100-letnice rojstva dr. Vekoslava Grmiča

Obeležitev 100-letnice rojstva dr. Vekoslava Grmiča

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici je ob 100-letnici rojstva dr. Vekoslava Grmiča leto 2023 razglasila za Grmičevo leto. Vrhunec obeležitve obletnice rojstva častnega občana občine Sveti Jurij ob Ščavnici, duhovnika, škofa, teologa, filozofa in profesorja je bil v petek, 2. in soboto 3. junija, ko je pri Svetem Juriju ob Ščavnici v Kocbekovi dvorani KUS potekal znanstveni simpozij na katerem je sodelovalo 15 poznavalcev dela in življenja dr. Grmiča, v petek zvečer pa še Slavnostna akademija v čast slavljenca.

Slavnostne akademije v spomin na velikega rojaka, enega izmed plejade velikih osebnosti iz »Prleških Aten«, rojenega 4. junija pred sto leti v Dragotincih v današnji občini Sv. Jurij, so se udeležili župan Andrej Vrzel, slavnostni govornik Srečko Reher, člani občinskega sveta, razpravljalci na znanstvenem simpoziju, Grmičevi sorodniki, farni župnik Boštjan Ošlaj, ravnatelj GFML Zvonko Kustec in ravnatelj OŠ Marko Kraner.

Po pozdravnem nagovoru župana Andreja Vrzela, so se dijakinje GFM Ljutomer Tanja Fras, Tjaša Glavica, Tanja Gomilšek in Ana Krajnc predstavile z recitalom Kdo sem, katerega del so tudi odlomki iz dokumentarnega filma Bojana Laboviča, Slavkova pot, portret dr. Vekoslava Grmiča.

Zbranim v dvorani je življenje in delo dr. Grmiča predstavil slavnostni govornik, njegov dober prijatelj in največji poznavalec njegove zapuščine Srečko Reher, profesor slovenskega jezika, publicist, urednik in katoliški duhovnik, avtor številnih prispevkov o Grmiču in urednik zbornika z naslovom Vekoslav Grmič: škof pričevalec, ki je izšel leta 2022.

V nadaljevanju programa so ob klavirski spremljavi Jake Ajleca zapeli mladi pevci mladinskega pevskega zbora OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici pod vodstvom Simona Alatiča, z interpretacijo Cankarjevih črtic se je predstavil Igralec Peter Boštjančič, mladi virtuoz na klavirju, osnovnošolec Primož Pelcl, katerega mentorica na GŠ Gornja Radgona je Tea Jelilčić, je zaigral skladbo Franza Liszta Consolatin št. 2, Tolažba, slovesnost pa so zaključili pevci mešanega pevskega zbora Sv. Jurij, ki so pod vodstvom Jožeta Kurbosa zapeli pesmi Slovenec sem in Podjuna, Rož, Zilja.



Več v Kultura in izobraževanje