Potepanje po občini Sveti Jurij ob Ščavnici

Künštni Prleki v Sv. Juriju ob Ščavnici

Milan Belec, četrtek, 13. oktober 2011 ob 10:402
Künštni Prleki

Künštni Prleki

Künštni Prleki smo prekolesarili večji del Prlekije. Uspelo nam je, da smo obiskali tudi občino Sveti Jurij ob Ščavnici. Predvsem kmetijsko področje. Spoznali pa smo, da je to kraj, kjer je rojeno največ kulturnikov, kateri so pomembno zaznamovali življenje v kraju.

Bilo jih je veliko, ki so pomebno nastopili v slovenskem merilu. Danes so za to dokaz premnoga društva, ki združujejo večino prebivalstva.

Stara Gora je zelo pomemben kraj z najstarejšo zgodovino. Mlin na veter, kateri je edini delujoči mlin ne samo v Sloveniji, tudi preko meja, se ne najde podoben mlin. Tukaj smo bili postreženi z zlevankami.

Muzej kmečkega orodja je pomemben za zgodovino. Zbrana so orodja, katera so bila uporabljena pri delu na kmetiji kot orodja ali pripomočki, kateri so pomagali pri preživetju. V stari šoli je zbirka 250-letne zgodovine.

Turistično društvo Stara Gora ohranja tudi običaje, eden izmed posebnih je KÜČAJE jabuk. Prešanje na stari preši in še veliko kmečkih opravil, katera poskušajo iztrgati pozabi. Oldtimeri imajo veliko posebnih vozil, njihove prireditve pa privabijo veliko udeležencev v te kraje.

Z županom Antonom Slano smo se sprehoodili po središču kraja in se prepričali, da je kraj nekaj posebnega in zanimivega. Na kmetiji Slana smo se srečali z ponosnimi domačini. Najmlajši sin Marko nem je pokazal njihove iskre konje s katerimi uspešno nastopajo na konjskih dirkah.

Zaključili smo na izjemno zanimivem Blaguškem jezeru. Spekli smo si kostanje, katere smo nabrali ob poti. Pečen krompir namazan z zoblom pa je bil posebna poslastica.

Zahvaljujemo se vsem, kateri so nas sprejeli in nam zaupali skrivnosti, karere so njihova posebnost. Ko bomo končali z delom v montažnem studiju pa bomo filme z veseljem pokazali.


Več v Glasba in film