S starimi kolesi so kolesarili »od Pongraca do Puha«

ŠD Juršinci je organiziralo 2. srečanje starosvetnih kolesarjev.

Prlekija-on.net, četrtek, 8. junij 2023 ob 16:43
Kolesarjenje po starem od Dornave do Juršincev

Kolesarjenje po starem od Dornave do Juršincev

Člani sekcije za smučanje in kolesarjenje po starem pri Športnem društvu Juršinci so v soboto, 3. junija, organizirali že 2. srečanje starosvetnih kolesarjev, ki so ga poimenovali »Od Pongraca do Puha«. Kot je povedal vodja sekcije Anton Lajh, so se letos izognili strmih juršinskih klancev, zato da se ne bi ponovili prizori, kot smo jih videli na letošnjem Giru, ko je našemu Primožu Rogliču na strmem klancu na Svete Višarje izpadla veriga. »Porivanje starodobnih kolesarjev pa je strogo prepovedano!« Prav zaradi tega so člani ŠD določili ravninsko traso po Pesniški dolini od Dornave do Juršincev, del poti je potekal po občini Dornava.

Starosvetni kolesarji so prišli iz petih slovenskih društev: Torpedo Griblje iz Bele Krajine, Društvo Rovtarji Škofja Loka, Kulturnica Gaberke pri Šoštanju, Kolesarsko društvo Vojnik, Športno društvo Juršinci in še nekaj posameznikov iz drugih društev. Dogodek so popestrili tudi člani Oldtimer kluba Polenšak s svojimi starodobnimi traktorji.

Udeleženci kolesarjenja so se zbrali na dvorišču čudovitega baročnega dvorca v Dornavi. V senci mogočne stare grajske lipe so jih organizatorji najprej pogostili z malico. Pozdravil pa jih je tudi predsednik ŠD Juršinci, Marko Novak, oskrbnik gradu, Mirko Cigula pa jih je seznanil z zanimivo zgodovino dornavskih grofov. Predvsem zadnji lastnik Pongratz je bil med vaščani zelo priljubljen. Vendar so morali dornavski grofje leta 1946 svoj grad zapustiti, njihovo imetje pa je bilo nacionalizirano. Nato so si ogledali še znamenito grajsko oranžerijo.

Potem pa je karavana starodobnikov na čelu s traktoristi krenila na pot po »Kokotovem klancu« čez Dornavo in naprej čez most na Novi Pesnici v smeri Hlaponcev. Nekoč je bil tam v bližini stari leseni »Križni most« na Pesnici. Pred Hlaponci je karavana starodobnikov zavila na levo mimo Vidovih v Mostje na glavno cesto Ptuj-Juršinci v smeri Gabrnika. V Športnem parku Gabrnik je bil krajši postanek, kjer so si udeleženci malo odpočili in okrepčali. Po tem postanku pa je sledila še zadnja etapa po novi »kolesarki« proti Juršincem. Na športnem igrišču v Juršincih jih je sprejel in pozdravil še župan občine Juršinci, Robert Horvat.

V šotoru na igrišču so člani ŠD Juršinci vse udeležence, bilo jih je 72, še pogostili in tako se je končalo prijetno druženje starodobnikov.

Foto: Ivan Trunk



Več v Družabno