Veliko svojih umetnin je namenila za humanitarne potrebe

Albina Kragelj, ki je sodelovala na 120 samostojnih in več kot 300 skupinskih razstav, še do 14. junija razstavlja v radenskem hotelu Radin.

Prlekija-on.net, petek, 9. junij 2023 ob 08:21
Razstava Albine Kragelj

Razstava Albine Kragelj

Na tisoče udeležencev in obiskovalcev 41. mednarodnega Maratona treh src v Radencih, si je lahko med drugim v hotelu Radin ogledalo čudovito razstavo domače umetnice Albine Kragelj. In tudi sploh gostje tamkajšnjega zdravilišča ter drugi obiskovalci Radencev si lahko omenjeno razstavo ogledajo vse do 14. junija. Avtorica razstave, ki se ne izpostavlja in hvalisa rada, sodi med pomembnejše likovne ustvarjalke, ne le na severovzhodu države temveč tudi širše. Predvsem se je veliko udeleževala in se še udeležuje na domačih in mednarodnih slikarskih kolonijah in ex temporejih tako v Sloveniji kakor tudi v tujini. Za svoje slike je dobila veliko priznanj, nagrad in certifikatov. Veliko umetnin je podarila tudi v humanitarne namene. Imela je kar 120 samostojnih razstav v tujini in Sloveniji, ob tem je sodelovala na najmanj 300 skupinskih razstavah.

Danes Albina ustvarja v domačih Radencih, kjer ima svoj atelje in galerijo, trenutno pa razstavlja v avli hotela Radin v domačem kraju. Na ogled so sicer razstavljene slike iz starejših obdobij in štirih različnih ciklov, in sicer: Med zemljo in nebom, Pridih Severa, Abstraktna poezija in Abstraktna poezija 2.

O sami avtorici Albini, katera je deležna mnogih pozitivnih kritik tudi najbolj strogih ocenjevalcev, kot pravi, ni veliko za povedati: domačinka, Radenčanka, slikarka Albina Kragelj, je rojena Celjanka, ki se je po dvajsetih letih službovanja v podjetju Gradis v Ljubljani preselila v Radence in od tukaj leta 1993 odšla v Göteburg na Švedsko. Želja po izobraževanju na likovnem področju jo je spremljala že od malih nog. Prav na Švedskem si je nabrala največ likovnega znanja, saj je obiskovala različne tečaje in celo triletno slikarsko šolo, ter opravila še dvoletni nadaljevalni študij na ABFu. Javnosti se je z razstavami predstavljala že na Švedskem, kjer je obiskovala različna likovna srečanja. Pred leti se je vrnila v Slovenijo, v Radence, kjer je pritegnila s svojimi likovnimi deli pozornost širše slovenske likovne scene. Javnosti se je samostojno predstavila na več kot 420 samostojnih in skupinskih razstavah, kjer je bila prejemnica priznanj, nagrad in številnih certifikatov za kakovostno likovno delo... Kot sama pravi, o sebi nima veliko za povedati, saj da slike povedo več kot vse besede.

Zato pa so o njej z veliko spoštovanja govorili in pisali, med drugimi umetnostni zgodovinarji Tatjane Pregl Kobe, Polone Škodič in Franc Obal. Ker je velika naravovarstvenica in borka za ohranjanje narave, predvsem reke Mure, ima o Albini same lepe besede tudi Anton Komat, naravovarstvenik, svobodni raziskovalec, publicist, evroskeptik, pisec knjig o ekologiji, pisec kolumn, avtor oddaj..., mož, ki je postal sinonim za sobivanje z naravo, ekološki ombudsman, kot so ga nekateri poimenovali. Tudi njene slike so pogosto povezane z naravo in okoljem.

"Slikarska govorica Albine Kragelj ne dopušča dvoma, da izvira iz naravnih danosti (Kraški viadukt. Razkošje Krafl vedut ali Arboretum), vendar si slikarka jemlje popolno svobodo pri stopnjevanju barvne izrazitosti. Zanima jo slikovitost sveta, ki ga podoživi na platnih. V naravi odkriva zanimive ritme, valovanja, migotanja, ki postanejo predmet njenih abstraktno asociativnih (Pečina demonov, Kamnita fatamorgana) ali poetično domišljijskih podob (Uvertura za nevihto). Vsebino in občutje določene ideje narekuje odločitev, kako zasnovati sliko v času, ki ga ne zaznamuje navdušujoč optimizem. Oblike in barve so kot vsebinska poanta lahko bliže svetlobi upanja v svetlih, simbolom krize pa v temnejših odtenkih. Torej gre lahko tudi za pričevanja dogajanj, ki avtorico prizadevajo (Bes), tudi za podobe, ki asocirajo današnji čas ali celo opominjajo (Samotaijev brlog)...," je že pred leti ugotovila umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe.



Več v Kultura in izobraževanje