V ponedeljek se pričenja 19. Grossmann - festival fantastičnega filma in vina

Letošnja 19. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo potekala 19. in 20. junija v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija v Ljutomeru.

Prlekija-on.net, petek, 16. junij 2023 ob 07:53
Grossmannov festival, foto: Špela Jambriško

Grossmannov festival, foto: Špela Jambriško

Letos je na Canneski filmski tržnici prvič dobil svoj paviljon tudi žanrski film. V vitrini z najbolj prestižnimi nagradami s tosortnih festivalov se je sločil tudi Grossmannov hudi maček, kar le potrjuje, da se je festival fantastičnega filma in vina tako s programom kot uglednimi gosti zvenečih imen dodobra utrdil ne le v slovenskem temveč tudi v mednarodnem filmskem prostoru.

Letošnja 19. edicija Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina bo potekala 19. in 20. junija v Ormožu, nato pa od 21. do 24. junija v Ljutomeru. Letošnja filmska bira prinaša 6 celovečercev, ki se bodo potegovali za glavno nagrado hudi maček, 5 glasbenih dokumentarcev se bo potegovalo za hrupnega mačka, 34 kratkih filmov pa bo razvrščenih v tri sekcije: Na fantastični strani Alp ter tekmovalni dve: Slakov hudi maček in Méliès d'argent (nagrada za najboljši evropski fantastični kratki film). Poleg tega bo Grossmann nanesel še 9 aktualnih žanrskih filmov izven tekmovalnega programa, filmski maraton Cultpix bo ponudil 5 filmov, v retrospektivi, posvečeni osrednjemu gostu, pa se bo odvrtelo 6 celovečercev. Jutra bomo pričenjali s Čarolijami za najmlajše, pod Začaranim kinom pa se skriva program za otroke in mladino.

Letošnji častni gost in prejemnik častnega hudega mačka bo legendarni ameriški režiser John McTiernan, ki je s svetovnimi uspešnicami, kot so Predator, Umri pokončno, Umri pokončno brez oklevanja in Lov na Rdeči oktober na novo postavil pravila akcijskega filma v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Na letošnjem festivalu bo predsedoval žiriji za nagrado hudi maček, na Prleškem pločniku slavnih pa bo zasijala zvezda z njegovim imenom. Javni pogovor z McTiernanom bo v petek, 23. junija, na Glavnem trgu v Ljutomeru vodil Marcel Štefančič.

John McTiernan

John McTiernan letošnji častni gost Grossmannovega festivala


John McTiernan je po prvem celovečercu, atmosferični grozljivki Nomadi (Nomads, 1986) s Pierceom Brosnanom v glavni vlogi, dosegel svetovno slavo s svojim naslednjim filmom Predator (1987), edinstvenim spojem akcije, znanstvene fantastike in grozljivke z Arnoldom Schwarzeneggerjem v glavni vlogi. Predator je prerastel v ogromno franšizo, sestavljeno iz štirih nadaljevanj in prequela ter neštetih knjig, stripov in video iger, da dodatne franšize Alien proti Predatorju sploh ne omenjamo.

Leta 1988 je režiral še večjo uspešnico, akcijski blockbuster Umri pokončno (Die Hard), ki je iz Brucea Willisa naredil svetovno zvezdo in dobil še štiri nadaljevanja. Umri pokončno je bil večkrat razglašen za enega najboljših akcijskih filmov vseh časov s strani revij, kot so Empire, Entertainment Weekly in The Guardian. Leta 2001 ga je ameriška Kongresna knjižnica izbrala za ohranitev v okviru Narodnega filmskega registra zaradi njegove »kulturne, zgodovinske ali estetske vrednosti.« McTiernan je leta 1995 posnel tudi tretji film franšize, Umri pokončno brez oklevanja, kjer je ponovno pokazal svoje mojstrsko obvladanje žanra.

Med njegove bolj znane filme sodijo še vohunski triler Lov na Rdeči oktober (The Hunt for Red October, 1990) s Seanom Conneryjem, akcijska komedija Zadnja velika pustolovščina (Last Action Hero, 1993) z Arnoldom Scwarzeneggerjem, akcijska pustolovščina 13. bojevnik (The 13th Warrior, 1999) z Antoniem Banderasom in kriminalni triler Afera Thomasa Crowna (The Thomas Crown Affair, 1999) s Pierceom Brosnanom.

Ob filmskem programu se bo zvrstil bogat spremljevalnim program. Poleg glasbe, subkulturne tržnice, vinskega programa, tudi gledališke igre, bo Grossmann stregel s predavanji, delavnicami na katerih udeleženci pridobivajo znanja, ki jih je v Sloveniji težko pridobiti, ter ustvarjalnimi delavnicami za otroke - Zombarije, na katerih se bodo urili v izdelovanju stripa, risanju, poslikavah mask, poslušali zgodbe ... in se pripravljali na znamenito zombi povorko.

Posebni spremljevalni zabavni program z bogato kulinarično ponudbo bo tudi letos potekal pod skupnim naslovom Nočna mora v Ulici trte.

Festival ponuja brezplačno kampiranje v neposredni bližini mestnega bazena v Ljutomeru.

Vabljeni na 19. izdajo Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina!

Vstopnice

ORMOŽ
Kino Kulturni dom Ormož, Kino na prostem Grajsko dvorišče - 5€
Kino Unterhund Ormož - prostovoljni prispevki

LJUTOMER
Kino Kulturni dom Ljutomer, Kino na prostem Glavni trg - 5€
Kino na prostem Mestna hiša, MKC - prostovoljni prispevki 

Vstopnice bodo na voljo na prizoriščih pred projekcijami.

V primeru dežja se projekcije iz Grajskega dvorišča selijo v Kulturni dom (Ormož), ter z Glavnega trga v Kulturni dom in iz atrija Mestne hiše v MKC (Ljutomer).

19. Grossmann
Več v Glasba in film