Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann - Janez Puch obeležilo 30 let delovanja

Ob tej priložnosti so podelili številna društvena priznanja najbolj zaslužnim članom.

Prlekija-on.net, četrtek, 22. junij 2023 ob 08:24
30 let društva Johann - Janez Puch

30 let društva Johann - Janez Puch

V petek, 16. junija, so v Domu kulture Ljutomer pripravili slovesnost, na kateri so obeležili 30 let delovanja Prleškega društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann - Janez Puch. Zgodovino društva, ki šteje več kot 200 članov, je predstavil predsednik Vladimir Perkič, s pohvalnimi besedami pa sta se članom društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine zahvalila županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil Leon Vrtovec, ki sta društvu tudi podelila zahvali.

Ob tej priložnosti so podelili številna društvena priznanja najbolj zaslužnim članom.

Ustanovitelji so mu nadeli ime po izumitelju, poslovnežu in tovarnarju - Prleku, Johannu Janezu Puchu. Iz ožjega kroga ustanoviteljev pod vodstvom Ludvika Bratuše, dr. vet. med., je dozorelo osnovno poslanstvo društva, to pa je obnova, ohranjaje, varovanje ter popularizacija tehnične kulturne dediščine s poudarkom na delu in zapuščini Janeza Puha.

Prvo uradno društveno srečanje so izvedli že jeseni leta 1993, udeležili pa so se ga člani iz petih slovenskih in štirih avstrijskih klubov. Na prehodu v novo tisočletje je nastala potreba po lastnih prostorih društva dominantna, tako so z odkupom vratarnice propadlega podjetja MTT na Prešernovi 25 v Ljutomeru in z dograditvijo ter ureditvijo sedeža društva in muzejske zbirke bili dani pogoji za dodatni zagon društvenih dejavnosti.

»Lotmerški Puhovci«, kot radi sami sebe imenujejo, pa niso aktivni samo pri ohranjanju in varovanju naših starodobnih vozil, ampak tudi z organizacijo in udeležbami na različnih občinskih, vseslovenskih in mednarodnih prireditvah. »S Puchom v Guinnessovo knjigo rekordov«, ko se je na ljutomerskem hipodromu leta 2007 zbralo in po okoliških vaseh zapeljalo 996 starodobnih vozil iz Slovenije in osmih tujih držav, je bil dosežek vpisan v Slovensko knjigo rekordov za leto 2008. S Puchovim muzejskim cugom so se kar trikrat odpravili na pot po Sloveniji preko Ljubljane na Primorsko in Dolenjsko. Leta 2011 so pomagali pri organizaciji prve mednarodne razstave starodobnikov z nazivom »Avto moto klasika« na prizorišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Te razstave so na sporedu vsaki dve leti, zadnja - 6. po vrsti, je bila lansko leto.

Leta 2014 je društvo dostojno obeležilo 100-letnico smrti Janeza Johanna Pucha in dalo pobudo za odkritje spominske plošče na poslopju v Zagrebu, kjer je Puch končal svojo življenjsko pot. To je bilo v organizaciji Zveze SVS in v sodelovanju s hrvaško HROS uspešno realizirano. Zborniku »Lotmerški Puhovci«, ki ga je društvo izdalo ob svoji dvajseti obletnici delovanja, se je kmalu pridružila še knjižica, brošura priročnega formata z naslovom »S Puchom po Prlekiji«, ki je bogatila tudi nekatere vitrine prleških turističnih birojev. Nastala je v okviru projekta Muzeji premične tehnične dediščine Prlekije ob finančni pomoči Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Na tej tematski poti je bilo evidentiranih in v mrežo povezanih vseh 15 zbirk.

Glede na to, da je prostor v muzeju na sedežu društva v Ljutomeru prostorsko omejen in ob dejstvu, da so zbirke nekaterih njihovih članov zrasle že v manjše muzeje, so se odločili 10 izmed njih prikazati v novo nastalem promocijskem filmu, ki je bil na praznovanju jubileja premierno uprizorjen. Film »S Puchom po Prlekiji« bo služil v promocijske namene kot dodatna turistična ponudba v okviru prleških občin.

Člani, ki že trideset let neprekinjeno vztrajajo v društvu, so prejeli priznanja. Spominske plakete so prejeli štirje člani za vsestransko angažiranost in požrtvovalnost pri delu v društvu. Spominski plaketi so namenili tudi županji občine Ljutomer ter predsedniku Zveze SVS, obema za dolgotrajno uspešno sodelovanje. Vsak udeleženec prireditve pa je prejel spominsko pozlačeno značko. Praznovanje so popestrili posamezni izvajalci s kulturnim programom, in sicer domača godba na pihala, pevski duet Beročka, Milica Zmazek ter Ajda in Bine Rozman. Program je odlično povezoval Branko Hrga.




Več v Kultura in izobraževanje