»Tudi zaradi pogumnih ljutomerskih rodoljubov danes Slovenci živimo v svoji državi«

V Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru je potekala osrednja prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti. Slavnostni govornik je bil dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj.

Prlekija-on.net, petek, 23. junij 2023 ob 13:48
Slavnostni govornik je bil dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj

Slavnostni govornik je bil dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj

V četrtek, 22. junija, je v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru potekala osrednja prireditev v počastitev 25. junija - dneva državnosti. Slavnostni govornik je bil dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj, za kulturni program pa je poskrbelo Kulturno društvo Pihalni orkester Ljutomer.

Pred osrednjo prireditvijo je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, v županatu Mestne hiše Ljutomer, sprejela predstavnike veteranskih in domoljubnih organizacij.

Minister Jevšek je svoj govor pričel z besedami slovenskega pesnika, partizana in narodnega heroja Karla Destovnika - Kajuha, čigar leto obeležujemo letos: "Nocoj je velik večer. V vseh mislih upornih je sladek nemir, pravičnosti slutim, ljubezni izvir ... Čas, ki bo prišel, je blizu nocoj!" "Bil je borec za svobodo, ki je želel in slutil za Slovence in Slovenke boljše čase. Tudi pred 32. leti je bil velik večer, ko smo na Trgu republike v Ljubljani prvič slovesno dvignili novo slovensko zastavo in je tedanji predsednik predsedstva Republike Slovenije, Milan Kučan, razglasil samostojnost Republike Slovenije, tedanji ljubljanski nadškof in slovenski metropolit, dr. Alojzij Šuštar, pa je blagoslovil lipo, kot simbol slovenstva. Verjamem, da se spomnite tistega veselega, poletnega dne, polnega hrepenenj in pričakovanj, ko smo dobili svojo državo," je med drugim povedal Jevšek ter spomnil, da so pot do nje več stoletij tlakovali "naši predniki, ki so za to, da smo obstali kot narod in da imamo danes svojo državo, umirali na številnih frontah. Pesniki, pisatelji in politiki so v težkih družbenih in socialnih razmerah začeli uporabljati slovenski jezik. Borili so se za pravico Slovencev in zagovarjali politične programe."

»Zborovanje v Ljutomeru je utrlo pot taborskemu gibanju, ki predstavlja pomemben mejnik slovenske narodne zavesti«

Ob tem je poudaril vlogo Ljutomera in 1. slovenskega tabora, ki se je zgodil prav v parku, kjer je bila proslava: "Na prvem množičnem narodno političnem zborovanju pod milim nebom je približno sedem tisoč ljudi zahtevalo temeljne narodne pravice: rabo slovenskega jezika v šolah, uradih in pri bogoslužju ter zedinjeno Slovenijo. Zborovanje v Ljutomeru je utrlo pot taborskemu gibanju, ki predstavlja pomemben mejnik slovenske narodne zavesti. Tisoče Slovencev vseh slojev je sodelovalo na taborih in po demokratični poti izražalo svoje narodne in socialne zahteve. Čeprav je to gibanje kasneje zamrlo, poti nazaj več ni bilo. Prebudila se je narodna zavest Slovencev. In na te dogodke ste drage občanke in občani Ljutomera upravičeno ponosni. Tudi zaradi pogumnih ljutomerskih rodoljubov danes Slovenci živimo v svoji državi, ki smo jo izborili leta 1991."

V govoru je Jevšek osvetlil dogodke iz leta 1991 in pot do samostojne države ter spomnil, kje je Slovenija danes: "Ko se ozremo nazaj, smo lahko ponosni. Ko razmišljamo o prihodnosti, moramo biti ambiciozni in pogumni. Danes je naša država del Evrope, ki želi sodelovanje, si prizadeva za skupne vrednote in zna živeti z razlikami. Smo člani Evropske unije, zveze NATO in številnih mednarodnih institucij. Znova bomo člani Varnostnega sveta, organizacije Združenih narodov. Smo del razvitega sveta z relativno visoko kakovostjo življenja. Živimo v eni najbolj varnih držav sveta. Dobro nam gre. To ne pomeni, da je vse v najlepšem redu, ker nikoli ni. Marsikaj še moramo postoriti, da bi zagotovili dostojno življenje vsem našim državljanom." Jevšek je ob tem spomnil še na vse krize in vojne, ki trenutno pestijo naš svet ter da mir in demokracija nista nekaj samoumevnega, pač pa se je zanju treba boriti vsak dan, krize pa da niso samo preizkušnje, pač pa tudi priložnosti za pozitivne spremembe.

Spregovorila je tudi županja, ki je med drugim povedala, "da smo v naši skupnosti nekaj posebnega, kajti to, da smo posebni, ste zaslužni vi. Verjamem v dobro vsakega človeka in prav je, da ohranimo samozavest, da si drznemo, upamo in naredimo, vsak po svojih močeh nekaj dobrega, da bo tako, kot si zaslužimo, tako kot si želimo in da bomo ponosni tudi na rezultate, ki jih skupaj dosegamo, drage Prlečke in Prleki." Županja se je ob tem zahvalila ljutomerskemu orkestru za odlično odigrane melodije ter veteranskim in domoljubnim organizacijam, da domoljubje prenašajo v šole in vrtce tudi na mlajše generacije. Zahvalila se je tudi slavnostnemu govorniku, da je proslavo "obogatil s svojo prisotnostjo in nas nagovorili s tako spodbudnimi in pozitivnimi besedami." Vsem je čestitala ob prazniku ter dejala, da naj ob dnevu državnosti ponosno izobesimo slovensko zastavo.

Za kulturni program so s promenadnim koncertom poskrbeli člani Kulturnega društva Pihalni orkester Ljutomer pod vodstvom Boštjana Lašiča.

Program, ki so ga izvedli:

Himna
V. Štrucl: Pozdravljena Slovenija
Wim Laseroms: Semper Viator
Robert Sheldon: Celebration and Song
E. Becht: So schön ist Blasmusik
arr. Ron Sebregts: Abba Gold
F. Sartori, arr. W. Hautvast: Con te Partiro
I. Prešern, arr. J. Privšek: Triglav vabi
M. Lebar, arr. S. Novak: Jurka, šmarnica, klinton
S. Avsenik: Židana marela
V.S. Avsenik, arr: Siegfried Rundel: Kako lepo je biti muzikant

Po proslavi je sledilo še druženje in pogostitev.




Več v Kultura in izobraževanje