V Savcih pripravili veliko gasilsko veselico

Kot glasbeni gost je na veselici nastopal ansambel Banovšek, ki v Prlekiji še ni veliko nastopal, in je zato pri nas manj poznan.

Ivan Trunk, sobota, 24. junij 2023 ob 16:27
Gasilska veselica v Savcih

Gasilska veselica v Savcih

V soboto, 17. junija, so gasilci PGD Savci organizirali veliko gasilsko veselico, ki je potekala v prireditvenem šotoru pred gasilskim domom Savci. Članice in člani PGD Savci so ta večer imeli veliko dela, saj je bila strežba pijače in priprava hrane, urejanje prometa z vozili in varovanje veselice vse v njihovih rokah, prav tako so pripravili velik in bogat srečelov.

Kot glasbeni gost je na veselici nastopal ansambel Banovšek, ki v Prlekiji še ni veliko nastopal, in je zato pri nas manj poznan. Bo pa ansambel Banovšek nastopil v Prlekiji še dvakrat, v soboto 15. julija na Prazniku žetve na Polenšaku in v soboto, 29. julija na gasilski veselici v Ključarovcih pri Ormožu. Ansambel Banovšek prihaja iz Slovenskih Konjic, delujejo kot kvintet s pevskim tercetom po vzoru ansambla bratov Avsenik ter veliko igrajo po celi Slovenij, največ na Gorenjskem.

Ansambel je pričel z delovanjem leta 2013, na pobudo vodje ansambla Mateja Banovška in njegove sestre Beneškega Brgleza. Želela sta namreč nadaljevati pot njunih staršev, ki je prav tako skupaj ustanovila ansambel. Poleg Venese (vokal) in Mateja (harmonika) ansambel sestavljajo še Rok Zbičanjik (vokal), Andrej Sušec (kontrabas, bariton) ter »frišna« zakonca Matej Turinek (kitara) in Barbara Leber Turinek (vokal, kontrabas).

Tudi Matej Turinek in Barbara sta že stara znanca narodno-zabavne glasbe. Matej Turinek je bil dolgoletni član pri ansamblu bratov Avbreht, Barbara pa članica vsega poznanega dekliškega ansambla Polka punce. Skupna pot ju je nato združila v ansamblu Slovenskih 6.

Ansambel Banovšek odlikuje avtorska glasba, hkrati pa so poznani po izjemnih priredbah Štiriha Kovačeva, Ansambla Braneta Klavžarja, Ansambla Mira Klinca,..

Vodja Matej Banovšek je tudi učitelj igranja na harmoniko; ima namreč svojo lastno glasbeno šolo. »Prednost ansambla sta zagotovo dve pevki, ki pripomoreta k popolnejšemu izvajanju skladb. Naš cilj je izvajati kakovostno glasbo, igrati predvsem Miheličeve, Klavžarjeve skladbe, seveda pa bomo delali tudi na lastnih skladbah,« je povedal njihov vodja, Matej Banovšek. Ansambel je v mesecu marcu posnel svoj prvi videospot za prav tako njihovo prvo lastno skladbo z naslovom Pod Konjiško goro, katerega avtorja sta Matej Banovšek in njegova mama Danica Banovšek. Kaj vam ponuja: »Poleg polk in valčkov vam ansambel Banovšek ponuja tudi moderne ritme, ki jih izvajamo v živo z bobni, klaviaturami, basom in s kitarami. Naš repertoar skladb sega vse od časov Abbe, Novih Fosilov, slovenskih zimzelenih, vse tja do najnovejših hitov današnjega časa. V največji meri se z izborom skladb poslužujemo želja občinstva,« je še za konec dodal vodja Matej Banovšek.




Več v Družabno