Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici projekt Rastem s knjigo zaključili z branjem pod krošnjami

Splošni cilji projekta so spodbujanje dostopnosti kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja, spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic.

Prlekija-on.net, torek, 27. junij 2023 ob 08:50
Rastem s knjigo na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Rastem s knjigo na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

V četrtek, 22. junija 2023, so imeli sedmošolci OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici kulturni dan z naslovom Rastem s knjigo. Posvečen je bil zaključku istoimenskega projekta, ki ga izvaja Javna agencija za knjigo Republike Slovenije v sodelovanju s splošnimi knjižnicami, slovenskimi osnovnimi in srednjimi šolami, osnovnimi šolami s prilagojenim programom, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter osnovnimi in srednjimi šolami v zamejstvu. Splošni cilji projekta so spodbujanje dostopnosti kakovostnega in izvirnega slovenskega mladinskega leposlovja, promocija vrhunskih domačih ustvarjalcev mladinskega leposlovja, spodbujanje motivacije za branje pri šolarjih in njihovega obiskovanja splošnih knjižnic. V okviru projekta vsak sedmošolec v dar prejme izbrano knjigo izbranega slovenskega avtorja in jo tudi prebere.

V letošnjem šolskem letu je bilo izbrano iskrivo, duhovito in mlademu bralcu prijazno knjižno delo v obliki stripa, ki nosi naslov Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res doooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo). Le-ta je nastala izpod peresa prevajalca, pisca, promotorja bralne kulture, stand up komika, pripovedovalca in improvizatorja Boštjana Gorenca - Pižame, hudomušne ilustracije so delo Jake Vukotiča, dr. Kozma Ahačič pa je prispeval poglobljeno in strokovnemu poznavanju namenjeno spremno besedo.
Knjižno delo Reformatorji v stripu posega v drugo polovico 16. stoletja na slovenska tla, torej v obdobje reformacije oz. čas nastanka in prvih začetkov slovstva v slovenskem jeziku. Zgodba se osredotoča na osebnosti Jurija Dalmatina, prvega prevajalca integralnega besedila Svetega pisma v slovenščino, in Adama Bohoriča, ki je s svojimi Zimskimi uricami prostimi slovenščini postavil slovnične in pravopisne temelje.

Sam kulturni dan je potekal v raznoliko obarvanih delavnicah, ki sta jih vodili mentorici projekta Maja Strah, učiteljica slovenščine, in Tanja Lovrec, učiteljica nemščine. Tako so učenci najprej razmišljali o branju, iskali razloge za in proti branju knjig v digitalnih časih, nato pa poiskali in zapisali misli o branju in knjigah v slovenskem, nemškem in angleškem jeziku. Po opravljenem delu je sledil aktivni odmor, in sicer razgibavanje ter sproščanje v obliki joge na stolu, za kar so poskrbele učenke osmega razreda, in sicer Pia Mlinarič, Petja Kukovec, Julija Maja Slaček Hrašovec, Adrijana Vuk in Urška Prijol, ki že drugo leto obiskujejo Jogo za otroke. V naslednji delavnici so učenci po skupinah spoznavali obdobje reformacije, reformacijo na Slovenskem ter življenje, delo in pomen njenih poglavitnih predstavnikov, torej Primoža Trubarja, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina. Nato je sledila delavnica z naslovom Reformatorji smo lahko VSI, reformator si lahko tudi TI, v kateri so se preizkusili še v ustvarjanju lastnega stripa. V njem so morali predstaviti situacijo, v kateri so kot posameznik vsaj malo spremenili svet ali pa ga nekomu polepšali (na primer pomagali babici pri delu na vrtu; ustvaril kakšno stvar/pripomoček, s katerim si lahko olajšaš delo; prinesli starejšemu sosedu živila iz trgovine; sošolcu razložili učno snov, da si je popravil oceno ali nadoknadil zamujeno snov; pobrali smeti v gozdu; podarili rabljeno kolo nekomu, ki si ga sam ne more kupiti; prisluhnili prijatelju v stiski ...). Ob koncu je sledila še kratka predstavitev podarjene knjige, njenega avtorja, ilustratorja ter pisca spremne besede. In ker, kot pravi mongolski pregovor, Sončni vzhod prebuja naravo, branje knjig razsvetljuje glavo, se je kulturni dan zaključil s pogovorom z najboljšimi ljudmi preteklih stoletij, to je z branjem podarjenega izvoda Reformatorjev v stripu pod krošnjami.

Z gotovostjo lahko trdimo, da so takšni projekti več kot dobrodošli in da je kulturni dan odlično uspel, saj smo dosegli zastavljene cilje ter dokazali, da je čas, preživet v družbi vrstnikov in s knjigo v roki, še kako dragocen. Prav tako smo spoznali, da lahko prav vsak izmed nas vsaj nekoliko spremeni svet, da lahko skupaj ustvarjamo pomembne mejnike za življenje vseh in da so nam lahko veliki ljudje v resnici podobni.

Zapisala: Maja Strah




Več v Kultura in izobraževanje