Ljerka Zemljič, 26. oktober 1932 - 11. junij 2023

Leta 1966 je prejela Bloudkovo plaketo za organizacijsko in strokovno delo v telesni kulturi.

Prlekija-on.net, torek, 27. junij 2023 ob 21:40
Ljerka Zemljič

Ljerka Zemljič

V nedeljo, 11. junija 2023, se je od nas za vedno poslovila Ljutomerčanka, športnica, učiteljica telesne vzgoje, vaditeljica telesne vzgoje in vidna članica TVD Partizana Slovenije in TVD Partizana Ljutomer ter Bloudkova nagrajenka, Ljerka Zemljič.

Rodila se je v Ljubljani, kjer je postala športno aktivna leta 1945 v TVD Partizanu Narodni dom, za katerega je nastopala na republiških tekmovanjih v orodni telovadbi. V tem času je tudi študirala na Filozofski fakulteti.

V Ljutomer se je preselila leta 1953 in se kmalu vključila v delo TVD Partizana Ljutomer, kjer je bila 10 let načelnica društva in vodnica obenem. Organizirala je številne športne manifestacije in telovadne akademije, za katere je samostojno sestavljala točke.

Veliko dela je opravljala tudi znotraj Občinske zveze za telesno kulturo Ljutomer, kjer je bila en mandat predsednica in več mandatov članica izvršnega odbora. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila tudi članica Izvršnega odbora TVD Partizan Slovenije in nato postala še članica odbora takratne Zveze telesnokulturnih organizacij Jugoslavije.

Ljerka Zemljič

Leta 1959 je pričela poučevati telesno vzgojo na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Ljutomeru, pozneje pa slovenščino vse do upokojitve leta 1992. Zanimivo pa je bilo, da je bila po izobrazbi učiteljica slovenščine, vendar so na šoli ugotovili, da ima izredne športne sposobnosti, zato so ji predlagali poučevanje telesne vzgoje. Bila je ena redkih, ki je imela naziv vaditeljice telesne vzgoje takratnega TVD Partizan Slovenije, ki je vsakoletno v Mozirju organiziralo šolanje strokovnih delavcev za delo v telesni kulturi. V tistem času sta namreč v našem okolju bila le dva strokovna delavca s področja telesne kulture.

Za svoje organizacijsko in strokovno delo v telesni kulturi je bila v letu 1966 tudi dobitnica najvišjega slovenskega priznanja na področju telesne kulture, to je Bloudkove plakete.
Več v Črna kronika