Uroš Krajnc in slovenska footgolf ekipa zmagala na 32. rojstni dan Slovenije

Druga zaporedna zmaga domačina Uroša Krajnca na Ptuju.

Prlekija-on.net, četrtek, 29. junij 2023 ob 08:50
Slovenian Footgolf Open - Ptuj 2023

Slovenian Footgolf Open - Ptuj 2023

V najstarejšem slovenskem mestu je ponovno potekal najmočnejši slovenski turnir I Feel Slovenia Footgolf Open - Ptuj 2023, ki ga je v dramatičnem zaključku na 18. luknji ponovno osvojil domačin Uroš Krajnc. Drugo mesto je osvojil Josef Nemec, tretje pa prav tako domačin Dejan Novak, ki je v dodatnem razigravanju premagal Ivana Andreja s Slovaške. V seniorski konkurenci je slavil Madžar Bela Lengyel, pri super seniorjih pa je zmagal Štefan Blahovec. V ženski konkurenci je slavila nova svetovna prvakinja Lucia Čermakova in pri mladincih ponovno slovenski predstavnik Anžej Kvas. Na Ptuju smo lahko videli 111 tekmovalk in tekmovalcev iz 10-ih držav. V Footgolf zvezi Slovenije in slovenskih klubih so izjemno ponosni na slovenske predstavnike, ki so se srčno borili za najvišja mesta na 32. rojstni dan Slovenije. Uroš Krajnc, Dejan Novak, Miha Lešnik in Mihael Wajs so Sloveniji na obletnico za en sam udarec pred Madžarsko priborili zmago.

Lansko leto je Uroš Krajnc premagal v izvajanju petih udarcev Tomasa Bartka s Slovaške, letos pa je dramo še stopnjeval, saj se na v zadnjih luknjah prebil na vrh. Zelo blizu zmage sta bila Josef Nemec in Andrej Ivan, ki pa mu je na zadnji luknji padla koncentracija in je na koncu ostal celo brez odličja. Resnično dramatičen konec za vrhunskega footgolfista, ki je v bil najboljši posameznik s slovaškim grbom na minulem SP v Orlandu. Na Ptuju smo lahko spremljali kar štiri svetovne prvake (Lucia Čermakova, Bela Lengyel, Matias Perrone in Bence Bacskai) in številne tekmovalke in tekmovalce, ki so lahko zmagovalci na vsakem od svetovnih turnirjev. Tudi letos smo s Šport TV pripravili dve in pol uri direktnega prenosa, kjer so gledalci lahko uživali v mojstrovinah na zelo zahtevnem ptujskem igrišču, ki ne dopušča napak na turnirju, ki velja za enega izmed največjih 20 turnirjev v svetu. Ptujski turnir je kategorije 500, ki pa bi lahko v prihodnje postal tudi eden izmed šestih največjih na svetu, saj je na njem možno urediti še dodatnih 18 lukenj (trenutno se footgolf na Ptuju igra na področju 9-ih golf lukenj). To je tudi skrita želja našega šampiona Uroša Krajnca, ki vidi še veliko potenciala na Ptuju ter v celotni Sloveniji na področju footgolfa. Slovenija ima odlično razporejenost kar 16-ih golf igrišč in zagotovo bo v naslednjih letih footgolf kakšne nove igralne destinacije. Odlični slovenski rezultatski uspehi bodo prav gotovo botrovali pri prepoznavnosti športa in zelo priljubljene oblike outdoor rekreacije. Kot zanimivost lahko poudarimo, da imajo Na Hrvaškem le tri golf igrišča v Zagrebu, Savudriji in Sv. Martinu. Termalni vrelci in golf igrišča so za Slovenijo velika konkurenčna prednost zraven odlične geografke lege.

Petkovo neurje je združilo footgolfiste

Golf igrišče Ptuj je bilo odlično pripravljeno za petkov uradni trening, ki pa se je po 16. uri moral končati zaradi neurja, kjer je močan veter lomil drevesa in večino igrišča zasul z vejevjem. Kljub vsemu pa je ekipa golf igrišča Ptuj ter številni prostovoljci vključno z domačimi in tujimi footgolfisti opravila izjemno delo, kjer so pokazali veliko solidarnost z domačimi organizatorji. Sobota in nedelja sta potekala v izjemnem tekmovalnem vzdušju, kjer se je čutila velika želja posameznikov, da se dokažejo sebi in soigralcem. Nekateri so bili v Orlandu izjemno veseli, marsikdo pa se je iz ZDA vrnil razočaran nad osebnim ali ekipnim neuspehom. Izjemna motivacija in dokazovanje v footgolfu sta tokrat ponovno bila izjemen uvod v dramatičen konec, kjer sta slovenska predstavnika dokazala svojo kakovost. V igri smo imeli Slovenci še več adutov, ki pa so prav tako končali na zelo visokih mestih v večini kategorij.

Slavje Slovenije tudi v ekipnem tekmovanju

Na turnirju se sešteje tudi seštevek najboljših štirih posameznikov iz vsake države, ki je prisotna na turnirju. Slovenija je tudi tokrat bila najboljša in zmagala za en sam udarec pred Madžarsko. Slovaki in Madžari veljajo v svetu footgolfa za ene izmed najkvalitetnejših držav z izjemnimi posamezniki, ki resnično veliko tekmujejo po svetu. V obeh državah imajo tudi pomembno pomoč države, ki skrbi, da se lahko zveze razvijajo in da v ta čudoviti šport privabijo nove tekmovalce. Tokrat so svoje udarce za Slovenijo prispevali najboljši štirje: Uroš Krajnc, Dejan Novak, Miha Lešnik in Mihael Wajs. To je izredno pomemben rezultat, saj smo na Ptuju videli vsaj petnajst tujih igralcev, ki so igrali vidne vloge v ZDA na posamičnih in ekipnih nacionalnih tekmah.

Prihajajoči turnirji v slovenskem footgolfu

Po treh tednih počitka prihajajo novi mednarodni turnirji ter nadaljevanje Slovenske Footgolf Lige, ki bo najprej na Ptuju v začetku avgusta, sledijo pa še turnirji v Šmarji pri Jelšah, Ljubljani in v Bovcu, kjer bo letos tudi ekipno Match Play tekmovanje. Prav tako pa nas v septembru čaka še pester mladinski mesec, ki bo pritegnil številne potencialne punce in fante, ki so v zadnjih treh letih že pokazali svojo poznavanje footgolfa in zelo dobro odigrane turnirje Junior Cup in Mladinsko DP v footgolfu.

V imenu organizatorjev Footgolf kluba Ptuj, Golf igrišča Ptuj in Footgolf zveze Slovenije bi se želeli zahvaliti vsem sponzorjem in donatorjem ter medijem za celotno sezono in turnir na Ptuju. Brez pomoči si ne bi mogli zamišljati takšnega športnega dogodka, ki je bil ponovno v direktnem prenosu na Šport TV. Ptuj postaja zelo pomembna točka na svetovnem zemljevidu najmočnejših turnirjev v footgolfu. Vsi se v svetu slovenskega footgolfa se zavedamo, da je še veliko rezerv in možnosti, ki pa jih bomo dosegli le s sodelovanjem na večih nivojih in tesnem mednarodnem sodelovanju. Tovrstni dogodki bogatijo kvaliteto življenja številnih rekreativcev in tekmovalcev in imajo zelo velik športni in turistični pomen za občini Ptuj in Hajdina ter za celotno Štajersko.

Rezultati:

Moški:
1. Uroš Krajnc
2. Josef Nemec
3. Dejan Novak

Seniorji:
1. Bela Lengyel
2. Zoltan Mayer
3. Gabor Simonyi

Super Seniorji:
1. Štefan Blahovec
2. Nani Franc Matjašič
3. Jan Holič

Ženske:
1. Lucia Čermakova
2. Dora Kuchta
3. Silvia Zahradničkova

Mladinci:
1. Anžej Kvas
2. Enej Huber
3. Matic Podgoršek

Ekipno tekmovanje:
1. Slovenija
2. Madžarka
3. Slovaška

Foto: Črtomir Goznik




Več v Šport