Verniki so hvaležni msgr. Izidorju Veleberiju za 60 let maševanja

Priljubljeni prleški duhovnik pod sloganom »Veselega darovalca Bog ljubi«, obeležil biserno mašo, v njegovo čast je v višave poletelo 60 golobov.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. julij 2023 ob 17:54
60 let maševanja Izidorja Veleberija

60 let maševanja Izidorja Veleberija

"Hvaležni smo, da ste že 40 let med nami in nam kažete smer kako »bogato« je lahko življenje, če si v prvi vrsti Človek! Hvala vam za vse. Z vami se trudimo živeti moralne vrednote in biti dobri ljudje!" je samo nekaj mnenj vernikov ob visokem jubileju, ki ga je v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, 60-letnico mašništva obhajal priljubljeni, upokojeni prleški duhovnik msgr. Izidor Veleberi. Enako kor pred šestimi desetletji, na novomašnih podobicah, je tudi geslo bisernomašnika v cerkvi in podobicah bilo enako "Veselega darovalca Bog ljubi". In mnogi so ob bisernomašni slovesnosti bili prepričani, da to msgr. Izidorju res pristoji, saj je kljub visokim letom vedno nasmejan in dobre volje. Darilo župnije za slavljenca so bile plačane počitnice v Rogaški Slatini, kamor Izidor zahaja že vrsto let. Pridigar na slovesnosti je bil eden prejšnjih ljutomerskih župnikov, Izidorjev naslednik, Jože Vehovar, ki je pred prepolno cerkvijo vernikov, ki so prišli iz župnij, kjer je Izidor deloval: iz Laškega, Gornje Radgone, domače Bogojine in vseh koncev Pomurja, z velikim spoštovanjem in izbranimi besedami spregovoril o svojem učitelju in prijatelju.

Prav tako sta o slavljencu spregovorili vernici, nekdanji sošolki Tanja Trstenjak in Milena Žibrat, ki sta ob njegovem prihodu v Ljutomer zaključevali osemletko: "Spoštovani biseromašnik, gospod msgr. Izidor! Spomin nama sega nazaj na sončno junijsko nedeljo, ko sva prav tako z vami stali ob oltarni mizi. Takrat kot predstavnici veroučencev, ki so zaključevali veroučno obveznost z nalogo, da nagovoriva najine sošolce, da še naprej ostanemo zvesti božjemu klicu. Danes spet stojiva ob vas, da se vam zahvaliva, za 40 let duhovništva v naši župniji. V teh letih niste bili le duhovnik, ampak predvsem človek, ki zna prisluhniti, razumeti, potolažiti in se veseliti. Poleg duhovno bogatih pridig, se vedno razveselimo vašega prijaznega nasmeha, krepkega stiska roke in vzpodbudne besede. Ob tem častitljivem jubileju vam želiva, naj vas ljubi Bog ohranja med nami še mnogo let."

Nesebično pripravljen poslušati in pomagati vsakemu, ki se zateče v njegovo zavetje

Slavljenec Izidor Veleberi je leta 1982 prišel v Župnijo Ljutomer, kjer je postal pomemben duhovni voditelj, duhovnik širokega srca, ki vedno najde lepo besedo, predvsem pa je nesebično pripravljen poslušati in pomagati vsakemu, ki se zateče v njegovo zavetje. Glede na njegovo novomašno vodilo izpred 60 let, ki se glasi Veselega darovalca Bog ljubi, se msgr. Izidor Veleberi še danes izjemno trudi in to potrjuje in je zagotovo srečen duhovnik v hoji za Kristusom! Na slovesnosti msgr. Izidorja Veleberija v Ljutomeru, so sicer pri somaševanju bili tudi številni duhovniki, aktualni domači župnik Goran Merica pa se je slavljencu zahvalil za vse dobro v teh 40. letih delovanja v Ljutomeru, ter prebral čestitko soboškega škofa Petra Štumpfa. Na začetku sta slavljenca pozdravili Tanja Trstenjak in Milena Žibrat, ki sta ga pozdravili pred 40 leti, ko je prišel v ljutomersko župnijo kot župnik. Nadalje so mu ob zaključku sv. maše čestitali prijatelji iz Laškega, v imenu pastoralnega sveta Marija Pušenjak ter županja mag. Olga Karba v imenu Občine Ljutomer. Županja je slavljencu izrekla iskrene čestitke, zahvalo za dobro delo in željo, da ga še na dolga leta spremlja zdravje, saj je njegovo poslanstvo neprecenljivega pomena za vse župljane tudi sedaj, ko je uradno v pokoju. Po zahvalni pesmi je sledilo prijetno druženje ob cerkvi s kulturnim programom. Lepo presenečenje je bilo izpust 60 golobov pod nebo - darilo prostovoljk iz Zgornjega Krapja. Golobe je v prleško prestolnico pripeljal golobar Ivan Fekonja iz Črenšovcev. Ob tem ne gre prezreti, da je predstavnica Župnijsko - pastoralnega sveta Marija Pušenjak slavljencu podarila še spominsko knjigo, kamor so mu zapisali spomine in vtise o sodelovanju, nekateri verniki pa so se lahko podpisali ali kaj zapisali tudi po slavnostni maši.

Več o življenju duhovnika msgr. Izidorja Veleberija, smo povzeli iz njegove osebne predstavitve: Rojen je bil 31.07.1937 v Bogojini kot sedmi otrok staršem Janezu in Kristini, roj. Kardinar. Osnovno šolo 5 razredov je obiskoval v Bogojini. Nato je vstopil na klasično gimnazijo v Ljubljani. Maturiral je 1957 v Ljubljani na sedmi državni gimnaziji. Takoj po končani maturi 1957 je 18 mesecev služil vojaški rok. 31. marca 1959 se je vpisal v mariborsko bogoslovje v Ljubljani z željo, da postane duhovnik. 9.6.1963 je bil v Mariborski stolnici posvečen v duhovnika. Posvetil ga je dr. Maksmilijan Držečnik, mariborski škof. Novo mašo je imel 30.6.1963 v Bogojini. V šestem letniku je bil ob sobotah in nedeljah v Laškem, duhovni pomočnik. S 1.8.1964 je bil nastavljen za kaplana v Gornjo Radgono. V Radgoni so 1968 zgradili podružnično cerkev v Spodnji Ščavnici. S 15.7.1969 je bil prestavljen za kaplana v Beltincih, kjer so uredili dom za sestre redovnice in dom za upokojene duhovnike. S 15.7.1972 je bil postavljen za župnijskega upravitelja v Jarenini in nato imenovan za župnika. S 15.7.1982 je bil prestavljen za župnijskega upravitelja in nato 25.04.1984 župnika v Ljutomeru, do 1.8.2001.

Bil je član škofijskega duhovniškega sveta, bil je član škofijskega pastoralnega sveta, centra za duhovne poklice in član liturgične komisije škofije Maribor. Bil je član komisije pri oblikovanju razmišljanj pri Radiu Murski val za oddajo Misel in čas. Bil je član komisije pri urejevanju za priključitev župnije Razkrižje Mariborski nadškofiji. Od 23.10.2007 je škofijski duhovni asistent župnijskih gospodinj. Že v Jarenini je bil pet let dekan in pet let dekan tudi v Ljutomeru. Bil je prvi predsednik Župnijske karitas v Ljutomeru. Izdajali so župnijsko glasilo Utrip. 25 let je vodil Župnijski pevski zbor. Leta 1994 je od Skupščine občine Ljutomer prejel Občinsko priznanje za njegov prispevek pri ohranjanju in obnovi kulturne dediščine. Za plemenito delo v župniji je prejel Občinsko priznanje Plaketa z listino in denarno nagrado in leta 2001 Občinsko pisno priznanje za življenjsko delo. Tudi v cerkvenem področju je prejel od sv. očeta podpisano priznanje za zasluge v pastoralnem delu Imenovanje za monsignorja. 1.8.2001 je predal župnijo v Ljutomeru svojemu nasledniku g. Jožetu Vehovarju, ki je prišel iz Velenja. V župniji Ljutomer je bil nato duhovni pomočnik...



Več v Kultura in izobraževanje