Vinorodni okoliš Štajerska Slovenija posega v sam vrh

Vinarji Združenja vinorodna Štajerska so domači in mednarodni javnosti predstavili 150 odličnih vin, s ciljem postaviti Štajersko na svetovni vinski zemljevid. V okviru dvodnevnega dogodka Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija se je odvila tudi mojstrska delavnica Roberta Gorjaka. Gostje so odkrivali vse obraze štajerskega sauvingona, posebna atrakcija je bil letnik 1921 iz Ptujske kleti.

Prlekija-on.net, sobota, 8. julij 2023 ob 08:46
Dogodek Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, foto: Ciril Ambrož

Dogodek Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, foto: Ciril Ambrož

Slovenija se kot vinorodna dežela še vedno ne umešča najbolje na mednarodni zemljevid vinskega sveta, bistveno bolj aktivne in prodorne so sedaj posamezne vinske regije. Štajerska se je izpostavila lansko leto, ko so se štajerski vinarji, na pobudo strokovnih institucij in skupine vinogradnikov povezali v Združenje vinorodna Štajerska. Cilj delovanja združenja je promocija okoliša, odkrivanje in predstavitev javnosti vsega kar le-ta ponuja. "Sedaj imamo 28 članov, vse velike kleti in večino najboljših tržno usmerjenih vinogradnikov ter tri strokovne institucije," pojasni Božidar Grabovac, predsednik združenja, sicer strokovnjak za vinogradništvo in eden izmed treh partnejev in soustanoviteljev kleti Verus.

Ena izmed dejavnosti združenja je tudi organizacija dogodka Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, ki so ga letos organizirali drugič. Namen dogodka je bil spoznavanje vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Sodelovalo je 24 od 28 članov združenja, ki so na predstavitvi v ptujskem Minoritskem samostanu, na delavnici in gala večerji javnosti ponudili prek 150 odličnih štajerskih vin. Del dogodka je bil tudi obisk kleti Meum in Sanctuum ter gala večerja v kleti Dveri-Pax.

Skupinska slika pred Hišo stare trte v Mariboru, foto: Nina Kurnik

Želijo uveljaviti vinorodni okoliš Štajerska Slovenija in ga postaviti na svetovni vinski zemljevid


Posebna atrakcija je bil letnik 1921 iz Ptujske kleti

Predsednik Združenje vinorodna Štajerska Božidar Grabovac: "Osrednji del dogodka je bila delavnica z naslovom Vsi obrazi štajerskega sauvignona, kjer je poleg aktualnega letnika 2022, izvrstnega, enega najboljših, letnika 2021, bilo predstavljeno tudi nekaj izjemnih arhivskih vin, ki so pokazala, da ima štajerski sauvignon tudi odličen potencial zorjenja. Največja "zvezda" delavnice in celotnega dogodka je bil namreč sauvignon oz. muškatni silvanec, letnik 1921 - z besedo tisočdevetstoenaindvajset, 102 leti staro vino iz Ptujske kleti, ki je ne samo še živo, ampak je tudi v odlični kondiciji."

Delavnico je vodil Robert Gorjak, mednarodno uveljavljen in eden vodilnih slovenskih vinskih profesionalcev, direktor šole Belvin, ki dogodek zaokrožil z mislijo: "Dejstvo je, da je skozi zgodovino, pa naj gre za Avsto-Ogrsko ali Jugoslavijo, štajerski vinorodni okoliš vedno v špici."

Dogodek Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija
Dogodek Spoznaj vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, foto: Ciril Ambrož

Dogodka se je udeležila tudi delegacija tujih vinskih strokovnjakov.

Peter Moser, prvo pero avstrijskega vinskega sveta, urednik revije Falstaff: "Štajerski vinorodni okoliš ima vse potenciale postati ena od osrednjih regij za elegantna, ekspresivna suha bela vina iz Evrope, ki kljub podnebnim spremembam odražajo značaj hladnejšega podnebja. S sortama grozdja šipon in sauvignon ima regija dva asa, ki sta nedvomno lahko uspešna tudi na mednarodnem prizorišču, tako med vinoljubci kot sommelierji. Z uspešnimi in dobro organiziranimi predstavitvami, kot zdaj že drugič na Ptuju, bodo še dodatno promovirali zgodbo o uspehu vin tega zgodovinsko rastočega okoliša in uveljavili prizadevanja dinamičnih in kakovosti ozaveščenih štajerskih vinarjev. Osebno sem prepričan, da je pred štajerskimi vini svetla prihodnost - z veseljem jih spremljam in podpiram."

Simon Woolf, Decanterjev ocenjevalec, predsednik letošnje DWWA komisije skupaj s Caroline Gilby, za severno, srednjo in vzhodno Evropo, Anglija: "Primerjava iz preteklosti desetih, celo dvajsetih let nazaj kaže, da štajerski vinorodno okoliš ni bil prepoznaven po suhih vinih, prednjačila so polsuha, in to se je zelo spremenilo. Glede na klimatske spremembe in nove vizije vinarjev lahko pričakujemo, da bo ta vinorodni okoliš postal sinonim za odlična, elegantna in sveža bela vina."

Miquel Hudin, vinski kritik, ZDA: "Zame visoka raven kakovosti vin iz Štajerske ni bila nikoli vprašljiva. Navdušuje me inteligentna evolucija pridelovalcev, da lahko ob uporabi istega grozdja kot sosednje dežele razvijajo tako poseben, sebi lasten slog. Poleg tega menim, da se tako modri frankinji kot modremu pinotu svetlika čudovita prihodnost v regiji, kjer sicer tradicionalno prevladujejo bela vina."

Predsednik Združenje vinorodna Štajerska Božidar Grabovac pa že napoveduje dogodek za prihodnje leto. "Osrednja tema bodo penine. Na dolgoletno tradicijo pridelave penin v Gornji Radgoni smo na Štajerskem in v Sloveniji namreč vsi ponosni. Predstavili bomo tudi penine iz drugih delov okoliša in se vprašali, kaj o vsem tem vedo v tujini."

Sodelujoči vinarji na dogodku

Frešer, Šmartno na Pohorju
Domačija Brodnjak (Familija), Cirkulane
Dveri Pax, Jarenina
Herga, Mihalovci, Ivanjkovci
Hiša Joannes Boštjan Protner, Malečnik
Klet Maro, Ljutomer
Kogl, Velika Nedelja
Meum Winery, Jurij Brumec, Loče
Ptujska Klet Vinarstvo, Ptuj
Puklavec Family Wines, Ormož
Radgonske Gorice , Gornja Radgona
Statera Wine Estate, Zavrč
Steyer Vina, Steyer Danilo, Apače
Toplak Marko, Winery Toplak Juršinci
Turizem Vino, Kmetija Ratek, Ivanjkovci
Verus Vinogradi, Ormož
Vina Fleisinger, Sp. Ivanjci
Vina Kobal, Ptuj
Vina Plateis, Jakobski dol
Vino Gaube, Alojzij Gaube, Zgornja Kungota
Vino Krajnc, Ivanjkovci
Vino Leber, Zg. Kungota
Vino Valdhuber, Zgornja Kungota
Vino Hlade, Kamnica
Vino Jarc, Zg. Kunguta
Vino Kušter, Zg. Kunguta
Zlati Grič, Slovenske Konjice

Delujejo s ciljem uveljaviti vinorodni okoliš Štajerska Slovenija

Združenje štajerskih vinarjev, Združenje vinorodna Štajerska, je aktivno pričelo s povezovanjem in skupinskim nastopom tako v Sloveniji kot tudi v tujini lansko leto. Delujejo s ciljem uveljaviti vinorodni okoliš Štajerska Slovenija in ga postaviti na svetovni vinski zemljevid, zato so prihodnji teden v svojo regijo povabili priznane novinarje, vinske pisce in kritike iz osmih držav ter jim pripravili dvodnevno študijsko turo. Člani Združenja vinorodna Štajerska so: Albina Frešer, Domačija Brodnjak Tine Brodnjak, Dveri Pax D.O.O., Herga D.O.O. Pe Mihalovci, Hiša Joannes Boštjan Protner, Klet Maro, Kobal Wine Estate D.O.O., Kogl Meum Winery, Jurij Brumec, Ptujska Klet Vinarstvo D.O.O. Puklavec Family Wines D.O.O., Radgonske Gorice D.O.O., Sanctum Statera Wine Estate, Steyer Vina, Steyer Danilo, Toplak Marko, Winery Toplak Turizem-Vino, Kmetija Ratek, Valdhuber Bogomir, Verus Vinogradi D.O.O., Vina Fleisinger, Vina Hlade, Vina Jarc, Vina Plateis - Beno Puntar, Vino Gaube, Alojzij Gaube, Vino Krajnc, Vino Kušter, Vino Leber, Zlati Grič D.O.O.




Več v Kultura in izobraževanje