Na domačiji Daniela Slaviča v Banovcih je dišalo po domačem rženem kruh in prleških kvasenicah

Vaščani se družijo in ohranjajo staro nekdanjo navado.

Prlekija-on.net, torek, 11. julij 2023 ob 21:12
Druženje banovskih upokojencev

Druženje banovskih upokojencev

Kje so tisti lepi časi, ko je bilo življenje na vasi lepše, kot je danes, ko nihče nima časa za prijatelja, znanca, soseda, vsak namreč samo hiti in se ne zmeni za drugega. A v pleški vasici Banovci na Murskem polju v občini Veržej se vaščani ob večjih praznikih družijo in ohranjajo nekdanje pristno kmečko življenje na vasi. Skoraj vsak mesec je pri kmetu Danielu Slaviču v kmečki kuhinji zelo živahno, veselo, kajti vaščani se zberejo pri njem doma, ko jim na široko odpre svojo kmetijo in kmečko kuhinjo. V kmečki kuhinji namreč večkrat zadiši po domačem rženem kruhu in prleških kvasenicah.

V prijetnem prostoru je zgrajena krušna peč v kateri se peče kruh in kvasenice za domače potrebe, za vaška praznovanja, gasilske veselice... Ko smo oni dan obiskali kmetijo Daniela Slaviča v Banovcih so nas v kmečki kuhinji sprejeli domačini iz vasi Banovci, ko so pekli rženi kruh in kvasenice. Med vrlimi gospodinjami iz vasi Banovci smo se dobro počutili, saj so nam pokazale kako se ročno mesi kruh in kako se naredijo prleške kvasenice, kajti oboje je prava kulinarična posebnost tega dela Prlekije.

Vse sestavine so bile domače, saj se zavedajo, da kar zraste na njivi, kot je rž, pšenica ali domače mleko iz kmečkega hleva je dar narave, zato vsi, ki poskusijo te jedi znajo ceniti, koliko truda in znoja je bilo potrebno vložiti v sam izdelek, ko je pečen prišel na mizo.

Vse jedi, ki jih pečejo se pripravljajo po receptih njihovih babic in mam in se prenašajo iz roda v rod. Tudi tisti dan, ko so pekli kruh in kvasenice je dišalo daleč naokrog. Povedali so, da se bodo tudi v prihodnje družili in ohranjali staro kmečko navado.

Pri peki sta se še posebej potrudili Milica Skuhala in Elica Kukol, ob pomoči ostalih vaščank, pridružili so se jim tudi moški in zakonca Andrej in Avguština Tomc, ki sta tudi pomagala pri peki. Po opravljenem delu so si vsi skupaj sedli za skupno mizo in vse pečene dobrote poskusili ter jih zalili s prleško žlahtno vinsko kapljico.

Gre za banovske upokojence, ki so vključeni v Društvo upokojencev Veržej.

Jože Žerdin




Več v Kultura in izobraževanje