Vnukinja Gaja stopa po dedkovih gasilskih stopinjah

Pri družini Rakuša iz Križevcev gre gasilstvo iz roda v rod.

Prlekija-on.net, petek, 14. julij 2023 ob 11:28
Gaja in Dragutin

Gaja in Dragutin

V Gasilski zvezi Križevci dajejo velik poudarek na področju izobraževanja in usposabljanja na operativnem področju. Gasilci povezani v Gasilsko zvezo Križevci od najmlajših do pionirjev, operativcev do veteranov so vezni člen Gasilske zveze Križevci že več kot 20 let, saj so pod »skupno streho« prvi, ki priskočijo občanom občine Križevci na pomoč, ko jih ti potrebujejo.

V Gasilski zvezi Križevci so še posebno ponosni na gasilskega veterana Dragutina Rakuša, doma iz Križevcev, ki je bil vrsto let aktiven v gasilskem društvo Križevci in Gasilski zvezi Križevci ter na področju gasilstva pustil velik pečat. 23 let je bil poveljnik PGD Križevci, osem let predsednik Gasilske zveze Križevci, šest let podpredsednik Gasilske zveze Križevci, sedaj je že pet let častni predsednik Gasilske zveze Križevci. Ima čin nižji gasilski častnik druge stopnje. Dragutin Rakuša je v gasilske vrste stopil pred 62. leti in je v tem času za razvoj gasilstva naredil kar je bilo v njegovi moči in znanju. Za njim so ostali lepi spomini, zgodbe in prigodbe, ki jih je doživel na vajah, tekmovanjih in intervencijah ter požarih in drugih elementarnih nesrečah. Je prejemnik številnih gasilskih priznanj, pohval in odlikovanj.

Dragutin je ponosen, da danes po njegovih gasilskih stopinjah hodi njegova vnukinja Gaja Tomažič, članica PGD Križevci. Gaja je že 12 let aktivna gasilka, v gasilske vrste je stopila še kot pionirka. Letos je uspešno opravila tečaj za gasilca operativca. V družini Rakuša gre torej gasilstvo iz roda v rod. Gaja je ponosna na svojega dedka, ki ji je gasilstvo poslanstvo položil v zibelko in njegova dolgoletna želja, da bi bila Gaja gasilka, se mu je na jesen življenja uresničila.

Ko se srečata v sproščenem pogovoru vedno teče beseda o gasilstvu, saj ji dedek daje nasvete, kako mora biti gasilka urejena in ostalim za vzgled in vedno pripravljena, ko se oglasi sirena na gasilskem domu v Križevcih. Dedek Dragutin ji pripoveduje, kar je doživel, ko je bil še aktiven prostovoljni gasilec in to gasilsko znanje in izkušnje prenaša na svojo vnukinjo tudi z nasveti, kako mora pravilno pristopiti pri morebitnem gašenju začetnega požara, na gasilskih vajah in tekmovanjih.

Gaja je še povedala, da je v začetku svoje gasilske poti bila pionirka, nato mladinka, sedaj pa je operativna gasilka. Obiskuje prvi letnik Ekonomske fakultete v Mariboru in ko se vrne v rodno Prlekijo, ves svoj prosti čas nameni gasilstvu in gasilskemu društvo Križevci.

Jože Žerdin




Več v Kultura in izobraževanje