Na 60. Prazniku žetve na Polenšaku uprizorili muzikal Za Šegulovo mizo

Muzikal Za Šegulovo mizo je napisala in pripravila dr. Renata Debeljak. Muzikal je bil zelo dobro obiskan saj je bil šotor poln obiskovalcev, ki so bili s predstavo zelo zadovoljni.

Ivan Trunk, petek, 21. julij 2023 ob 09:09
Muzikal Za Šegulovo mizo

Muzikal Za Šegulovo mizo

V petek, 14. julija, so na Polenšaku pričeli slovesno praznovanj 60. Praznika žetve z razstavo kruha in pogač, ki je trajalo do nedelje, 16. julija, v prireditvenem šotoru pred turističnim domom na Polenšaku. V petek so pripravili muzikal Za Šegulovo mizo ter veselico z Darjo Gajšek in drugimi gosti.

Na začetku prireditve se je predstavil harmonikarski orkester Glasbene šole Munda, nato pa je zbrane nagovoril Franc Kukovec, predsednik Turističnega društva Polenšak. Muzikal Za Šegulovo mizo je napisala in pripravila dr. Renata Debeljak, ki je napisala poročilo o vsebini tega muzikala.

Veselica z Darjo Gajšek na Polenšaku

Na Polenšaku pripravili veselico z Darjo Gajšek


Muzikal Za Šegulovo mizo prikazuje skozi gledališko igro z glasbenimi vložki 60 let delovanja Turističnega društva Polenšak od njegove ustanovitve leta 1963 pa vse do danes. Ker je bilo ustanovljeno v gostilni Šegula, se tudi muzikal odvija tam. Nastopajoči, ki jih sestavljajo člani omenjenega društva, solisti pevskega zbora »Magnificat«, predice s Polenšaka, ansambel Šarmerji, Harmonikarski orkester GŠ Munda, Folklorna skupina Podgorci ter ostali, skozi dogajanje, ki ga povezuje natakarica Micka, obujajo spomine na 60 let delovanja društva, se spominjajo njihove ustanoviteljice Mimice Šegula ter ostalih zaslužnih članov, težkih začetkov, vedno novih izzivov, gradnje turističnega doma, širjenja dejavnosti in aktivnosti, obenem pa želijo mladim, ki se v gostilni znajdejo naključno, saj so v bistvu namenjeni na zabavo na Ptuj, pojasniti, da je vsepovsod lepo, ampak da pa je doma na Polenšaku vendarle najlepše, saj imajo veliko lokalnih prireditev, bogato kulturno in naravno dediščino, ki jo naj spoštujejo in s tem skrbijo, da tudi v prihodnje ne bodo šli njihovi običaji, navade in prireditve v pozabo. In tako po pripovedovanju njihovih sovaščanov in ob vonju domačega kruha ter polenske gibanice na koncu mladi le ugotovijo, da je na Polenšaku zelo lepo in se odločijo skupaj z ostalimi obiskati lokalno prireditev ob prazniku žetve. Vsi skupaj na koncu Šegulovo gostilno zapustijo s pesmijo Prav lepa je polenska fara.

V muzikalu so nastopili:

Micka - Sonja Kukovec
Ivan - Sandi Žuran
Vlado - Vlado Nedeljko
Franc - Franc Kukovec
Blaž - Blaž Kukovec
Mihaela - Mihaela Petek
Denis - Denis Nedeljko
Martina - Martina Horvat
Predice: Milena Sirc, Marica Cvetko in Stanka Kovačič
Ansambel Šarmerji: David Golob, Tomaž Plohl in Marjan Petek
Kvartet Polenšak in vokalistke: Janez Šumenjak, Bogdan Vršič, Franc Petek, Tomaž Plohl, Martina Horvat, Gabrijela Petek, Mihaela Petek in Katarina Brumen
Žanjice z godcem: Siva Marin, Jožica Petek, Marija Munda in Viktor Munda
Klepači in mlatci: Alojz Šoštarič st, Alojz Šoštarič ml. in Jože Munda
Folklorna skupina KD Podgorci, vodja Marko Janžič
Harmonikarski orkester Munda, vodja Danijel Šegula
klarinetist, trobentač: Danijel Šegula, Matic Majcen
frajtonarji: Jan Sirc, Leon Kokol in Anej Lajh

Muzikal je bil zelo dobro obiskan saj je bil šotor poln obiskovalcev, ki so bili s predstavo zelo zadovoljni.

Po muzikalu je goste zabavala še Darja Gajšek.




Več v Kultura in izobraževanje