Ester Ivakič v Prekmurju pričela snemati svoj prvenec

V 35 snemalnih dneh bo ekipa snemala v Prekmurju, Polhograjskem hribovju in okolici Kolpe. Predviden zaključek snemanja je 6. september 2023.

Prlekija-on.net, četrtek, 27. julij 2023 ob 18:35
Snemanje filma v Prekmurju

Snemanje filma v Prekmurju

Mlada režiserka Ester Ivakič je prejšnji teden začela snemati celovečerni igrani prvenec z naslovom, ki bo bržkone sam po sebi zbudil zanimanje za zgodbo. Film, ki nastaja po literarni predlogi Suzane Tratnik Noben glas, je dobil precej bolj opisen naslov Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo.

Prva klapa je padla v sredo, 19. julija, v občini Moravske Toplice v Prekmurju, kjer se odvija večina filmske zgodbe. V vasici na prekmurskem podeželju v sedemdesetih letih Jugoslavije živi Ida, zvedava desetletnica, ki je zelo navezana na staro mamo. Ko se babičino zdravstveno stanje poslabša, je Ida prepričana, da lahko smrt odžene s petjem. Ker pa je popolnoma brez posluha, se s pomočjo prijateljice Terezke pridruži šolskemu pevskemu zboru, da bi se naučila peti in rešila babico.

V vlogi naslovne junakinje nastopa mlada igralka Lana Marić, njeno prijateljico Terezko igra Liza Muršič. Staro mamo igra Milena Stropnik, mamo Ivano Judita Franković Brdar, očeta Stanka pa Matej Puc. V drugih vlogah nastopajo še Miranda Trnjanin, Mila Peršin, Maruša Majer, Eva Stražar, Petja Labović in drugi.

Ester Ivakič je filmska režiserka in vizualna umetnica. Diplomirala je na Visoki šoli za umetnost v Novi Gorici, magistrski študij filmske režije je nadaljevala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Je avtorica več kratkih filmov in videospotov. Leta 2021 je za kratki film Magični grad je tu prejela nagrado za najboljši slovenski film na Festivalu kratkega filma (FeKK). Leta 2016 je za kratki študijski film Srdohrd na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejela posebno omembo žirije v kategoriji študentskih filmov.

Pred začetkom snemanja prvenca je režiserka dejala, »Vesela sem priložnosti in nadvse hvaležna, da se lahko filmsko izražam in s krasno ekipo gradim vzporedne svetove, ki bodo za vedno ostali in ne bodo izginili, tako kot izginejo trenutki, svetovi in prostori v resničnem življenju

Scenarij za celovečerni prvenec Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo je napisala z Niko Jurman po zbirki šestih kratkih zgodb Noben glas prekmurske pisateljice Suzane Tratnik. Knjiga se osredotoča na odraščajoče dekle, ki spremlja dogajanje okoli sebe z mešanico ne več otroške in ne še odrasle perspektive. Smrt stare mame, grobosti nezadovoljne vaške učiteljice, bolečino ob občutku izključenosti in prizadetost ob ločitvi staršev spremljajo elementi fantastike, otroške interpretacije sveta, ironija in izviren humor, ki se srečuje z odraslim, veliko bolj suhoparnim pogledom na življenjske reči.

Soscenaristka Nika Jurman je o navdihu ob pisanju filmske zgodbe povedala, »Suzana Tratnik o otroštvu piše na univerzalen način, ki sva ga z Ester z lahkoto podoživeli. Špricerji pod brajdo, osmrtnice in druženja s starimi mamami so naju nagovorili in nama služili kot varen pristan, v katerem so liki hitro spregovorili sami.« Scenaristki sta scenarij razvijali na delavnicah Scenarnica (2018), Re-Act Workshop (2019) in Midpoint Feature Launch (2020).

V 35 snemalnih dneh bo ekipa snemala v Prekmurju, Polhograjskem hribovju in okolici Kolpe. Predviden zaključek snemanja je 6. september 2023.

Pri snemanju celovečerca ustvarjalci aktivno vključujejo lokalne ponudnike, obrtnike in statiste. K sodelovanju so povabili folkloriste, kovače, čevljarje, glasbenike, pevce, kuharje bograča itd., so sporočili z občine Moravske Toplice. »Tako domači kot tuji filmi, posneti pri nas, so razglednice, ki v ozadju filmske zgodbe razprostirajo pokrajino, kraje in mesta. Ikonični posnetki še dolgo po lansiranju filma k nam privabljajo obiskovalce od blizu in daleč. Verjamemo, da bo tudi zgodba o mladi Idi pripeljala k nam kakšnega obiskovalca več, predvsem pa pogosteje v našo sredino privabila tako domače kot tuje filmske ustvarjalce. Filmska industrija sama po sebi prinaša pomemben dohodek tudi lokalnim ponudnikom storitev, zato si želimo, da bi v naše kraje tudi v prihodnje zašlo čim več filmskih ekip,« je dejala Mojca Breščak z občine Moravske Toplice.

Pri snemanju filma sodelujejo direktor fotografije Rok K. Nagode, skladatelja Alenja Pivko Kneževič in Simon Penšek, scenografka Eva Ferlan, kostumografka Ina Ferlan, oblikovalka maske Lea Bratušek in montažer Andrej Nagode.

Film nastaja pod okriljem produkcijske hiše Temporama, producentov Jerce in Andraža Jeriča ter v koprodukciji RTV Slovenija, Gustav filma (Petra Vidmar), Film Factoryja (Mojca Pernat) in hrvaške produkcijske hiše Dinaridi Film (Tena Gojić). Film je finančno podprl Slovenski filmski center.

Vir: Slovenski filmski center
Fotografije: Asiana Jurca Avci




Več v Glasba in film