S skupnimi močmi vasi obvarovali pred najhujšim. Pozivi državnim organom za ureditev nasipov.

V občini Razkrižje in Ljutomer so uspeli obvarovati vasi pred hujšimi poplavami. Na Sp. Krapju je sedaj sicer največja težava še visoka podtalnica, zato vodo še vedno prečrpavajo.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. avgust 2023 ob 11:51
Poplave v ljutomerski in razkriški občini, foto: Stanko Ivanušič in PGD Ljutomer

Poplave v ljutomerski in razkriški občini, foto: Stanko Ivanušič in PGD Ljutomer

V ponedeljek se razmere po poplavah umirjajo, ponekod ob Muri sedaj sicer težavo predstavlja visoka podtalnica. Na Razkrižju, kjer je grozilo, da bo poplavilo Razkrižje in Veščico, so s skupnimi močmi vodo uspeli zadržati, da ne bi prišlo do poplav še večjega obsega. "Neverjeten trud, zagnanost, požrtvovalnost mnogih prostovoljk in prostovoljcev, ni bil zaman," je ob tem zapisal župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič. Kot je zapisal, je bila odločilna pravočasna odločitev, da so zajezili prodirajočo vodo čez cesto med Razkrižjem in Moto. "Če nam ne bi uspelo tega, bi zagotovo bili poplavljeni celotni nižinski deli Veščice ter Razkrižja in še Pristava. Nismo gledali na meje občine, naši razkriški gasilci so skupaj z gasilci in prostovoljci iz Pristave in Globoke, to kritično točko reševali. Enako hvala tudi vsem, ki so se trudili gorvodno, da nasipi niso popustili," je zapisal.

Med 3. in 4. uro danes zjutraj, je počasi začela voda upadati tudi na razkriškem območju. "Šlo je za las, da se ni zgodila katastrofa. Toda celoten današnji dan je potrebna vsa pozornost, ker nasipi so zelo razmočeni, načeti, da ti na kateri točki ne bi popustili. Toda vseeno je nastopilo eno veliko olajšanje," je še zapisal župan.

Poplavljeno območje Mure

Vodostaji in pretoki rek se znižujejo


RAZKRIŽJE: DRAGI LJUDJE - SKUPAJ SMO ZMAGALI Neverjeten trud, zagnanost, požrtvovalnost mnogih prostovoljk in...

Objavil/a Stanko Ivanušič dne Nedelja, 06. avgust 2023

Odgovorni za nasipe naj na prvo mesto dajo ljudi

V občini Ljutomer pa je najhuje bilo na območju Sp. in Zg. Krapja, Mote, Cvena in Pristave. Na Sp. Krapju je sedaj največja težava visoka podtalnica, zato vodo še vedno prečrpavajo. "Čeprav so mnogi utrpeli škodo na svojem premoženju smo s pravilnim ukrepanjem, povezani z istim ciljem, da pomagamo človeku, preprečili ogromno škodo, ki je grozila," pa je ob tem zapisala županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba. "Upamo, da bodo tudi pristojni na državni ravni odgovorni za nasipe, dali na prvo mesto ljudi in ne bodo več zavirali višanja in širitev nasipov na kmetijska zemljišča," še je ob tem poudarila.

Čeprav so mnogi utrpeli škodo na svojem premoženju smo s pravilnim ukrepanjem, POVEZANI Z ISTIM CILJEM, DA POMAGAMO...

Objavil/a Olga Karba dne Nedelja, 06. avgust 2023
Poplave na Razkrižju

Na Razkrižju Mura in Ščavnica še naraščata


Pred poplavami rešujejo Pristavo, Moto, Zg. in Sp. Krapje ter Cven

Pred poplavami rešujejo Pristavo, Moto, Zg. in Sp. Krapje ter Cven





Več v Narava