V Šalincih postavili nov križ

Na stičišču dveh cest na zemljišču Nemčevih, je skupina krajanov postavila nov križ z izrezbarjeno podobo Jezusa in Marije iz lesa, kar je v svojih prostorih ustvaril naš znani lokalni umetnik-samouk Davorin Cmrekar.

Prlekija-on.net, sreda, 16. avgust 2023 ob 12:36
Postavitev novega križa v Šalincih

Postavitev novega križa v Šalincih

Skupina krajanov je v torek, 8.8.2023 na stičišču dveh cest na zemljišču Nemčevih, postavila nov križ z izrezbarjeno podobo Jezusa in Marije iz lesa, kar je v svojih prostorih ustvaril naš znani lokalni umetnik-samouk Davorin Cmrekar, na pomoč pa mu je priskočil tudi Ivan Kapun. Za ta križ in mesto postavitve sta se na glasnem praznovanju Vüzma, v vzhodnem delu naselja Šalinci, dogovorila Davorin Cmrekar in Viktor Nemec.

Davorin Cmrekar je pred leti za novo kapelo v kraju za oltar, izdelal tudi prvi kip Antona Slomška - blaženega, pročelje obnovljenega gasilskega doma pa je opremil s sliko sv. Florijana. Končno pa je marljiva ekipa uspela zagotoviti tudi avtodvigalo z voznikom in upravljalcem g. Tadejem Kolarjem, ki je velik in težak križ tudi postavil v lično izdelano kovinsko ležišče, prispevek našega priznanega podjetnika Matjaža Osterca. Vso marmorno osnovo pa je poleg zemljišča, prispevala družina Nemec oz. njihovo podjetje, znano po obdelavi marmorja in granita.

Seveda pa je za utrujene obiskovalce potrebna tudi klop, ki jo je prav tako izdelal in podaril Davorin Cmrekar. Pri sami postavitvi so aktivno sodelovali ob dvigalu: Davorin in Štefka Cmrekar, Viktor in Ema Nemec, Maja Nemec Marinič, Robi Marinič, Vladimir Smrekar in Branko Cof - Dino. Brez publike, domačinov pa tak dogodek pač ne gre. Tako so prisostvovali še: Božena in Davorin Kurbos, Marija Novak, Marija Vučko. Vesel in pomemben dogodek se je seveda primerno zalilo.

V programu pa je tudi obnova križa s klopco na poti proti Krapju sredi polja. Križ na začetku naselja pa je bil podrt in čaka ga dolgotrajna obnova in novi prostor za postavitev. Zanesenjaki so križ namenili vsem, ki so 15.8.2023 praznovali Marijino vnebovzetje, saj pred kapelo posvečeno blaženemu Antonu Slomšku pač ne bo maše, zaradi upokojitve in zdravja našega priljubljenega župnika g. Štefana Vinkoviča.

J.G.




Več v Gospodarstvo