Festival Vinarium 2023 - Lendava vabi na festivalski zaključek poletja

Lendavčani vabijo na tradicionalni Bogračfest in Lendavsko trgatev, ob tem pa bodo obeležili tudi 450. obletnico prve natisnjene knjige na slovenskem območju.

Prlekija-on.net, sobota, 19. avgust 2023 ob 09:32
Festival Vinarium 2023

Festival Vinarium 2023

Ob stolpu Vinarium, ki je od leta 2015 turistični magnet Pomurja, se je v Lendavi v zadnjih letih uveljavil Festival Vinarium, ki tudi letos združuje številne kulinarične, etnološke in kulturne prireditve. Festival Vinarium je osrednji festival v širši regiji, ki se bo letos odvil med 24. avgustom in 2. septembrom. Lendavčani vabijo na tradicionalni Bogračfest in Lendavsko trgatev, ob tem pa bodo obeležili tudi 450. obletnico prve natisnjene knjige na slovenskem območju.

Na novinarski konferenci na prenovljenem obzidju lendavskega gradu so podrobneje o pomenu festivala in celotnem programu govorili župan Občine Lendava Janez Magyar, Martina Bukovec, direktorica Zavoda za turizem in razvoj Lendava in dr. Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava.

»Letos nadaljujemo s tradicijo dogajanj v poznopoletnih terminih, dogodke smo poenotili v celoto in jih umestili v širši sklop dogajanja Festival Vinarium, dodali številna spremljevalna dogajanja in zagotovili ponudbo za širok spekter gostov,« je v uvodu predstavitve poudarila Martina Bukovec. Dneve pred Bogračfestom so namenili pestremu predfestivalskemu dogajanju, ki ga zaključi Mednarodna znanstvena konferenca: 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi.

Tradicionalni pa v Lendavi postajajo tudi Etno večeri, v okviru katerih se bo v 5 zaporednih večerih na letnem odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava predstavila romska, slovenska, madžarska, hrvaška in srbska kultura. Obiskovalcem bodo poleg pestrega programa na odru ponudili tradicionalno kulinariko na stojnicah.

Lendavske gorice so dom dobrih vin, ki jih bodo obiskovalcem ponudili na Večeru lendavskih vin, z razstavo, okušanjem in predstavitvijo nagrajenih vin.

Bogračfest znova z visoko udeležbo tekmovalnih ekip

Osrednja prireditev festivala Bogračfest je tudi največja kulinarična prireditev v Sloveniji, kjer se bo vzdolž ulice okoli 100 ekip merilo za naziv mojstra bograča. Zadnja sobota v avgustu ne obeta le pristnega vzdušja ob kotlih, pač pa tudi pestro celodnevno dogajanje s spremljevalnim programom za otroke s sladko ulico, zabavo na mestnem odru, kulinarično ulico ter večernim koncertnim dogajanjem, tj. nastopom skupine Zlata žila in dalmatinske zvezde, Mladena Grdovića.

Letos celotna organizacija festivala poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava v sodelovanju s ključnimi organizacijami in društvi v občini Lendava.

V času Bogračfesta in Lendavske trgatve bo na voljo brezplačni avtobus na stolp Vinarium.

Dan po Bogračfestu bo namenjen aktivnejšim udeležencem, ki bodo tekli po 244 stopnicah stolpa v sklopu Teka Vinarium, ki se po nekaj letih premora vrača na prizorišče.

V tradicionalni povorki več kot 800 udeležencev

Etnološka prireditev Lendavska trgatev je vsakoletni praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavnim glasbenim programom še pozno v noč. Ob povorki je potrebno poudariti tudi pester spremljevalni program z okusno kulinariko, ki ga pripravljajo društva in lokalni ponudniki, med katerimi je prava poslastica in paša za oči pečenje vola. 

Lendavska trgatev tako goste privablja s povorko, ki prikazuje šege in navade, med katerimi ne manjkajo vinska kraljica, starodobniki, konjska vprega ter vozovi okoliških naselij. Letošnja Lendavska trgatev bo ponudila tudi animacijski program za otroke, pravljično dvorišče ter folklorni program, kjer se bodo predstavili nastopajoči iz Slovenije, Madžarske, Srbije in Hrvaške. Popoldne bo zbrane zabaval Ansambel Štrk, za večerno glasbeno zabavo pa bodo poskrbeli člani skupine Parni valjar - Parni valjak Real Tribute.

450 let prve natisnjene knjige na slovenskem območju

Bogata in plodovita zapuščina pisane besede in bralne kulture v Lendavi temelji na izjemni povezanosti lendavske kulturne zgodovine s knjigo, ki sega v 16. stoletje. Nauki reformacije so v takratni Dolnji Lendavi intenzivno zaživeli tudi po zaslugi tiskarne, ki je začela obratovati leta 1573. V dolnjelendavski tiskarni so bila v madžarskem jeziku natisnjena tri dela slovitega protestantska pridigarja, dvornega učitelja in nabožnega pisatelja, Györgya Kultsárja. Hkrati so to bile prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije.
V jubilejnem letu se v Lendavo vračajo vsa tri knjižna dela iz 16. stoletja. »Razen starosti teh knjig je prava posebnost razstave še v tem, da sta dve knjigi izmed treh edina še obstoječa primerka originalov iz tistega časa.« je poudaril dr. Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava in avtor razstave 450. obletnica prve knjige v Lendavi.

Otvoritev razstave z naslovom 450 let prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije in zgodovinske Zalske županije bo ob 11. uri v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, eksponati pa bodo na ogled na dan Bogračfesta. Pred muzejem pa si bodo obiskovalci lahko natisnili svojo unikatno listino s potujočo staro tiskarno.

Turistični kazalniki kažejo na trend rasti

Župan Magyar je izjemno vesel ob pozitivnem trendu rasti obiska, predvsem pa ob dejstvu, da turisti v Lendavi ostajajo dlje časa in se udeležujejo prireditev, dogodkov in razstav. Med drugim je bila izjemno dobro obiskana letošnja razstava velikana likovne umetnosti Andya Warhola, ki si jo je v treh mesecih ogledalo več kot 15 tisoč obiskovalcev.

Tudi obiski lendavskih znamenitosti so v porastu; razgledni stolp Vinarium Lendava je med januarjem in julijem letos obiskalo 35.759 obiskovalcev. Skupno od otvoritve naprej od 2. septembra 2015 do 31. julija 2019 beleži že več kot 600 tisoč obiskovalcev. Gostje pa vedno več posegajo tudi po nočitvah v razpršenem Hotelu Vinarium.

Ob koncu ostane le še povabilo Janeza Magyarja v Lendavo na Festival Vinarium, ki ob osrednjih prireditvah vabi tudi na bogat spremljevalni program z etno večeri, koncerti, večerom lendavskega vina, praznovanje 8. obletnice stolpa Vinarium ter na 5. dirko Pomurskega MTB pokala: »Vabljeni vsi, ki želijo in hočejo doživeti nekaj dobrega, lepega, da so naši gostje in se pustijo razvajati, ter občutijo naš kraj kot potencial v tem turističnem območju. Prisrčno vabljeni in dobrodošli v Lendavi!«




Več v Družabno