Svečana sv. maša in farno žegnanje ob občinskem prazniku občine Juršinci

Letošnja sv. maša, je bila še posebej slovesna saj je bila v znamenju zlate maše.

Ivan Trunk, sreda, 23. avgust 2023 ob 08:22
Farno žegnanje v Juršincih

Farno žegnanje v Juršincih

V občini Juršinci ob njihovem občinskem prazniku priredijo veliko dogodkov, eden od njih je tudi svečana sveta maša ob njihovem farnem zavetniku svetem Lovrencu. Ob tem pripravijo tudi farno žegnanje s pogostitvijo vseh obiskovalcev te maše in drugih gostov. Ob tem so članice Društva gospodinj pripravljale dobro prleško gibanico, katerih so veliko spekle in prodale.

V nedeljo, 13. avgusta, so v Juršincih praznovali farno žegnanje. Cerkev je posvečena zavetniku sv. Lovrencu, ki goduje 10. avgusta. Sv. Lovrenc je bil diakon, ki je svoje premoženje zaradi grozeče zaplembe razdelil med siromake. S tem dejanjem pa si je zaslužil mučeniško smrt, saj so ga spekli na razbeljenem ražnju. To je tudi noč utrinkov, ki jih tako radi poimenujejo tudi Lovrenčeve solze. Hkrati pa praznujejo tudi svoj občinski praznik, letos že 29., ki se vselej v nedeljo zaključi z zahvalno sv. mašo in veselim druženjem.

Letošnja sv. maša, pa je bila še posebej slovesna saj je bila v znamenju zlate maše. Duhovnik Mirko Ružič je letos praznoval svojih 50 let duhovništva - zlato mašo, ki jo je praznoval v Račah, saj je tam deloval do svoje upokojitve. Sedaj kot upokojeni duhovnik, pa duhovniku Dušanu Todoroviču zelo rad priskoči na pomoč, kot spovednik v času praznikov, še posebej pa kot nadomeščanje v odsotnosti zaradi bolezni ali drugih razlogov. Zato je s svojo ponovitvijo zlate sv. maše zelo polepšal farno žegnanje. Kot vselej se je tudi tokrat s svojo pridigo zelo dotaknil src vaščanov, saj ob vseh njegovih modrih mislih nihče ne ostane ravnodušen. Sv. mašo so s svojim petjem polepšali mešani pevski zbor sv. Lovrenc in mladinska skupina Sled srca. Seveda pa se je zaključila z zahvalo hvaležnih faranov.

Po končani sv. maši je sledilo druženje, pod šotorom za cerkvijo, kjer je bilo poskrbljeno za jedačo in pijačo. Lovci so pripravili golaž, mesarstvo Valenko je poskrbelo za žar in pečenke, društvo gospodinj ter ostale gospodinje za pecivo, vinogradniško društvo pa za dobro kapljico. Manjkala ni niti kava.

Poskrbljeno je bilo tudi za zabavo, saj so jim zaigrali mladi harmonikaši, ki svoje znanje nabirajo v glasbeni šoli Munda. Otroci pa so imeli na voljo tudi napihljivi grad, kjer so razigrano preizkušali svoje mišice.

Na stojnicah, so svoje izdelke ponujali domačini, kot tudi tisti od drugod, društvo gospodinj je skrbelo za peko gibanic, manjkala pa ni niti suha roba.

Tako ni ostal nihče lačen in žejen, hkrati pa je med vso raznovrstno ponudbo, vsak lahko našel nekaj zase. Skupno druženje ob klepetu, pa jim je tako dalo novih moči za nov teden.




Več v Kultura in izobraževanje