27. Festival Dnevi poezije in vina na letni terasi Flo Cukeraja

V okviru festivala so v Ljutomeru nastopili: Marie Iljašenko (CZE,) Ondřej Lipár (CZE), Barbara Korun (SVN), Barbara Jurša Potocco (SVN) in Primož Čučnik (SVN).

Prlekija-on.net, sreda, 23. avgust 2023 ob 08:49
Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

Dnevi poezije in vina v Ljutomeru

Festivala Dnevi poezije in vina, enega najpomembnejših evropskih pesniških dogodkov, ni potrebno podrobneje predstavljati. Vsako leto na njem gostimo številne priznane pesnice in pesnike z vsega sveta, festivalsko pesniško dogajanje pa vedno spremlja tudi bogat koncertni, gledališki, otroški ter vinsko-kulinarični program.

Na letošnjem, že 27. festivalu bo med 21. in 26. avgustom nastopilo 18 pesnic in pesnikov iz 10 držav. Glavnina dogajanja bodo potekala na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezije, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Dornava, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Potrna, Medvode, Ptujska Gora, Štatenberg, Tišina Varaždin, Vitomarci.

V okviru festivala so v Ljutomeru nastopili: Marie Iljašenko (CZE,) Ondřej Lipár (CZE), Barbara Korun (SVN), Barbara Jurša Potocco (SVN) in Primož Čučnik (SVN).

Dnevi poezije in vina niso posvečeni le pesniški besedi, pač pa tudi žlahtni kapljici. Na dogodku ni manjkalo niti te, zanjo je poskrbelo vinogradništvo in vinarstvo OZMEC iz Ilovec. Nadaljujejo tradicijo vinarstva s spoštovanjem naravnih danosti odličnih vinogradniških leg, z ohranjanjem izvornih značilnosti grozdnih sort in s skrbnim negovanjem vina skozi proces zorenja v kleti. Njihovi vinogradi ležijo na najlepših legah ljutomersko-ormoških goric ter se uvrščajo med prestižne tri odstotke vinogradov z najboljšo lego na svetu.

Druženje v prijetnem ambientu letne terase Flo Cukeraja je potekalo ob čudovitih glasovih Selme in Marinke, ki sta postali »BEROČKA«. Beročka namreč v narečju pomeni v prgišče sklenjeni roki, s katerima zajemamo npr. sipka živila ali snovi. V prenesenem, nekoliko globljem,  pomenu predstavlja tako zajemanje iz bogate zakladnice ljudskega izročila, kot tudi podajanje naprej, sta na svoji spletni strani zapisali Selma in Marinka.

Zapisala: Sonja Rožman, Splošna knjižnica Ljutomer
Foto: Arhiv Splošne knjižnice Ljutomer




Več v Kultura in izobraževanje