Na proslavi ob občinskem prazniku občine Juršinci podelili naziv častni občan

Tokratna osrednja proslava ob občinskem prazniku je bila še posebej slovesna, saj so podelili naziv častnega občana.

Prlekija-on.net, sobota, 26. avgust 2023 ob 19:21
Proslava ob občinskem prazniku občine Juršinci

Proslava ob občinskem prazniku občine Juršinci

V soboto, 12. avgusta, so v Juršincih praznovali 29. občinski praznik. Slavnostni govornik na osrednji proslavi je bil župan Robert Horvat, ki je nagovoril občinstvo z besedami, da je praznik priložnost za oceno izvedenega dela in zahvalo zaslužnim občanom. Menil je, da so Juršinci dobro razvita lokalna skupnost in povsem primerljivi z večjimi občinami v soseščini, pa tudi v Sloveniji ter zagotovil, da se bodo v občinski upravi trudili, da Juršinci tempo razvoja držijo in ga tudi nadaljujejo.

Tokratna osrednja proslava ob občinskem prazniku je bila še posebej slovesna, saj so podelili naziv častnega občana do lanskega leta edinemu županu, gospodu Alojzu Kaučiču. Naziv častnega občana so utemeljili z besedami: »S svojim znanjem in izkušnjami ste si prizadevali zagotavljati ekonomske pogoje za nova vlaganja, družinske kmetije, malo gospodarstvo in turizem. S svojim delom ste se zavzemali za ohranjanje ravnovesja med podeželjem in mestom. Prizadevali ste si za enake možnosti v izobraževanju, za ohranitev naravne ter kulturne dediščine ter za solidarnost med generacijami. Podoba našega kraja, številnih cest, krožišč, podoba naselij - nosijo vaš podpis«.

Častni občan Alojz Kaučič je poleg uokvirjene plakete, kot prvi, prejel tudi kiparsko delo Puhovega kolesa, ki ga je oblikoval akademski slikar in kipar, Tomaž Plavec.

Poleg naziva častnega občana so na osrednji proslavi ob občinskem prazniku izročili priznanja tudi zlatim odličnjakom iz dveh generacij, to je generacije 2021/22 in generacije 2022/23, vseh je bilo skupaj 16. Vsi odličnjaki so se na proslavi podpisali tudi v Knjigo zlatih odličnjakov, ki jo je ravnatelj OŠ Juršinci, Matej Sužnik, uvedel z letošnjim šolskim letom.

Zahvale Občine Juršinci so prejeli PGD Gabrnik, PGD Grabšinski breg in Štab civilne zaščite Juršinci za požrtvovalno pomoč v nedavnih vremenskih ujmah. Priznanja občine Juršinci sta prejeli svetnici Vesna Krampelj in Patricija Erhatič ter svetniki Marko Toplak, Ivan Toplak, Alojz Herga in Darko Bogša za aktivno in uspešno delo v občinskem svetu občine Juršinci v mandatnem obdobju 2018-2022.
Priznanje Občine Juršinci so prejeli tudi Metod Senčar, za zasluge na društvenem in podjetniškem področju, Simon Šošterič, za uspešno vodenje vaškega odbora Kukava in Društva Kükava 99 in Damjan Šimenko, za dolgoletno aktivno in uspešno delo v Kulturnem društvu Hlaponci.

Priznanja s plaketo Občine Juršinci pa sta tokrat prejela Franc Križan, za uspešno delo na področju čebelarstva in Anica Žmauc, za dolgoletno uspešno vodenje in aktivno sodelovanje v Kulturno etnografskem društvu Juršinci.

Osrednjo proslavo ob 29. občinskem prazniku Občine Juršinci sta povezovali Marjetka Pak in Marta Mikolič, nastopili so MePZ SV. Lovrenca, Mladinska skupina Sled srca, Zala Zelenko ter Hana Berlak in Darko Bogša, slovesno pa so jo spremljali praporščaki domačih društev.

Na dvorišču za šolo je Društvo gospodinj Juršinci in Društvo vinogradnikov in sadjarjev Juršinci, pripravilo pogostitev za vse, ki so se udeležili proslave. Pri pogostitvi so sodelovali člani vseh domačih društev, ki so se, kot že nekajkrat letos, povezala in skupaj pripravila čudovit občinski praznik.

V nedeljo, 13. avgusta, pa so praznovali Lovrenško žegnanje, ki je tokrat bilo pospremljeno s pestrim sejemskim dogajanjem, igrali za otroke, harmonikami in pogostitvijo vseh zbranih na žegnanju. Lovska družina Juršinci je pripravila okusen divjačinski golaž, Društvo gospodinj Juršinci pa slastne prleške gibanice. Društvo upokojencev Juršinci pa je tako kot vsako leto skrbelo za suha grla. Druženje se je po sveti maši nadaljevalo pozno v popoldan in tako Lovrenško žegnanje in občinski praznik Občine Juršinci zaokrožilo v pisano celoto dobre volje, prijaznih besed in iskrenih stiskov rok občank in občanov občine Juršinci.

Vir: Občina Juršinci
Foto: Mirko Moleh




Več v Kultura in izobraževanje