Na Bogračfestu 2023 kuhalo okroglih 100 ekip

Okroglih 100 ekip na kar 107 tekmovališčih je zakurilo kotle, najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Fokovci z Goričkega.

Prlekija-on.net, nedelja, 27. avgust 2023 ob 00:27
Bogračfest 2023

Bogračfest 2023

Solze sreče so bile glavna začimba ob razglasitvi najboljšega bograča v zadnji vroči avgustovski soboti, ko se je v Lendavi odvil tradicionalni Bogračfest 2023, tekmovanje v kuhanju bograča, ki velja za eno največjih kulinaričnih prireditev v Sloveniji. Prireditev poteka pod okriljem Festivala Vinarium, pričetek kuhanja pa je točno ob 12. z gasilsko sireno naznanil lendavski župan Janez Magyar. Okroglih 100 ekip na kar 107 tekmovališčih je zakurilo kotle, najboljši bograč je po oceni komisije skuhala ekipa Fokovci z Goričkega. A to še ni bilo vse, kar se je ta dan dogajalo v centru Lendave. Priča smo bili tudi zgodovinskemu dogodku. Odprtju razstave ob 450. obletnici prve tiskane knjige na ozemlju današnje Slovenije, dnevu, ko so se iz Budimpešte v Lendavo prvič vrnila vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja. Festival številnih kulinarično-kulturnih dogodkov bo naslednjo soboto sklenila 44. Lendavska trgatev.

In kaj je bilo tisto, kar je v izbor najboljšega bograč mojstra prepričalo 5-člansko strokovno komisijo? »Komisija je imela težko delo, pregledali smo vse vzorce in sicer najprej kakšen je zunanji izgled, barva, gostota, potem smo preizkusili tudi kuhanost vseh sestavin in na koncu seveda še aromo, harmonijo in okus samega bograča«, je povedala vodja komisije Zdenka Tompa, ki je navdušena nad tem, da se je letos festivala udeležilo veliko novih mladih ekip.

Izmed 15 zlatih, 49 srebrnih in 25 bronastih priznanj, je komisija izbrala tri zmagovalce.

Štefan Bači iz zmagovalne ekipe Fokovci ob razglasitvi ni mogel skriti solz ganjenosti in navdušenja, ki jih je z glasnimi vzkliki podprla celotna ekipa, ki je na Bogračfestu sodelovala prvič. »36 let sem delal v gostinstvu, spoznal dobre in slabe stvari kuhinje, danes pa so nam s tem velikim priznanjem potrdili, da znamo skuhati tudi vrhunski bograč. Recepta za uspeh ni, imamo pa za to dobro žilico. Občutek moraš imeti v malem prstu, kdaj dodati katero sestavino, kako dolgo kaj kuhati, kdaj na koncu dodati vino. To je to

Drugo mesto je osvojila ekipa Ko nemre piti nek ide doma, tretji pa so bili mojstri bograča Štuk in Šoum.

Ocenjevali so tudi najlepše urejena tekmovališča, kjer so zmagali: ekipa SDM, Pomurska-madžarska samoupravna skupnost in Mizarstvo Evgen Szőke.

Župan Janez Magyar: Pripravili smo se na izredno vroč dan

Ekipe v starem mestnem jedru so že od ranega jutra pridno pripravljale svoja tekmovališča ter pripravljala sestavine za najokusnejši bograč. Tako kot je ob 12. uri, ko je župan Janez Magyar nagovoril vse zbrane in za pričetek tekmovanja tradicionalno zagnal gasilsko sireno, rasla temperatura v kotlih, tako je rasla tudi temperatura v ozračju. A občina Lendava je bila na to pripravljena.

»Visoke temperature so bile napovedane, zato nismo želeli prepustiti naključju, da bi obiskovalce vročina odvrnila od obiska. Za ohladitev množice smo poskrbeli z zadostno količino pitnikov z vodo, razpršilniki v obliki vodne meglice ter opozorili, naj se zadržujejo v senci. Veseli nas, da festival tudi letos dosega mednarodne razsežnosti, saj gostimo ekipe iz drugih držav in sicer iz Srbije, Hrvaške in Madžarske, poleg tega pa tokrat pomembno mesto zaseda tudi Budimpešta, s pomočjo katere smo organizirali za Lendavo zgodovinski dogodek - po 450-tih letih so se k nam prvič vrnila originalna knjižna dela, prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi

Skrbno varovani originali za javnost na ogled dva dni

V Lendavo so se tako za dva dni vrnila vsa tri knjižna dela Györgya Kultsárja iz 16. stoletja, ki so jih pred 450 leti tukaj tudi natisnili. Razstavo z naslovom "450 let prve tiskane knjige v Lendavi" so v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva pozdravili z mednarodno konferenco, ki sta se je udeležila tudi Viljem Leban, ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice in Rózsa Dávid, generalni direktor Narodne knjižnice Széchényi iz Budimpešte, kjer skrbno hranijo originale. Razstavo je pripravil Zoltán Lendvai Kepe, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava. Razstavo si lahko ogledate še v nedeljo do 18. ure.

»Na ta veliki dogodek smo se pripravljali leto dni. Knjige zahtevajo posebno obravnavo, posebno okolje, v katerem so razstavljene, 24-urno varovanje, saj sta dve izmed njih še edina obstoječa primerka originalov iz tistega časa, zato bodo originali na ogled zgolj dva dni,« je pojasnil avtor razstave Kepe.

Festival za vse generacije

Celotna organizacija Festivala Vinarium poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava, v sodelovanju s ključnimi organizacijami v občini Lendava, kjer so poskrbeli za bogat spremljevalni program.

»Bogračfest slovi kot največja kulinarična prireditev daleč naokrog, drznem si trditi, da tudi v celotni Sloveniji. Letos se je število udeleženih še povečalo, pohvalimo se lahko s kar 100-timi ekipami na kar 107-ih tekmovališčih, na kar smo izredno ponosni. S spremljevalnim programom vsako leto poskrbimo, da je medgeneracijsko obarvan in vsakdo najde animacijo zase. Najmlajši so uživali v parku in sladki ulici, veliko je bilo spominskih foto kotičkov, pestro je bilo dogajanje ob vsaki stojnici posebej, skozi dan pa je bilo živahno tudi na odru z glasbo v živo,« je izpostavila direktorica zavoda Martina Bukovec.

Po večerni razglasitvi zmagovalcev, ko so se temperature že rahlo spustile, se je dogajanje preselilo na prireditveni prostor pri hotelu Cubiss, kjer so za zaključek poskrbeli skupina Zlata žila in zvezda dalmatinskih melosov Mladen Grdović.

Letos že 44. izvedba Lendavske trgatve

Festival Vinarium bo v naslednjem tednu še v znamenju etno večerov, večera lendavskih vin, koncertov, praznovanja osme obletnice stolpa,... Eno izmed sklepnih dejanj letošnjega festivala bo v soboto, 2. septembra, in sicer Lendavska trgatev, ki praznuje že svojo 44. obletnico; gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki prepriča s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč.

Več o prihajajočih dogodkih najdete na spletni strani.




Več v Družabno