Krajani in krajanke KS Radoslavci so praznovali 15. krajevni praznik

S praznovanjem obeležujejo spomin na rojaka Jakoba Radoslava Razlaga.

Branko Košti, ponedeljek, 28. avgust 2023 ob 17:11
15. krajevni praznik KS Radoslavci

15. krajevni praznik KS Radoslavci

Z namenom praznovanja 15. praznika svoje krajevne skupnosti so se krajani in krajanke v soboto, 26. avgusta, zbrali v gasilskem domu Radoslavci, kjer sta se jim pridružila podžupana Občine Ljutomer Janko Špindler in Boris Filipič ter predsednik KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin.

Predsednica KS Radoslavci Irena Žinko se je zahvalila krajanom in vodstvu Občine Ljutomer za tvorno in plodno sodelovanje v času njenega mandata, kakor tudi že v mandatu prejšnjega vodstva. Plod tega sodelovanja so končane investicije v letu 2022 in 2023, v katerih je bil moderniziran odsek lokalne ceste Godemarci - zaselek Marinščak v dolžini 550 m in del občinske javne poti Radoslavski breg v dolžini 450 m, skupna vrednost investicije je bila 195 tisoč evrov. Letos je bila zaključena investicija v delno rekonstrukcijo vodovoda v Precetincih od hišnih številk 4 do 7, kjer so bile položene debelejše cevi na katere bodo priključeni hidranti in se bo s tem bistveno izboljšala požarna varnost. Že v naslednjem letu se obeta nadaljevanje rekonstrukcije tega vodovoda do Kuršincev v skupni dolžini 2580 metrov, obnovljeni bodo tudi vsi obstoječi hišni priključki, s čimer bo zagotovljeno hidrantno omrežje.

Velike so tudi potrebe po ureditvi cestnega omrežja, v prvi vrsti želijo, oziroma, kot je rekla predsednica, zahtevajo rekonstrukcijo 530 metrov ceste v Godemarcih in proti lovskemu domu v Radoslavcih v dolžini 1300 metrov, prizadevali pa si bodo tudi za ojačitev slabih mostov predvsem na Bukovnici. Seveda se zavedajo, da je uresničitev vseh teh potreb povezana z visokimi stroški in bo za njihovo realizacijo potrebno daljše časovno obdobje, zato je predsednica krajane pozvala k sodelovanju, potrpežljivosti, si od njih zaželela idej, predlogov, opozoril, tudi dobronamernih kritik, saj kjer ni sodelovanja, ni napredka.

Zbrane so nagovorili in jim čestitali za praznik ter jih pozvali k enotnosti podžupana Boris Filipič in Janko Špindler ter predsednik KS Mala Nedelja Boštjan Žerdin.

Praznovanje so izkoristili za zahvalo dolgoletnemu tajniku in predsedniku KS Radoslavci Janezu Rudolfu. Čustveno zahvalo je prebrala njegova dolgoletna tesna sodelavka v organih krajevne skupnosti Nada Tomanič, v zahvalo pa so Janezu podarili lepega zajčka.

Kulturni program prireditve je izzvenel v veselem vzdušju, za katerega so poskrbeli mladi glasbeniki iz krajevne skupnosti Hana, Žiga, Vito, Matej, Tomi, Eva, Jan, Kaja, Tija, Neža in Tilen.

Venec k spomeniku velikemu rojaku Jakobu Radoslavu Razlagu je položila delegacija v sestavi nekdanji predsednik KS Janez Rudolf, podpredsednik KS Andrej Ciglarič in članica sveta KS Mateja Miklič.

Praznovanje je obogatila bogata razstava peciva in slaščic, za katero so se potrudile številne gospodinje iz krajevne skupnosti, sama razstava pa je imela tudi dobrodelno noto. Prostovoljne prispevke za okušanje sladkih dobrot so namreč namenili radoslavskim gasilkam, ki si prizadevajo za restavriranje stare gasilske brizgalne. Z zbranimi 500 evri so od sobote še bližje uresničitvi tega načrta.

Praznovanje se je nadaljevalo s pogostitvijo in zabavo ob glasbi mladih domačinov, Veselih navihancev.




Več v Kultura in izobraževanje