Kocbek in Pahor v Prleških Atenah

V Galeriji Domačija v Seliščih so počastili 110-letnico rojstva pisatelja Borisa Pahorja.

Branko Košti, torek, 29. avgust 2023 ob 10:08
Kocbek in Pahor v Prleških Atenah

Kocbek in Pahor v Prleških Atenah

Gibanje Kultura - Natura Slovenija je v sodelovanju z likovnim društvom Prleške Atene iz Sv. Jurija ob Ščavnici ob 110-letnici rojstva pisatelja Borisa Pahorja v Galeriji Domačija v Seliščih pripravilo zanimiv kulturni dogodek z naslovom Kocbek in Pahor v Prleških Atenah.

Na zanimivem kulturnem večeru 26. avgusta, katerega je povezovala mlada domačinka Nika Jurkovič, je bila predvajana arhivska kopija dokumentarne TV oddaje o teh dveh velikih prijateljih, somišljenikih, sodelavcih, zaveznikih..., ki jo je v devetdesetih letih za RTV Slovenija pripravil avtor Vladimir Jurc. Prebranih je bilo tudi nekaj odlomkov iz njune korespondence.

Zakaj ravno v Seliščih? Slavko Mežek, predsednik gibanja Kultura - Natura odgovarja: »Edvard Kocbek je bil v Prlekiji, natančneje v Svetem Juriju ob Ščavnici doma. Boris Pahor pa je bil pred leti imenovan za častnega občana občine Sveti Jurij ob Ščavnici«.

S takimi in podobnimi dogodki si organizatorji prizadevajo splesti trajne vezi med Kocbekovimi Prleki in Pahorjevimi tržaškimi Slovenci.




Več v Kultura in izobraževanje