Sejem Agra se je zaključil

Sejem je obiskalo 100 tisoč obiskovalcev, ki so zadovoljni zapuščali sejem.

Prlekija-on.net, četrtek, 31. avgust 2023 ob 18:06
Sejem AGRA 2023

Sejem AGRA 2023

Agra 2023 je končana. Pogled nanjo je optimističen, saj je ponujala svetovne novosti na področju kmetijske tehnike in vrhunske proizvode kmetij in živilske industrije. Optimističen pa je bil tudi pogled na 100 tisoč obiskovalcev, ki so zadovoljni zapuščali sejem, ugotavlja predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec: »Letošnja AGRA je imela številna težišča, ki so se odražala tako na razstavnih prostorih kot tudi na strokovnih dogodkih in srečanjih. Z mednarodnim letom prosa smo se dotikali globalne problematike, saj je prav proso tista poljščina, ki lahko preživi tudi v ekstremnih razmerah in tako prispeva h globalnim izzivom na področju kmetijstva in pridelave hrane.

Indija, ki je bila pobudnica razglasitve mednarodnega leta prosa, je bila na letošnji AGRI država partner, kar Pomurski sejem in sejem AGRA postavlja na zemljevid svetovnih sejemskih dogodkov. Dejstvo, da je Indija največja država na svetu po številu prebivalcev in najhitrejše rastoče gospodarstvo na svetu, daje sejmu pa tudi razstavljavcem in institucijam prvovrstno priložnost za odkrivanje neizmernih potencialov na vseh področjih. Razstavljavci iz 35 držav, od tega 18 z nacionalnimi predstavitvami ter prvič poleg Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, dokazujejo pomen kmetijstva in z njim povezanih dejavnosti za prihodnost človeštva in planeta.

Ko pa govorimo o temi, ki nas je ob letošnji AGRI najbolj zaposlovala, je bila to prav gotovo tema klimatske spremembe in posledice v obliki naravnih nesreč, ki so prizadele na različne načine skoraj vso državo. Na sejmu smo iskali modele pomoči, razmišljali o vzrokih in predvsem o sanaciji poškodb ter dolgoročnih rešitvah. Klimatske spremembe, ki so sicer stalnica na tem planetu, so tokrat bolj kot kadar koli v zgodovini opazne kot posledica človeške dejavnosti. Kmetijstvo, ki je neposredno soočeno s posledicami klimatskih sprememb, bo iskalo do neke mere rešitve v prilagajanju z novimi kulturami in zaščitami, urbanizacija in gradnja infrastrukture pa bo morala biti bolj premišljena.

Letošnja AGRA je bila kot hranilnik toplote, v katerega so si razstavljavci nalagali naročila in kontakte, obiskovalci pa informacije, znanje in optimizem, saj so kljub težkim časom srečali znance, prijatelje in poslovne partnerje.

Kozolec podnebnih ciljev, ki smo ga ob letošnjem sejmu postavili v vzorčnih nasadih, pa bo ostal kot svetilnik slovenske identitete na podeželju, ki prek različnih dejavnosti - od živinoreje, poljedelstva, vinogradništva, sadjarstva in gozdarstva do živilstva - ohranja neprecenljivo dediščino in z njo tudi optimizem za prihodnost.

Optimističen je bil pogled na letošnjo AGRO, saj je ponujala svetovne novosti na področju kmetijske tehnike in vrhunske proizvode kmetij in živilske industrije.

Optimističen pa je bil tudi pogled na 100 tisoč obiskovalcev, ki so zadovoljni zapuščali sejem AGRA

Posebna pozornost je bila danes namenjena pridelovalcem zelenjave, semenarjem, sejemskim vrtovom, pa tudi novim in starodobnim traktorjem.

Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani je predstavila aktualne rezultate svojih raziskav, v organizaciji ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport so govorili o odgovornem gastronomskem turizmu za višjo dodano vrednost, GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je pripravila posvet o javnem naročanju in aktualnih prehranskih temah, ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa okroglo mizo Afriška prašičja kuga - odgovornost za kmeta in vse prebivalce.

Zavod za gozdove je predstavil spletno aplikacijo sistema invazivk, ki zbira podatke o invazivnih tujerodnih vrstah.

Spletna aplikacija omogoča, da lahko vsak posameznik sporoča lokacijo in velikost sestoja invazivk, na katerega naleti. Ko odpremo aplikacijo, so na njej koordinate, kamor vpišemo vrsto rastline, ki jo opazimo, potem pa z zavoda za gozdove pridejo preverit prijavo in jo vpišejo v sistem.

Kot je povedala Mojca Domjan, projektni vodja v zadrugi Alium, kjer imajo strokovno usposobljeno ekipo za odstranjevanje invazivne vrste rastlin, »to počno po slovenskih krajinskih parkih zavarovanih območij, kar je zelo koristno, ker sledimo tem zavarovanim območjem, njihov namen je zavarovanje biotske raznovrstnosti, tam so invazijke največji problem, saj dobesedno preraščajo robne gozdove, ob vodah raste nedotika ... Ko so sestoji zabeleženi, pa lahko pošljemo ekipo, ki to potem strokovno odstrani

Na sejmu AGRA je danes potekal tudi posvet o trajnostni gastronomiji z naslovom Odgovorni gastronomski turizem za višjo dodano vrednost v organizaciji Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) in Slovenske turistične organizacije (STO). Posvet sta s pozdravnima nagovoroma odprli Dubravka Kalin, generalna direktorica direktorata za turizem na MGTŠ, in mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Tudi zadnji dan si je bilo mogoče ogledati vzorčne nasade, kjer so veliko govorili o prosu kot neupravičeno prezrtem živilu, o semenih prihodnosti, zdravilnosti konoplje, biodinamičnem kmetovanju, energijskem potencialu hrane, pa seveda živali.

Spodaj objavljamo še nekaj fotografij iz sejma.

Foto: Jure Zauneker




Več v Gospodarstvo