Praznik vinogradnikov, 44. Lendavska trgatev, letos s preko 700 udeleženci

Skozi staro mestno jedro se je sprehodila povorka 52-tih skupin s preko 700-timi sodelujočimi, med njimi tudi vinska kraljica Lendave Lucija Šetar iz Radmožancev.

Prlekija-on.net, sobota, 2. september 2023 ob 18:46
44. Lendavska trgatev

44. Lendavska trgatev

Letošnji Festival Vinarium je sklenila že 44. Lendavska trgatev. Na tradicionalni etnološki prireditvi, ki v Lendavo vsako leto privabi številne obiskovalce, se je v dobri uri in pol skozi staro mestno jedro sprehodila povorka 52-tih skupin s preko 700-timi sodelujočimi, med njimi tudi vinska kraljica Lendave Lucija Šetar iz Radmožancev.

Dopoldansko povorko, ki je prava paša za oči, je s pozdravom otvoril župan Janez Magyar. Med nastopajočimi niso manjkale skupine vinskih vitezov, mažoretke, godba ter seveda vozovi, ki so v mimohodu skozi lendavske ulice predstavili tradicionalne običaje, opravila, noše ter kulturno dediščino Hrvaške, Srbije, Madžarske, Slovenije in letos prvič tudi Avstrije. Prireditev je bila podprta s krasnim sončnim vremenom in prešerno razpoloženimi obiskovalci, ki so uživali v raznolikosti povorke, na kar so organizatorji še posebej ponosni.

Elvira Vaupotič Göncz, predsednica Zveze kulturnih društev Lendava: »V pestri etnološki povorki so številčni udeleženci prikazali kar nekaj ljudskih običajev, šeg in navad. Rdeča nit letošnjega sprevoda je bila pranje, kar nekaj skupin je prikazalo pranje na roke, videli smo lahko še pripravo zelja za ozimnico, pobiranje koruze, košnjo trave na star način, manjkali niso seveda tudi vinski vitezi in vinska kraljica Lendave, pohvalimo pa se lahkot tudi z dvajsetimi vozovi

O pomembnosti kulturne dediščine

V času Festivala Vinarium in na dan 44. Lendavske trgatve je potekala tudi mednarodna konferenca v okviru evropskega projekta "Europe For Citizens: Networks of Towns," na kateri so med drugim poudarili pomembnost žive kulturne dediščine ter njeno integracijo v turistično in kulinarično ponudbo kraja. Mednarodni tridnevni dogodek v Lendavi je vodil podžupan Občine Lendava Mihael Šooš, ki je prav tako poudaril pomen sodelovanja in izmenjave med mesti ter izrazil upanje za nadaljnje uspešno sodelovanje med partnerji.

Poleg konference je Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava že sedmo leto podelilo priznanja tudi za najboljši lendavski špricer. 3. mesto je zasedel vinogradnik Andrej Utroša, 2. mesto Marko Zelko, najboljši lendavski špricer pa prihaja izpod rok vinogradnika Željka Varga.

»V Lendavi znamo organizirati prireditve«

Celotna organizacija Festivala Vinarium, ki je obudil poznopoletno dogajanje in v prestolnico bograča v teh dneh privabil veliko število ljudi, poteka pod okriljem Zavoda za turizem in razvoj Lendava, v sodelovanju s ključnimi organizacijami. Zelo lepo obiskani so bili ob dveh glavnih dogodkih, Bogračfestu in Lendavski trgatvi, tudi etno večeri na Letnem odru Gledališke in koncertne dvorane ter Večer lendavskih vin, ki je posvečen predstavitvi in okušanju vrhunskih vin domačih vinarjev. Obiskovalci so spoznavali vina v družbi vinske kraljice Lendave Lucije Šetar, ki je predstavila zgodbo o uspehu lendavskega vinarja Bojana Kulčarja, prejemnika srebrnega priznanja na jubilejnem 20. ocenjevanju Decanter World Wine Awards.

»Letošnji Festival Vinarium je znova potrdil, da v Lendavi znamo organizirati prireditve in festivale. Veseli smo, da smo združili tako etnološko noto kot tudi kulinariko in kulturo, kar smo še dodatno popestrili z zabavnim delom in večernimi koncerti. V popoldanskem delu je obiskovalce zabaval Ansambel Štrk, nadaljevali smo s folklornim programom, dan pa zaključili z večernim koncertom skupine Parni Valjar Real Tribute,« je izpostavila direktorica zavoda Martina Bukovec.

Z letošnjim festivalom je izredno zadovoljen tudi lendavski župan, Janez Magyar: »Po koncu današnjega dne se moramo ozreti že v prihodnost. Festival Vinarium je osrednje festivalsko dogajanje v naši občini, ki povezuje ljudi tudi mednarodno. Kulturna dediščina je pomembna za vsakega Lendavčana in tudi zame, zato jo bomo z veseljem ohranjali tudi v bodoče in jo dopolnjevali ter izboljševali z novimi produkti in idejami

Pestro tudi dogajanje na stolpu Vinarium

Številni obiskovalci Lendavske trgatve so ob dogajanju v mestnem jedru obiskali tudi razgledni stolp Vinarium Lendava, zgrajen na griču v Lendavskih goricah, ki je 2. septembra obeležil osmo leto delovanja. Nanj so se lahko odpeljali z brezplačnim prevozom, ki je vsako uro vozil iz centra mesta. Pogumneži so se lahko spustili po adrenalinski atrakciji Zipline Vinarium ali zaplesali ob živi glasbi.

Foto: Mediaspeed
Več v Družabno